Wielu producentów ostrzykuje mięso solanką, by zwiększyć wagę kupowanego przez nas produktu. Niektórzy dodają także liczne substancje konserwujące, wypełniacze oraz wzmacniacze smaku, co sprawia, że wędliny nie są zdrowe. Jak ustrzec się przed złym wyborem? Przede wszystkim należy czytać etykiety, ale można także przygotować domową wędlinę.
Polecamy: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?
Jak przygotować wędlinę w domu?
Przede wszystkim należy wybrać świeże mięso (np. szynkę), które później nacieramy przyprawami. W skład marynaty wchodzą: liście laurowe, sól, pieprz, gorczyca biała oraz ziele angielskie.Przyprawy należy zmiksować, a później natrzeć nimi mięso. Odpowiednio przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Z innym mięsem można zrobić podobnie, dobierając jedynie inne zioła.
Po 12 godzinach wyjmujemy mięso z lodówki, zdejmujemy z niego nadmiar przypraw, a następnie smażymy w oleju rzepakowym przy bardzo wysokiej temperaturze. W języku kulinarnym nazywa się to "zamykaniem mięsa". Kolejnym krokiem jest pieczenie szynki w temperaturze 100 stopni przez około 2 godziny.
Warto wiedzieć: Fakty i mity na temat mięsa. Czy mięso jest rakotwórcze?