Jakich produktów należy unikać?
Wątróbka
Wątroba jest miejscem magazynowania wielu substancji, w tym retinolu, czyli witaminy A pochodzenia zwierzęcego. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu, gdyż zapewnia prawidłowy wzrost kości i zawiązków zębów, jednak w dużych stężeniach jest toksyczna dla płodu. Nadmiar retinolu powoduje wystąpienie wodogłowia, małogłowia, wad wrodzonych twarzoczaszki oraz chorób układu krążenia. Zaleca się mocne ograniczenie spożycia wątróbki oraz nie należy przyjmować witaminy A w tabletkach jako suplement.
Izomery trans kwasów tłuszczowych
Tłuszcze trans, czyli inaczej utwardzone tłuszcze roślinne są uznawane za najbardziej szkodliwy typ kwasów tłuszczowych dla zdrowia. Powstają w wyniku utwardzenia (uwodornienia) olejów roślinnych. Tłuszcze trans są niezwykle szkodliwe dla zdrowia każdego człowieka, a co za tym idzie są równie niebezpieczne dla rozwijającego się dziecka w łonie matki. Kobiety ciężarne, które spożywają w dużej ilości tych tłuszczów narażone są na rozwój nadciśnienia indukowanego ciążą, stan przedrzucawkowy, wzrost odporności insulinowej. Izomery kwasów tłuszczowych przez to, że przenikają przez łożysko stanowią zagrożenie dla płodu. Mogą wystąpić zaburzenia w jego rozwoju i atopia. Przypuszcza się również, że mogą mieć wpływ na masę urodzeniową, a także decydować o długości trwania ciąży i rozwoju układu nerwowego dziecka. Są to tłuszcze, które można całkowicie wyeliminować z diety. Tłuszcze trans znajdują się w produktach do smarowania pieczywa lub do pieczenia (masło zawiera do 5% tłuszczów trans, miękkie margaryny poniżej 1%, co określane jest jako praktycznie nieobecne), natomiast tłuszcz piekarniczy czy cukierniczy zawierają nawet około 86% tłuszczów trans.
Tłuszcze trans znajdują się również w:
- chipsach, chrupkach, krakersach, paluszkach i wszelkich słonych przekąskach
- słodycze, batoniki, produkty czekoladowe, ciastka, pączki, ciasta, herbatniki
- fast foody, w szczególności frytki (smażone w głębokim, wielokrotnie używanym tłuszczu)
- kostki rosołowe, zupy w proszku, koncentraty zup i sosów
Owoce morza i ryby
Zarówno ryby, jak i owoce morza są zdrowymi produktami, jednak dla kobiet w ciąży stanowią dodatkowe ryzyko zakażeń pokarmowych. Podczas trwania ciąży, należy zrezygnować z dużych przedstawicieli ryb, takich jak tuńczyk, rekin, miecznik, marlin i makrela królewska. Ryby te żywią się innymi mniejszymi rybami i skorupiakami i kumulują w sobie zanieczyszczenia. Związki chemiczne, a szczególnie związki rtęci, które mogą znaleźć się w ich mięsie mogą upośledzić układ nerwowy dziecka. Toksyny gromadzą się w tłuszczu, dlatego należy wybierać chude ryby. Dodatkowo, najlepiej zrezygnować z surowego mięsa ryb, czyli z tatara z łososia czy sushi. Mogą zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, które są niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Spożywanie surowych owoców morza wiąże się z dużym ryzykiem infekcji bakteryjnej, zatruć pokarmowych, a także grozi zarażeniem się tasiemcem. Mięczaki natomiast, filtrują dużą ilość wody wyłapując z niej wszystkie zanieczyszczenia.
Polecamy: Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?
Sery pleśniowe
Sery pleśniowe, brie, feta, camembert i wszystkie sery powstałe z niepasteryzowanego mleka niosą ze sobą ryzyko zakażenia bakteriami Listerii. U kobiet w ciąży ryzyko wystąpienia listeriozy jest około 20 razy większe niż u pozostałych dorosłych. Listeria zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu lub choroby płodu. Objawy choroby mogą nie być widoczne u matki, jednak może być ona przeniesiona do płodu przez łożysko.
Niskiej jakości mięso
Jedzenie codziennie dużej ilości mięsa może doprowadzić do nadmiaru białka w organizmie, co natomiast szkodzi nerkom i wątrobie. Należy unikać wątpliwej jakości gotowanych wędlin (zawierają sporo konserwantów, barwników, soli i tłuszczu), tłustych smażonych mięs, podrobów (niezdrowy tłuszcz, cholesterol, toksyny). Z jadłospisu należy wykluczyć wędzone i surowe mięso (tatar), gdyż mogą zawierać pasożyty istnieje ryzyko zarażenia salmonellą i toksoplazmozą.
Alkohol
Należy go całkowicie wykluczyć z diety. Wpływa negatywnie na rozwój płodu i powoduje nieodwracalne zmiany. Gdy kobieta spożywa alkohol w ciąży istnieje szansa wystąpienia FAS (Fetal Alcohol Syndrome), czyli zespołu alkoholowego płodu, który obejmuje fizyczne, umysłowe i behawioralne zmiany zachodzące u dziecka.
Kofeina
Z kofeiny nie trzeba rezygnować, jednak należy ograniczyć jej spożycie. Dostarczenie organizmowi powyżej 200 miligramów każdego dnia może potęgować ryzyko poronienia. Kofeina znajduje się w kawie, napojach energetycznych, niektórych napojach słodzonych oraz w czekoladzie.
Dlaczego alkohol jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży? Odpowiedź na filmie: