Polub nas na Facebooku
Czytasz: Woda w wędlinie, tłuszcz w kiełbasie, czyli co dominuje w mięsie
menu
Polub nas na Facebooku

Woda w wędlinie, tłuszcz w kiełbasie, czyli co dominuje w mięsie

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Wydaje Ci się, że w wędlinie jest mięso? Kiełbasa składa się głównie z mięsa, prawda? Niestety - dzięki sprytnym trikom producentów w mięsie nie znajdziemy głównie mięsa, ale tłuszcz i wodę. Do tego dochodzą także konserwanty, które do najzdrowszych nie należą. 

Zapewne zdarzało się Wam podsmażać wędlinę na patelni. Zauważyliście wtedy, że wycieka z niej woda, a samo mięso kurczy się. Teoretycznie nie ma w tym nic dziwnego, ale czy wiedzieliście, że w wędlinie nawet 40-50 proc. to woda? Niestety eksperyment przeprowadzony w warunkach laboratoryjnych potwierdza, że mięso to już nie mięso, a woda. 

Na filmie zobaczycie wynik eksperymentu oraz to, co zostało z wędliny po odparowaniu wody:

Zobacz film: Produkcja wędlin - ile zawierają wody? Źródło: Co nas truje

Dlatego uważajmy - dobra szynka, to sucha szynka. Wędlina zrobiona zgodnie ze sztuką powinna zawierać nie więcej niż 10 proc. wody. 

Polecamy: Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?

O wiele gorzej wypada kiełbasa, która składa się także z tłuszczu! To, co w warunkach laboratoryjnych pozostało z kiełbasy budzi wątpliwości. W kiełbasie jest około 20-30 proc. tłuszczu. Tłuszcz, który spożywamy wraz z mięsem jest bardzo szkodliwy. Może powodować liczne choroby, także nadciśnienie czy miażdżycę. Na filmie zobaczycie, co znajduje się w kiełbasie, a czego nie widać gołym okiem:

Zobacz film; Co powoduje spożywanie wędlin i mięsa w nadmiarze? Źródło: Co nas truje?

Wędliny i kiełbasy zawierają także konserwanty, czyli substancje bardzo szkodliwe dla naszych organizmów. W wędlinie znajdziemy nitraty i fosforany, a także radioaktywny pluton i alkohol. Dzienne spożycie wędliny nie powinno przekraczać 25 g, czyli... jednego plasterka. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
111
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni