Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinniśmy zjeść najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Dzięki temu unikniemy gwałtownego skoku glukozy. A co kolejnymi posiłkami? Z niewielkiego badania opublikowanego w magazynie Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism wynika, że osoby, które późno jedzą obiady mają większe problemy z wagą, a tym samym są bardziej narażone na rozwój cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego.
Jak pory posiłków wpływają na zdrowie?
Naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore przebadali 20 zdrowych ochotników (10 mężczyzn i 10 kobiet). Celem badania było sprawdzenie, jak działa metabolizm osób, które zjadły obiad o 22.00, w porównaniu z tymi, którzy jedli go ok. godziny 18.00. Warto zaznaczyć, że wszyscy uczestniczy badania kładli się spać o godzinie 23.00.
Do jakich wniosków doszli badacze? Okazało się, że osoby, które jadły późny obiad miały o ok. 18 procent wyższe stężenie glukozy, niż osoby, które zjadły obiad o normalnej godzinie. Na tym jednak nie koniec! Naukowcy zauważyli także że ilość spalonego w ciągu nocy tłuszczu zmniejszyła się o około 10 procent w porównaniu do tych uczestników badania, którzy zjedli posiłek o godzinie 18.00.
Mimo że badanie zostało przeprowadzone na bardzo niewielkiej grupie, to było ono bardzo dokładne. Uczestnicy testu nosili urządzenia śledzące aktywność, pobierali próbki krwi co godzinę podczas pobytu w laboratorium, poddawali się badaniom snu i skanów tkanki tłuszczowej oraz jedli żywność, która zawierała nieradioaktywne etykiety, aby można było określić szybkość spalania tłuszczu (utleniania).
Dlaczego lepiej zrezygnować z późnego jedzenia posiłków?
Zdaniem specjalistów zmiany zaobserwowane u całkowicie zdrowych uczestników badania, u osób z cukrzycą czy otyłością będą jeszcze większe.
To badanie rzuca nowe światło na to, jak późne obiady pogarszają tolerancję glukozy i zmniejszają ilość spalanego tłuszczu. Skutki późnego jedzenia różnią się znacznie między ludźmi i zależą od ich zwykłej pory snu – powiedział autor badania Jonathan C. Jun z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore.
Naukowiec jest zdania, że zmiany w metabolizmie, jakie powoduje późne jedzenie może mieć bezpośredni wpływ na rozwój cukrzycy czy otyłości.
Dlaczego tyjemy? Kiedy otyłość jest już chorobą? Dowiesz się tego z filmu:
Pora posiłków ma znaczenie
Zdaniem naukowców wyniki badania pokazują, że w profilaktyce chorób serca, cukrzycy czy otyłości znaczenia ma nie tylko, co trafia na talerza, ale także pora, o której posiłek jest spożywany. Tym samym bardzo ważne jest, aby każdy z nas zwracał uwagę na godziny spożywania posiłków. Nawet zdrowe, młode osoby, które nie przykładają większej wagi do tego, co jedzą - w przyszłości - mogą mieć z tego powodu poważne problemy ze zdrowiem.
Dlaczego otyłość jest niebezpieczna?
Szacuje się, że ponad 2 miliardy ludzi zmaga się z otyłością lud nadwagą. Co ciekawa, nadmierna masa ciała nie zawsze spowodowana jest niezdrową dietą czy unikaniem aktywności fizycznej. Za przybieranie na wadze mogą odpowiadać zaburzenia hormonalne (np. zespół policystycznych jajników czy nieprawidłowa praca tarczycy) czy choroby genetyczne.
Bez względu na to, co jest przyczyną tycia z nadmiernymi kilogramami trzeba walczyć. Zbyt duża masa ciała to prosta droga do poważnych problemów z układem krążenia czy stawami. Otyłość czy nadwaga przyczyniają się także do rozwoju cukrzycy oraz niektórych nowotworów (zwłaszcza jelita grubego).