Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zespół jelita drażliwego: co jeść, a czego nie jeść, by uniknąć dolegliwości
menu
Polub nas na Facebooku

Zespół jelita drażliwego: co jeść, a czego nie jeść, by uniknąć dolegliwości

jelito drażliwe

Peter Dazeley GettyImages

Biegunka, zaparcia, wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu to typowe objawy zespołu jelita drażliwego. Problem z tzw. drażliwością jelit można leczyć farmakologicznie, jednak dieta ma ogromne znaczenie w łagodzeniu dolegliwości. Chociaż każdemu służy nieco inny jadłospis, to są uniwersalne zasady układania diety w zespole jelita drażliwego, od których warto zacząć zmiany w sposobie odżywiania się.

Zespół jelita drażliwego to zaburzenie funkcjonowania jelit. Objawia się takimi symptomami ze strony układu pokarmowego, jak nudności, wzdęcia, zaparcia i biegunki. Można je złagodzić lub zniwelować m.in. za pomocą diety.

Zespół jelita drażliwego - co jeść?

Dieta chorego z zespołem jelita drażliwego to bardzo duży problem dla dietetyka. Najłatwiej wyeliminować z diety większość produktów spożywczych niosących potencjalne ryzyko zaostrzenia objawów. Jednak by uniknąć ryzyka niedoborów pokarmowych, a także nie obciążać chorego bardzo restrykcyjną dietą, należy próbować, jakie produkty chory toleruje, a jakie nie. Według tego tworzy się indywidualnie dobraną dietę. Dobór produktów zależy również od fazy choroby. Nasilenie biegunek generuje inny dobór produktów niż zespół jelita drażliwego z przewlekłym zaparciem. Ponadto należy pamiętać, że jest to bardzo kontrowersyjny zespół generujący wiele różnorodnych opinii co do spożywanych produktów.

Dieta w zespole jelita drażliwego powinna obejmować pokarmy, które spowalniają perystaltykę jelit, szczególnie kiedy chory ma nasilone biegunki. Są to m.in.:

  • kisiele przygotowane na bazie mąki ziemniaczanej;
  • napoje garbnikowe, tzn. napar z suszonych czarnych jagód, gorzka herbata (w umiarkowanej ilości u osób, u których nie wywołuje niepożądanych objawów), gorzkie kakao przyrządzone na wodzie, czerwone wino wytrawne;
  • produkty zawierające żelatynę, czyli galaretki mięsne bądź owocowe;
  • jasne pieczywo;
  • drobne kasze takie jak kaszka kukurydziana, manna;
  • drobne makarony;
  • warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym i pektynami (pomagają leczyć biegunki, absorbując wodę), np. tarte jabłko, banan, seler, ziemniaki, patison, cukinia, dynia, marchewka; owoce powinny być jedzone bez pestek i skórki, najlepiej rozdrobnione i spożywane w postaci soków lub przecierów;
  • płatki owsiane zawierające pektyny;
  • gotowane warzywa;
  • ryż w formie kleików, ryż z warzywami (pietruszką, marchewką i selerem), a także ryż z jabłkami;
  • chude mięso: wołowina, drób, cielęcina i królik;
  • chude ryby: sandacz, dorsz, lin, morszczuk, szczupak;
  • suche pokarmy, np. sucharki lub wafle;
  • gorące dania i napoje.

Ważne, aby chorzy na zespół jelita drażliwego wypijali 2-3 litry płynów na dobę. W innym przypadku może dojść do odwodnienia. Potrawy należy przyrządzać gotując je na parze lub na wodzie, piec w pergaminie bądź folii lub dusić bez użycia tłuszczu. Pacjenci, którzy mają biegunki powinni stosować niskotłuszczową i lekkostrawną dietę.

Czytaj też:

Zespół jelita drażliwego - czego nie jeść?

Osoby z zespołem jelita drażliwego powinny ograniczyć picie mocnej herbaty i kawy. Najlepiej, aby zrezygnowały z napojów gazowanych. Dobrze, by jadły jak najmniej tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Niekorzystne są też tłuste wędliny i mięsa, podroby i tłuste sery topione bądź żółte. Chorzy powinni także unikać jedzenia czekolady, cebuli, produktów mlecznych, a także pszenicy, ryb, orzechów, fasoli, grochu, kukurydzy i kapusty. W jadłospisie pacjentów z zespołem jelita drażliwego nie mogą się znajdować pokarmy, które nadmiernie przyspieszają perystaltykę jelit. Jeśli jednak chory ma zaparcia, mogą one znaleźć się w umiarkowanych ilościach w jadłospisie, tym bardziej, jeśli nie generują u chorego objawów. Są to:

  • produkty wysokoresztkowe z dużą ilością błonnika nierozpuszczalnego, czyli grube kasze, ciemny ryż, otręby pszenne, razowe pieczywo, surowe owoce i warzywa z pestkami i skórką;
  • jedzenie zawierające cukry, które wpływają na przyspieszenie procesów fermentacyjnych w jelitach, czyli fruktozę (obecną z sokach owocowych, słodkich owocach, miodzie), laktozę (w słodkim mleku), rafinozę i stachiozę (będącą w warzywach cebulowych i strączkowych), sorbitol (zawierają go słodycze w postaci galaretki, dietetyczne dżemy, gumy do żucia, soki gruszkowy i jabłkowy, wiśnie, gruszki, świeże i suszone śliwki, a także czekolady i słodziki;
  • kwaśne owoce i warzywa;

W zespole jelita drażliwego absolutnie przeciwwskazane są:

  • ostre przyprawy, takie jak ostra papryka, chili, pieprz, musztarda i ocet;
  • zimne, słone i pikantne dania i napoje;
  • wzdymające warzywa i owoce, czyli: kalafior, kapusta, groch, soczewica, soja, fasola, cebula, por, ogórek, gruszki, śliwki i czereśnie; 
  • mięsa z dużą ilością tkanki łącznej, czyli słonina, smalec i boczek - zawarte w nich białko nasila skurcze jelit;
  • kawa,
  • alkohol,
  • czekolada

Czym jest nadwrażliwe jelito i jak je leczyć? Zobacz wideo:

    Źródło: X-news

    Zespół jelita drażliwego - przepisy kulinarne

    Gulasz drobiowy z ryżem

    Składniki:

    • 150 g piersi z kurczaka,
    • 50 g białego ryżu,
    • 1 marchewka,
    • 1/2 korzenia pietruszki,
    • niewielki kawałek selera,
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
    • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    • słodka papryka,
    • sól,
    • oregano,
    • bazylia.

    Sposób przygotowania:

    1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Powinien być miękki.
    2. Umyj i oczyść kurczaka z błonek, a następnie pokrój go na kawałki.
    3. Posól i dopraw papryką.
    4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią mięso.
    5. Zrumień kurczaka.
    6. Dolej ok 150 ml wody i duś mięso pod przykryciem przez 15 minut.
    7. Umyj, obierz i zetrzyj na tarce selera, marchewkę i pietruszkę.
    8. Dodaj je na patelnię i duś wszystkie składniki przez 20-25 minut, do miękkości warzyw.
    9. Rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody i wlej do sosu.
    10. Wymieszaj całość.
    11. Gotuj do zgęstnienia.
    12. Podawaj z ryżem i posyp gulasz oregano oraz bazylią.

    Owsianka z płatkami migdałów i suszonymi owocami

    Składniki:

    • 60 g płatków owsianych,
    • 1 łyżka pszennych otrąb,
    • 1 łyżka płatków migdałów,
    • 1 szklanka wody,
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
    • 2 suszone morele,
    • 1 łyżka rodzynek,
    • szczypta soli.

    Sposób przygotowania:

    1. Pokrój morele na mniejsze cząstki.
    2. Zagotuj wodę w rondelku.
    3. Wsyp płatki owsiane oraz otręby do wrzątku i posól je.
    4. Gotuj przez kilka minut dotąd, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje.
    5. Zdejmij rondel z palnika.
    6. Dodaj łyżkę jogurtu i płatki migdałów.
    7. Wymieszaj wszystkie składniki.
    8. Posyp owsiankę suszonymi owocami.
    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    568
    57
    Komentarze (6)
    Krzysztof
    Złożoność choroby i jej etapowość nie daje nam jasnej odpowiedzi jaka dieta ,trzeba obserwować i dostosowywać .Jak mamy biegunki to wiadomo że będziemy je dietą hamować i dostarczać dużo płynów i elektrolity .Jeśli zatwardzenia to będziemy bardziej pobudzać .A jeśli jest to forma mieszana to bilansować .natomiast może sie to zmieniać na rożnych etapach wiec trzeba obserwować i reagować . Ale moim zdaniem najważniejsze jest wsparcie domowników często niedoceniane ,jak przy alkoholiku wstrzymujemy sie od alkoholu to tu też wskazanym by było by dieta w rozsądny sposób weszła w zwyczaj tego domy a wszystkim to wyjdzie na zdrowie . Tym bardziej że jako przyczyny wymienia się też te natury psychicznej jak przewlekły stres ,wiec grupa wsparcia będzie jak najbardziej wskazana .
    Czytaj całość
    Oprah
    Zamiast sie zastanawiac jak to jest z sliwkami wrzuccie sobie po prostu w diete jakies siemie lniane i ziola bogate w blonnik pokroju babki jajowatej :P
    Czytaj całość
    Dieta osób chorych na zespół jelita drażliwego to bardzo skomplikowane zagadnienie. Produkty zakazane w jednych etapach choroby bywają dopuszczane w innych. Są też różne szkoły leczenia choroby, dlatego podanie przepisu ze śliwkami suszonymi nie jest błędem, a raczej nieścisłością. Dieta osób cierpiących na zespół jelita drażliwego powinna być monitorowana przez lekarza i dietetyka, i korygowana w zależności od pojawiających się dolegliwości.
    Czytaj całość
    Majka
    raz jest napisane, że nie wolno jeść suszonych śliwek, a na końcu podaje przepis na owsiankę z suszonymi śliwkami....
    Czytaj całość
    Mocna herbata jest przeciwwskazana w zespole jelita drażliwego. Jednak ze względu na zawarte w niej garbniki, istnieją teorie uznające umiarkowane spożycie herbaty, jeśli nie wywołuje ona niepożądanych objawów. Powinna ona wtedy być gorzka i rozcieńczona. W związku z tym autor początkowo podał herbatę jako źródło garbników, a dalej umieścił informacje, że mocna herbata jest niezalecana i obie te informacje są poprawne.
    Czytaj całość
    Czytacz
    Raz piszecie ze nalezy pic mocną herbatę, by potem napisac by ją zdecydowanie omijać. Prosze o kosekwencje.
    Czytaj całość
    Nie przegap
    Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
    Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
    Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
    Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
    O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
    O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
    Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
    Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?