Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?

Zobacz film: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Źródło: 36,6

Jak kupić dobre mięso? Na co zwrócić uwagę przy zakupie wędliny? Jakie triki są stosowane przez producentów, by zwiększyć wagę kupowanych przez nas produktów? Na wszystkie pytania udziela odpowiedzi prof. Krzysztof Łabuzek.

Przy kupowaniu mięsa możemy zdać się jedynie na jego wygląd i zapach. To najważniejsze, czym powinniśmy się kierować przy jego wyborze. Oczywiście pod uwagę należy wziąć także warunki, w jakich jest przechowywane: czy jest czysto, czy znajduje się w zimnym miejscu. Mięso nie powinno być obeschnięte lub zasinione, wykluczone jest także, że będzie brzydko pachnieć. 

Przy wyborze dobrej wędliny należy bezwzględnie zapoznać się z etykietą produktu. Na początek należy ocenić ile gram mięsa znajduje się w wędlinie i jakie zostały użyte środki konserwujące. Na prezentowanym powyżej filmie zostały porównane dwie etykiety różnych wędlin. Jedna z nich zwiera 120 g mięsa na 100 g produktu oraz sól, jako substancję konserwującą. Natomiast na drugiej etykiecie wyraźnie widać, że mięsa jest zaledwie 60 g, a cała reszta to substancje konserwujące, wypełniacze i wzmacniacze smaku.

Pamiętajmy także o tym, że kupując wędlinę w plastrach na stoisku, sprzedawca ma obowiązek pokazać nam etykietę produktu.

Wielu producentów próbuje ostrzykiwać mięso solanką, aby zwiększyć wagę kupowanego produktu. Jedyną skuteczną metodą, by ustrzec się takiego mięsa jest właśnie czytanie etykiet lub przygotowywanie domowych wędlin.

Polecamy: Jak przygotować domową wędlinę?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?