W leczeniu gastropatii rumieniowej z pomocą mogą przyjść leki i naturalne sposoby leczenia, jednak często okazuje się, że najlepszym lekarstwem na stany zapalne żołądka jest odpowiednia dieta.
Zobacz także:
Żywienia dojelitowe - na czym polega i kiedy się je wprowadza?
Kolonoskopia - jakie są wskazania do wykonania badania?
Operacja usunięcia wyrostka robaczkowego laparoskopowo i klasycznie. Rekonwalescencja po zabiegu
Co to jest gastropatia rumieniowa?
Gastropatia rumieniowa jest stanem zapalnym powierzchniowej warstwy błony śluzowej żołądka, któremu towarzyszy jej zauważalne przekrwienie. Jest to jednak stosunkowo delikatne zapalenie żołądka i charakteryzuje je brak patologicznych zmian na śluzówce, takich jak owrzodzenia czy afty. Ignorowane może jednak doprowadzić do ostrzejszych stanów, dlatego warto je zdiagnozować i zastosować się do zaleceń lekarza.
Jakie objawy daje gastropatia rumieniowa?
Gastropatia rumieniowa daje objawy typowe dla stanów zapalnych żołądka, czyli:
- zgagę;
- uczucie pełności w żołądku;
- mdłości;
- wymioty.
W przeciwieństwie do ostrych zapaleń tego organu nie powinny występować krwawienia.
Gastropatia rumieniowa – diagnozowanie
Gastropatię rumieniową diagnozuje się, wykonując gastroskopię, czyli endoskopowe badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego. Polega ono na wprowadzeniu przez jamę ustną do żołądka endoskopu (wężyka zakończonego bardzo małą kamerą). Dzięki temu lekarz może obejrzeć błonę śluzową żołądka – o gastropatii rumieniowej świadczy jej nadmierne przekrwienie przy braku patologicznych zmian. Badanie jest bezbolesne, ale nieprzyjemne.
Gastropatia rumieniowa – przyczyny
Istnieje bardzo wiele przyczyn podrażnienia śluzówki żołądka i jej zapalenia. Mogą one być związane z nieprawidłowym stylem życia lub zatruciami, ale też innymi stanami zdrowotnymi. Co więcej tendencja do powstawania stanów zapalnych w tym narządzie jest bardzo indywidualna. Podczas gdy niektóre osoby unikające czynników zapalnych doświadczają przykrych dolegliwości, inne nie chorują mimo częstego narażania się na czynniki ryzyka.
Najczęstsze przyczyny gastropatii rumieniowej to:
- nieprawidłowa dieta;
- stres i zaburzenia nerwicowe;
- niektóre leki;
- zatrucia toksynami;
- niedobór kwasu solnego;
- reakcje alergiczne – szczególnie przy nierespektowaniu nietolerancji pokarmowych;
- procesy o podłożu autoimmunologicznym;
- choroby wirusowe;
- alkohol;
Gastropatia rumieniowa – jak ją leczyć?
Ponieważ gastropatia rumieniowa jest umiarkowanie silnym stanem zapalnym, często nie podejmuje się leczenia farmakologicznego. Jeśli dolegliwości się nasilają, stosuje się najczęściej inhibitory pompy protonowej, które hamują wytwarzanie kwasu solnego w żołądku.
Skuteczne leczenie gastropatii rumieniowej polega na odnalezieniu i wykluczeniu przyczyny. Jeżeli osoba cierpiąca na dolegliwości żołądkowe prowadzi zdrowy tryb życia, odpowiednio się odżywia i jej życiu nie towarzyszy nadmierny stres, a problemy nadal się utrzymują, wykonuje się dalsze badania.
Po wykluczeniu nadmiernej obecności bakterii Helicobacter pylori należy wykonać testy alergiczne w kierunku nietolerancji pokarmowych.
Jeżeli podejrzewa się, że zapalenie ma charakter psychosomatyczny, można zastosować delikatne leki uspokajające. Jeśli stany takie się przedłużają, warto skonsultować się z lekarzem lub psychologiem.
Gastropatia rumieniowa – leczenie naturalne
W przypadku chorób śluzówki żołądka często pomocne okazują się być metody naturalne i zioła. Fitoterapeuci polecają między innymi:
- siemię lniane – łagodzi podrażnienia;
- aloes – łagodzi i goi zmiany zapalne;
- rumianek – działa przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz delikatnie uspokajająco;
- nagietek – działa przeciwzapalnie;
- melisa – łagodzi podrażnienia oraz uspokaja;
- krwawnik – przyspiesza gojenie, działa przeciwzapalnie i bakteriostatycznie;
- prawoślaz – zawiera śluzy pokrywające i ochraniające śluzówkę żołądka;
- babka lancetowata – również zawiera śluzy;
- pięciornik – leczy podrażnienia i owrzodzenia;
- dziurawiec – łagodzi podrażnienia oraz wpływa pozytywnie na stan emocjonalny;
- lukrecja – działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Sięgając po zioła, należy zawsze pamiętać, że w wielu przypadkach istnieją przeciwwskazania do ich stosowania.
Gastropatia rumieniowa a dieta
Gastropatia rumieniowa bardzo często wywołana jest przez stosowanie nieodpowiedniej diety. Zalecenia żywieniowe dla osób z zapaleniem żołądka opierają się na:
- unikaniu używek – alkoholu, tytoniu, czarnej herbaty i kawy;
- unikaniu ostrych przypraw;
- unikaniu bardzo tłustych potraw;
- unikaniu surowych warzyw i owoców;
- unikaniu napojów gazowanych;
- włączeniu do diety zdrowych tłuszczów zawierających kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie;
- jedzeniu większej ilości, ale mniej obfitych posiłków;
- regularnym spożywaniu posiłków;
- dokładnym przeżuwaniu pokarmu;
- wybieraniu lekkostrawnych produktów białkowych;
- jedzeniu przetworzonych (gotowanych, pieczonych lub gotowanych na parze) warzyw i owoców;
- wykluczeniu alergenów.
Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Dowiesz się tego z filmu: