Wokół jedzenia mięsa narosło wiele mitów, które najwyższy czas obalić lub naukowo potwierdzić. Jeśli zastanawiacie się nad tym, czy mięso powinno się myć przed przygotowaniem lub nad tym, czy jego jedzenie powoduje nowotwory, to koniecznie sprawdźcie, co udało się ustalić w programie 36,6.
Czy myć mięso przed obróbką spożywczą?
Mycie mięsa przed późniejszym gotowaniem go ma niewielki sens. Przykładowo, jeśli myjemy kurczaka zawierającego bakterie salmonelli, to podczas mycia możemy roznieść je po kuchni. Obróbka termiczna skutecznie zniszczy bakterie zanieczyszczające mięso - pamiętajmy, że giną one już w temperaturze 75 stopni.
Czy mięso jest rakotwórcze?
Czerwone mięso (czyli wieprzowina, baranina, wołowina, gęś, kaczka oraz konina) spożywane w nadmiarze może powodować nowotwór żołądka lub jelita grubego. Jedząc 100 g mięsa czerwonego każdego dnia zwiększamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 proc.
Czy parówki są zdrowe?
Parówki powinniśmy kupować tylko takie, które zawierają dużą ilość mięsa (około 97 proc.). Parówki zawierające mąkę składają się ze zmielonych chrząstek, kości czy pazurów, które mają niską wartość odżywczą dla naszego organizmu. Dlatego warto czytać etykiety kupowanych produktów.
Polecamy: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie szynki?