Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek
menu
Polub nas na Facebooku

Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Czy wędliny można jeść bezkarnie? Okazuje się, że nie! Co więcej normy spożycia wędliny są zupełnie inne niż normy dotyczące mięsa. W popularnych szynkach czy polędwiczkach znajdują się szkodliwe konserwanty i inne substancje, które mogą powodować rozwój nowotworów. 

Ile możemy zjeść wędliny dziennie? Żeby było zdrowo to... plasterek (25 g)! To nie jest żart, wędliny są konserwowane, mają nitraty i fosforany (szczególnie sole fosforanowe), którym zawdzięczają bardzo ładny wygląd, w tym kolor oraz zapach. To właśnie środki konserwujące szkodzą nam najbardziej. Polacy jedzą średnio 5 plasterków wędliny dziennie (a wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez mięsa lub kanapki bez mięsa), co przekłada się na wzrost ryzyka zachorowania na raka. W wędlinach znajdziemy także radioaktywny pierwiastek, jakim jest pluton oraz alkohol. Brzmi zdradliwie? I takie właśnie są wędliny. 

Spożywając duże ilości wędlin aż o 18 proc. wzrasta ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego, żołądka, trzustki, u mężczyzn prostaty, a u kobiet raka jajnika i piersi. 

Producenci żywności nie tylko stosują do produkcji wędlin szkodliwych substancji, lecz także wykorzystują mnóstwo trików, aby sprzedać jak najwięcej mięsa z jak najmniejszą zawartością... mięsa. To nie żart i nie przejęzyczenie - wędliny kupowane przez nas w sklepie składają się głównie z wody. 

Co mówią lekarze o spożyciu wędlin? Jakie są normy? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Wędlina - ile powinno się jej spożywać? Źródło: Co nas truje

Woda, tłuszcz, substancje konserwujące... a gdzie mięso? Okazuje się, że w wędlinach jest go bardzo mało. Jednak przygotowanie szynki w domowych warunkach wcale nie jest trudne. Taka wędlina będzie o wiele zdrowsza, a przede wszystkim - pozbawiona substancji konserwujących i świadomie przechowywana. Unikniemy w związku z tym zastanawiania się, czy kupowane przez nas mięso nie było odświeżane w sklepie? A mogło być. Na filmie poniżej zobaczycie, jak to się robi.

Polecamy: Jak przygotować domową wędlinę?

Zobacz film: Odświeżanie mięsa: eksperyment. Źródło: Co nas truje


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
161
19
Polecamy
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie? 
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie?  Dzień Dobry TVN
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie?
Jak prawidłowo czyścić ruszt?
Rady Katarzyny Bosackiej
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej Dzień Dobry TVN
Jak kupić dobre kabanosy?
Co powinny zawierać i jak czytać etykiety?
Jak kupić dobre kabanosy? Co powinny zawierać i jak czytać etykiety? TVN zdrowie
Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia?
Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?
Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?