Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co jeść, aby na dłużej zachować sprawny umysł?
menu
Polub nas na Facebooku

Co jeść, aby na dłużej zachować sprawny umysł?

Ser i wino

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Osoby, które nie stronią od wina i serów – w podeszłym – mają lepszą pamięć oraz dużo sprawniejszy umysł. Do takich wniosków doszli amerykańscy badacze, który postanowili sprawdzić, jakie produkty poprawiają działanie mózgu. Co – w ich ocenie – poza winem i serem warto wprowadzić do diety?

Badanie, którego inicjatorami są Auriel Willette i Brandon Klinedinst z Iowa State University, jest pierwszą przeprowadzoną na tak dużą skalę analizą tego, jak jedzenie określonych produktów wpływa na sprawność umysłu w podeszłym wieku. Podczas badania sprawdzano m.in. jak często uczestnicy testu spożywali następujące produkty: świeże i suszone owoce, warzywa surowe i gotowane, tłuste ryby, chude ryby, drób, wołowina, jagnięcina, wieprzowina, sery, pieczywo, płatki owsiane, herbaty, kawa, piwo, cydr, wino czerwone i białe, likiery.

Zobacz także:

Alkohol w małych ilościach wpływa korzystnie na funkcje poznawcze seniorów

Czy można przedawkować magnez? Jakie mogą objawy nadmiaru magnezu w organizmie?

Zespół jelita drażliwego: co jeść, a czego nie jeść, by uniknąć dolegliwości

Co jeść, aby poprawić pracę mózgu?

Analizy wyników doprowadziły do dość zaskakujących wniosków. Okazało się bowiem, że jedzenie jagnięciny raz w tygodniu i picie codziennie kieliszka czerwonego wina może pomóc powstrzymać chorobę Alzheimera i związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych.

Byłem mile zaskoczony, że wyniki naszych badań sugerują, iż codzienne spożywanie rozsądnej dawki sera i czerwonego wina nie tylko pomaga nam radzić sobie z obecną pandemią COVID-19, ale może nam też zapewnić zdrowszą starość

– przyznał Auriel Willette.

I dodał, że to właśnie ser ma największą skuteczność jeśli chodzi o przeciwdziałanie pogorszeniu się funkcji poznawczych.

Skutecznym zabezpieczeniem przed utratą funkcji poznawczych i schorzeniami typowymi dla podeszłego wieku jest też regularne picie małych ilości wina.

Wystąpienie niektórych schorzeń, np. choroby Alzheimera, jest w dużej mierze zależne od czynników genetycznych. Niektóre osoby są na to bardziej narażone, a inne mniej. Ale właściwe wybory żywieniowe mogą każdemu pomóc zapobiec chorobie i osłabieniu funkcji poznawczych

– dodał drugi autor badania Brandon Klinedinst.

Jak poprawić pracę mózgu?

Trzeba jednak pamiętać, że sama dieta to za mało. Umysł – aby działał sprawnie – tak samo, jak ciało potrzebuje treningu. Co można robić? Pracę naszego mózgu poprawia m.in.

  • liczenie w pamięci; 
  • rysowanie, malowanie;
  • robienie odręcznych notatek;
  • rozwiązywanie krzyżówek;
  • układnie puzzli.

Źródło: PAP

Zobacz film i dowiedz się więcej o tym, jak działa mózg:

Zobacz film: Jak działa mózg ? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?