Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek
menu
Polub nas na Facebooku

Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Czy wędliny można jeść bezkarnie? Okazuje się, że nie! Co więcej normy spożycia wędliny są zupełnie inne niż normy dotyczące mięsa. W popularnych szynkach czy polędwiczkach znajdują się szkodliwe konserwanty i inne substancje, które mogą powodować rozwój nowotworów. 

Ile możemy zjeść wędliny dziennie? Żeby było zdrowo to... plasterek (25 g)! To nie jest żart, wędliny są konserwowane, mają nitraty i fosforany (szczególnie sole fosforanowe), którym zawdzięczają bardzo ładny wygląd, w tym kolor oraz zapach. To właśnie środki konserwujące szkodzą nam najbardziej. Polacy jedzą średnio 5 plasterków wędliny dziennie (a wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez mięsa lub kanapki bez mięsa), co przekłada się na wzrost ryzyka zachorowania na raka. W wędlinach znajdziemy także radioaktywny pierwiastek, jakim jest pluton oraz alkohol. Brzmi zdradliwie? I takie właśnie są wędliny. 

Spożywając duże ilości wędlin aż o 18 proc. wzrasta ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego, żołądka, trzustki, u mężczyzn prostaty, a u kobiet raka jajnika i piersi. 

Producenci żywności nie tylko stosują do produkcji wędlin szkodliwych substancji, lecz także wykorzystują mnóstwo trików, aby sprzedać jak najwięcej mięsa z jak najmniejszą zawartością... mięsa. To nie żart i nie przejęzyczenie - wędliny kupowane przez nas w sklepie składają się głównie z wody. 

Co mówią lekarze o spożyciu wędlin? Jakie są normy? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Wędlina - ile powinno się jej spożywać? Źródło: Co nas truje

Woda, tłuszcz, substancje konserwujące... a gdzie mięso? Okazuje się, że w wędlinach jest go bardzo mało. Jednak przygotowanie szynki w domowych warunkach wcale nie jest trudne. Taka wędlina będzie o wiele zdrowsza, a przede wszystkim - pozbawiona substancji konserwujących i świadomie przechowywana. Unikniemy w związku z tym zastanawiania się, czy kupowane przez nas mięso nie było odświeżane w sklepie? A mogło być. Na filmie poniżej zobaczycie, jak to się robi.

Polecamy: Jak przygotować domową wędlinę?

Zobacz film: Odświeżanie mięsa: eksperyment. Źródło: Co nas truje


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
161
19
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?