Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to są prebiotyki i gdzie ich szukać?
menu
Polub nas na Facebooku

Co to są prebiotyki i gdzie ich szukać?

Kobieta jedząca zdrowe śniadanie.

Fot. milanvirijevic / Getty Images

Mówi się, że zdrowy organizm to zdrowe jelita. Prebiotyki są pożywką dla dobrych bakterii, które są niezbędne do zachowania zdrowia, dobrej odporności czy prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Zła dieta, silny stres czy kuracje antybiotykowe mają niekorzystny wpływ na mikroflorę jelit, jednocześnie osłabiając odporność organizmu. Jaka jest rola prebiotyków i gdzie można ich szukać?

Czym są prebiotyki?

Prebiotyk jest substancją, która jest obecna lub wprowadzona do pożywienia w celu pobudzenia rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej jelit, poprawiając w ten sposób stan organizmu. Prebiotyki są nietrawionymi (oporne na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym) składnikami żywności, które korzystnie wpływają na gospodarkę przez selektywną stymulację wzrostu lub aktywności jednego lub wielu bakterii w okrężnicy. W odróżnieniu do probiotyków, prebiotyki nie zawierają żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące.

Wyróżnia się dwa rodzaje prebiotyków – oligosacharydy i polisacharydy. Te natomiast dzielą się na:

  • oligosacharydy – fruktoligosacharydy, laktuloza i oligosacharydy sojowe,
  • polisacharydy – inulina, skrobia oporna, celuloza, hemiceluloza i pektyny.

Część z tych związków występuje naturalnie w żywności jako błonnik. Inne pozyskuje się poprzez procesy chemiczne i enzymatyczne, a następnie dodaje do produktów spożywczych lub wykorzystuje się je do produkcji suplementów. Warto dodać, że prebiotyki należą do frakcji błonnika, ale nie każdy błonnik jest prebiotykiem.

Zobaczcie, które probiotyki i prebiotyki wspierają odporność:

Zobacz film: Probiotyki i prebiotyki, które wspierają odporność. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Prebiotyki - jaki mają wpływ na organizm?

Prebiotyki trafiają w niezmienionej formie do jelita grubego i dopiero tam ulegają fermentacji pod wpływem bakterii zasiedlających ten odcinek przewodu pokarmowego. W procesie fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe:

  • kwas masłowy,
  • kwas propionowy,
  • kwas mlekowy,
  • kwas octowy.

Kwasy te odgrywają ważną rolę w organizmie:

  • są pożywką dla dobrych bakterii, a przy tym hamują rozwój patogenów,
  • zwiększają wydzielanie śluzu,
  • przyśpieszają procesy gojenia i regeneracji nabłonka jelitowego,
  • pozwalają utrzymać prawidłowe pH w jelicie, co ogranicza wzrost bakterii chorobotwórczych,
  • zwiększają wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu,
  • wspierają metabolizm glukozy i białek w wątrobie.

Jednak to nie koniec zalet. Inne korzyści, które niosą ze sobą prebiotyki:

  • odżywiają mikroflorę jelita grubego,
  • przywracają równowagę mikroflory jelita, np. po przebytej kuracji antybiotykowej,
  • zapobiegają biegunkom,
  • łagodzą zaparcia,
  • obniżają pH treści jelitowej,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy,
  • niektóre szczepy działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo,
  • zmniejszają liczbę szkodliwych bakterii, a zwiększają liczbę tych pożytecznych,
  • prebiotyki, przechodząc przez światło jelita, wiążą wodę i zwiększają objętość treści jelitowej,
  • zwiększenie objętości treści jelita oraz gazy wytworzone podczas fermentacji, sprzyjają lepszej perystaltyce jelit, zapobiegają zaparciom oraz pozwalają szybciej pozbyć się toksyn z organizmu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko nowotworów jelita grubego,
  • ułatwiają proces trawienia,
  • wpływają na układ immunologiczny zwiększając odporność na zakażenia,
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
  • mają zdolność do syntezowania niektórych witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz witaminy K.

Prebiotyki – gdzie ich szukać?

Poszczególne prebiotyki naturalnie występujące w żywności można znaleźć w:

  1. Fruktooligosacharydy – cebula, szparagi, pszenica, banany, ziemniaki i miód.
  2. Laktuloza - otrzymuje się ją w wyniku przemiany laktozy z mleka.
  3. Oligosacharydy sojowe – soja, serwatka sojowa.
  4. Inulina – cykoria, cebula, czosnek, topinambur, pomidory, karczochy, banany, pszenica.
  5. Celuloza - występuje w ścianach komórkowych roślin, niektórych grzybów i bakterii, owoców, warzyw, ziaren zbóż, lnu, bawełny i konopi. Na skalę przemysłową pozyskuje się ja z drewna.
  6. Skrobia oporna – fasola, otręby pszenne, soczewica, ziemniaki, brązowy ryż, kukurydza, chleb razowy.
  7. Hemiceluloza - nasiona i otręby.
  8. Pektyny – owoce i warzywa, np. pomarańcze, brzoskwinie, banany, gruszki, jabłka, cukinia, marchew, bataty.

Prebiotyki dodane do żywności można znaleźć w:

  • żywności o obniżonej wartości kalorycznej (produkty light),
  • jogurtach naturalnych,
  • napojach owocowych,
  • pieczywie,
  • żywności dla niemowląt, mieszankach mlecznych,
  • galaretkach, dżemach.

Po prebiotyki w postaci suplementu warto sięgnąć w przypadku problemów z wypróżnianiem, biegunek, przy monotonnej diecie lub przebytym leczeniu antybiotykami. Prebiotyki z apteki występują w formie płynu, saszetek lub w kapsułkach. 

Spożywasz produkty prebiotyczne?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Panseksualizm - co to jest? Na czym polega? Kim jest osoba panseksualna?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Bentonit - co to jest, jak działa i czy warto po niego sięgnąć?
Bentonit - co to jest, jak działa i czy warto po niego sięgnąć?