Zdrowe drugie śniadanie to źródło witamin, składników odżywczych, dostarczających energii na kolejną część dnia. Pomaga w pracy i nauce, wspomagając koncentrację i przyswajanie informacji. Jedzone regularnie, reguluje metabolizm i wspomaga odporność organizmu. Komponując drugie śniadanie, warto zadbać o pełnowartościowe składniki, które dostarczą energii na kolejne 3 godziny. Częstym błędem jest jedzenie na drugie śniadanie batonów, czekoladek lub jednego owoca. Odczuwalny nagły przypływ energii wynika z dużej ilości cukru, jaką trzustka musi nagle przyjąć. Szybki wzrost insuliny pozornie wytwarza energię, ale dzieje się to na bazie pustych kalorii.
Dlaczego warto jeść drugie śniadanie?
Pomysły na drugie śniadanie powinny uwzględniać pełnowartościowe produkty – cukry, białka i tłuszcze. Cukry proste (głównie słodycze) mogą być jedynie dodatkiem.
Drugie śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ponieważ:
- uzupełnia energię i przywraca siłę
- reguluje procesy metabolizmu, dlatego nie powinny o nim zapominać osoby borykające się z otyłością lub efektem jojo. Jedzenie drugiego śniadania stabilizuje przede wszystkim naturalny rytm organizmu, który potrzebuje regularnych posiłków. Drugie śniadanie wyklucza konieczność podjadania i niepohamowaną nagłą chęć zjedzenia czegoś słodkiego
- pomaga w koncentracji i przyswajaniu wiedzy, kiedy spada aktywność mózgu, drugie śniadanie to naturalny pokarm, wspomagający działanie mózgu, wykluczający uczucie ospałości
- wyklucza bóle głowy pojawiające się w okolicach południa, które poniekąd wynikają ze zmęczenia i spadku energii. Wiele osób to właśnie wtedy sięga po drugą kawę lub sztuczne napoje energetyczne, błędnie pomijając śniadanie.
Co na drugie śniadanie?
Komponując drugie śniadanie, warto mieć na uwadze rodzaj aktywności, z którą mierzy się organizm. Wartościowe drugie śniadanie do pracy, szkoły lub na trening ze względu różne aktywności, zarówno mózgu, jak i ciała, różni się dostarczanymi składnikami odżywczymi.
W składzie drugiego śniadania na pewno nie powinno zabraknąć węglowodanów, witamin, białka. Doskonałym wyborem jest owsianka podana na drugie śniadanie z jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym. Należy pamiętać, że suszone owoce zawierają bardzo dużo cukru, dlatego powinny być stosowane z umiarem, szczególnie jeśli dbamy o dietę. Owsianka to najlepsza propozycja na drugie śniadanie fit, która zapewnia sytość na kolejne 2–3 godziny.
Drugie śniadanie warto opierać na składnikach budulcowych, tj. rybach, nabiale, delikatnym mięsie. Nie może w nim zabraknąć również witamin: A, B, E oraz składników mineralnych: potasu, magnezu i wapnia. Drugie śniadanie do pracy, szczególnie tej fizycznej, powinno oprócz węglowodanów zawierać warzywa, które razem dostarczają wiele energii.
Przepisy na drugie śniadanie
Koktajl na drugie śniadanie
To doskonały pomysł, który sprawdza się na drugie śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oparty na kilku składnikach, jest pyszną i zdrową przekąską w ciągu dnia. W przypadku dzieci to również doskonały sposób, by przemycić owoc lub warzywo, którego dziecko nie chce jeść w całości. Koktajle na drugie śniadanie można przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Warto wybierać sezonowe składniki, które dostarczają organizmowi największą dawkę witamin.
Letni żółty koktajl:
- 1 awokado
- 1 mango
- pół ananasa
- pół szklanki wody
- pół łyżki miodu
Zimowy energetyczny koktajl
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego naturalnego
- 1 szklanka mleka
- pół łyżki miodu
- szczypta cynamonu
Zimowy orzeźwiający energetyk
- 1 grapefruit
- 1 limonka
Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę. Płynność przygotowanego koktajlu można regulować, dodając mniejszą lub większą ilość wody lub mleka.
Z czego powinno składać się zdrowe śniadanie? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Sałatka na drugie śniadanie
To ciekawa propozycja dla tych, którzy szukają bardziej konkretnych rozwiązań. Sałatka na drugie śniadanie, w zależności od składników, może być potraktowana jako lunch. Warto wybierać sezonowe owoce i warzywa, które można wzbogacać kaszą, rybą lub mięsem (np. grillowanym kurczakiem). Dobra sałatka na drugie śniadanie, złożona jedynie z 3 składników, zawsze jest lepszym rozwiązaniem niż zjedzenie drożdżówki lub wypicie kolejnej kawy.
Prosta sałatka wiosenna
- sałata lodowa
- 5 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
- 1 kulka pokrojonej mozzarelli
- liście świeżej bazylii
- 1 pokrojona w paseczki pieczona lub grillowana pierś z kurczaka
- sól, pieprz
Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.