Fluor to toksyczny gaz. Jego związek z wapniem występuje między innymi w herbacie, chlebie i paście do zębów. Od pewnego czasu pojawiają się informacje, że fluor może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Czy faktycznie tak jest?
Prof. Krzysztof Łabuzek postanowił sprawdzić czy informacje, które można znaleźć w sieci o rzekomej szkodliwości floru są prawdziwe, czy też nie mają żadnego pokrycia w rzetelnych badaniach. Z materiałów, do których dotarł współprowadzący program 36,6 °C jednoznacznie wynika, że fluor wywołuje raka, uszkadza mózg, a także prowadzi do problemów z płodnością.
Szacuje się, że kobieta w ciągu dnia powinna dostarczyć organizmowi 3 mg fluoru, a mężczyzna - 4 mg. Wiele osób uważa, że doskonałym źródłem fluoru jest kranówka. Faktycznie do lat 90. XX wieku woda była fluorowana, później ze względu na wysokie koszty, zrezygnowano z tego procederu. Mimo to w wodzie dalej znajdują się śladowe ilości fluoru. Warto jednak pamiętać, że jego stężenie może być różne w zależności od miejsca zamieszkania. Woda, która płynie w krakowskich kranach zawiera ok. 0,08 mg/l. Tym samy kobiety mogą wypić ok. 35 litrów takiej wody dziennie, a mężczyźni - 50 litrów. Dla porównania w gdańskiej kranówce jest ok. 0,3 mg fluoru na litr. Panie, które mieszkają nad morzem mogą wypić 10 litrów wody, a mężczyźni 13. Sami przyznacie, że to bardzo dużo, tym samym nie mowy o zatruciu fluorem.
Czy fluor znajduje się w jedzeniu?
Źródłem fluoru są także niektóre produkty spożywcze. Najwięcej tego związku znajduje się w ciemnym pieczywie (np. żytnim), herbacie, rybach wędzonych oraz tych w puszkach. Czy sięgając po te produkty można się zatruć fluorem? Zdaniem Mateusza Durbasa, dietetyka klinicznego, nie jest to możliwe. Ciemne pieczywo zawiera śladowe ilości fluoru i aby doszło do zatrucia należałoby zjeść aż 40 kilogramów chleba. Nawet jednoczesne połączenie tych wszystkich produktów spożywczych nam nie zaszkodzi. Dzieje się tak ponieważ organizm potrafi sobie doskonale radzić z nadmiarem fluoru i wydala go wraz z moczem. Więcej informacji o fluorze, który znajduje się w pożywieniu znajdziecie w filmie:
Fluoryzacja zębów - czy to bezpieczne dla zdrowia?
W wielu szkołach, co pewien czas, przeprowadza się tzw. fluoryzację. Dzieci myją wtedy zęby specjalnym płynem, który ma chronić ich zęby przed rozwojem próchnicy. Czy takie praktyki są bezpieczne dla zdrowia?
Tak, choć trzeba uważać, aby nie połknąć płynu czy pasty z fluorem. Trzeba jednak zaznaczyć, że do zatrucia dochodzi tylko wtedy, gdy do organizmu dostanie się naprawdę bardzo dużo fluoru, np. tyle, ile znajduje się w całej tubce pasty do zębów! Tym samym zatrucie jest praktycznie niemożliwe. Co jeszcze warto wiedzieć o fluoryzacji zębów? Jak robić to bezpiecznie? Dowiecie się tego z rozmowy prof. Krzysztofa Łabuzka z Anitą Walczak, dyplomowaną higienistką stomatologiczną.