Co wpływa na płodność?
Kobiety największą płodność osiągają w wieku od 20 do 25 roku życia, po czym stopniowo zmniejsza się. Oprócz wieku, na płodność wpływa również styl i środowisko życia, sposób żywienia, stan odżywienia organizmu oraz masa ciała. Niedowaga, nadwaga i otyłość negatywnie wpływają na płodność. Takie odchylenia od odpowiedniej wagi wpływają na pracę jajników, które prawidłowo funkcjonują przy równowadze energetycznej organizmu. Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala na zachowanie prawidłowej masy ciała, zapewnia dobry stan zdrowia i właściwe funkcjonowanie narządów płciowych. Niedobory niektórych składników odżywczych mogą utrudnić poczęcie i powodować kłopoty w staraniach się o dziecko.
Jakie składniki odżywcze sprzyjają płodności?
Codzienna dieta bezpośrednio przekłada się na kondycję naszego organizmu. Pożywieniem dostarczamy energię, witaminy i składniki mineralne, które warunkują odpowiedzią pracę narządów oraz zachodzenie różnych procesów w organizmie. W czasie starania się o dziecko, nie tylko kobieta powinna zwrócić uwagę na to, co je. Mężczyźni również powinni zadbać o codzienną dietę, gdyż ma ona wpływ na jakość nasienia.
Co ma wpływ na płodność? Dowiesz się tego z filmu:
Witamina E – witamina płodności
- Wpływ na kobiety – niedobór witaminy E u kobiet może doprowadzić do zaburzeń w przebiegu ciąży, poronień oraz do obumierania wewnątrzmacicznego płodu. Witamina E wspiera owulację, wpływa na odpowiednią budowę endometrium oraz pomaga uniknąć poronień.
- Wpływ na mężczyzn – niedobór witaminy E u mężczyzn zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników. Witamina E zwiększa potencję, wpływa na aktywność i długość życia plemników, poprawia jakość spermy oraz bierze udział w produkcji nasienia.
Źródła: Oleje roślinne (np. słonecznikowy, rzepakowy), zarodki pszenicy, orzechy włoskie, żółtko jaj, warzywa liściaste (szpinak, sałata rzymska), brukselka, natka pietruszki, kiełki, nasiona słonecznika.
Cynk
- Wpływ na kobiety – cynk zwiększa libido i zdolność do przeżywania orgazmu. Niedobory cynku grożą zaburzeniami miesiączkowania, rozregulowaniem cyklów miesiączkowych oraz mogą prowadzić do przewlekłego zmęczenia i stanów depresyjnych.
- Wpływ na mężczyzn – cynk usprawnia pracę narządów płciowych, sprzyja prawidłowej potencji oraz chroni przed problemami ze wzwodem. Niedobór cynku zmniejsza poziom testosteronu i objętość nasienia.
Źródła – nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, jaja, pełne mleko, produkty zbożowe z pełnego przemiału (pieczywo razowe, graham, grube kasze), owoce morza.
Żelazo
- Wpływ na kobiety – zapobiega niedokrwistości, osłabieniu i wspiera odporność organizmu. Wspomaga dojrzewanie komórki jajowej i zarodka, zapewnia prawidłowy rozwój mózgu.
- Wpływ na mężczyzn – niedobór może powodować obniżenie popędu płciowego, osłabienie organizmu oraz dysfunkcją narządów płciowych.
Źródła: wątróbka, podroby, czerwone mięso, ryby, brokuł, korzeń pietruszki, szpinak, suszone morele, orzechy, rośliny nasion strączkowych. Dla lepszego przyswajania żelaza, produkty należy spożywać w obecności witaminy C.
Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Kwas foliowy
- Wpływ na kobiety – wspiera prawidłowy przebieg ciąży i zapobiega jego wadom, wspomaga rozwój układu nerwowego i krwiotwórczego zarodka. Niedobór może wywołać niedorozwój łożyska, poronienie lub wady rozwojowe u noworodka.
- Wpływ na mężczyzn – niedobór obniża objętość nasienia i ruchliwość plemników.
Kwas foliowy jest bardzo istotny dla obojga rodziców już na etapie starania się o dziecko. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, który warunkuje powstanie w szpiku czerwonych krwinek. Od niego również zależy wzrost i podział komórek organizmu. Rekomenduje się stosowanie suplementacji folianami w okresie, co najmniej 12 tygodni przed zajściem w ciążę.
Źródło: warzywa liściaste, brokuły, owoce cytrusowe, drożdże, wątroba, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych.
Tłusty nabiał
- Wpływ na kobiety – niedobór białka rodzi ryzyko niepłodności owulacyjnej, zmniejsza poziom estrogenów i progesteronu we krwi, skutkując nadmiarem męskich hormonów płciowych.
- Wpływ na mężczyzn – niedobór białka zaburza równowagę hormonalną, odpowiada za produkcję testosteronu, potencję i wytwarzanie męskich gonad.
Udowodniono, że spożycie 1 porcji pełnotłustych produktów mlecznych, a szczególnie mleka, zmniejsza ryzyko niepłodności owulacyjnej o 22%, podczas gdy jedna porcja nabiału o niskiej zawartości tłuszczu zwiększa to ryzyko o 11%. Usunięcie tłuszczu z nabiału prawdopodobnie zmniejsza jego skład hormonalny i zmniejsza zawartość estrogenów i progesteronu, pozostawiając nadmiar hormonów męskich, które zaburzają owulację.