Zespół jelita drażliwego to zaburzenie funkcjonowania jelit. Objawia się takimi symptomami ze strony układu pokarmowego, jak nudności, wzdęcia, zaparcia i biegunki. Można je złagodzić lub zniwelować m.in. za pomocą diety.
Zespół jelita drażliwego - co jeść?
Dieta chorego z zespołem jelita drażliwego to bardzo duży problem dla dietetyka. Najłatwiej wyeliminować z diety większość produktów spożywczych niosących potencjalne ryzyko zaostrzenia objawów. Jednak by uniknąć ryzyka niedoborów pokarmowych, a także nie obciążać chorego bardzo restrykcyjną dietą, należy próbować, jakie produkty chory toleruje, a jakie nie. Według tego tworzy się indywidualnie dobraną dietę. Dobór produktów zależy również od fazy choroby. Nasilenie biegunek generuje inny dobór produktów niż zespół jelita drażliwego z przewlekłym zaparciem. Ponadto należy pamiętać, że jest to bardzo kontrowersyjny zespół generujący wiele różnorodnych opinii co do spożywanych produktów.
Dieta w zespole jelita drażliwego powinna obejmować pokarmy, które spowalniają perystaltykę jelit, szczególnie kiedy chory ma nasilone biegunki. Są to m.in.:
- kisiele przygotowane na bazie mąki ziemniaczanej;
- napoje garbnikowe, tzn. napar z suszonych czarnych jagód, gorzka herbata (w umiarkowanej ilości u osób, u których nie wywołuje niepożądanych objawów), gorzkie kakao przyrządzone na wodzie, czerwone wino wytrawne;
- produkty zawierające żelatynę, czyli galaretki mięsne bądź owocowe;
- jasne pieczywo;
- drobne kasze takie jak kaszka kukurydziana, manna;
- drobne makarony;
- warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym i pektynami (pomagają leczyć biegunki, absorbując wodę), np. tarte jabłko, banan, seler, ziemniaki, patison, cukinia, dynia, marchewka; owoce powinny być jedzone bez pestek i skórki, najlepiej rozdrobnione i spożywane w postaci soków lub przecierów;
-
płatki owsiane zawierające pektyny;
- gotowane warzywa;
- ryż w formie kleików, ryż z warzywami (pietruszką, marchewką i selerem), a także ryż z jabłkami;
- chude mięso: wołowina, drób, cielęcina i królik;
- chude ryby: sandacz, dorsz, lin, morszczuk, szczupak;
- suche pokarmy, np. sucharki lub wafle;
- gorące dania i napoje.
Ważne, aby chorzy na zespół jelita drażliwego wypijali 2-3 litry płynów na dobę. W innym przypadku może dojść do odwodnienia. Potrawy należy przyrządzać gotując je na parze lub na wodzie, piec w pergaminie bądź folii lub dusić bez użycia tłuszczu. Pacjenci, którzy mają biegunki powinni stosować niskotłuszczową i lekkostrawną dietę.
Czytaj też:
-
Zespół jelita drażliwego – objawy i leczenie drażliwego problemu
-
Chroniczny ból brzucha – objawy jelita drażliwego
-
Choroby jelit – jakie są ich przyczyny? Choroby zapalne jelit, nowotwór jelita grubego – jak się objawiają? Schorzenia jelit diagnozowane u dzieci
Zespół jelita drażliwego - czego nie jeść?
Osoby z zespołem jelita drażliwego powinny ograniczyć picie mocnej herbaty i kawy. Najlepiej, aby zrezygnowały z napojów gazowanych. Dobrze, by jadły jak najmniej tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Niekorzystne są też tłuste wędliny i mięsa, podroby i tłuste sery topione bądź żółte. Chorzy powinni także unikać jedzenia czekolady, cebuli, produktów mlecznych, a także pszenicy, ryb, orzechów, fasoli, grochu, kukurydzy i kapusty. W jadłospisie pacjentów z zespołem jelita drażliwego nie mogą się znajdować pokarmy, które nadmiernie przyspieszają perystaltykę jelit. Jeśli jednak chory ma zaparcia, mogą one znaleźć się w umiarkowanych ilościach w jadłospisie, tym bardziej, jeśli nie generują u chorego objawów. Są to:
- produkty wysokoresztkowe z dużą ilością błonnika nierozpuszczalnego, czyli grube kasze, ciemny ryż, otręby pszenne, razowe pieczywo, surowe owoce i warzywa z pestkami i skórką;
- jedzenie zawierające cukry, które wpływają na przyspieszenie procesów fermentacyjnych w jelitach, czyli fruktozę (obecną z sokach owocowych, słodkich owocach, miodzie), laktozę (w słodkim mleku), rafinozę i stachiozę (będącą w warzywach cebulowych i strączkowych), sorbitol (zawierają go słodycze w postaci galaretki, dietetyczne dżemy, gumy do żucia, soki gruszkowy i jabłkowy, wiśnie, gruszki, świeże i suszone śliwki, a także czekolady i słodziki;
- kwaśne owoce i warzywa;
W zespole jelita drażliwego absolutnie przeciwwskazane są:
- ostre przyprawy, takie jak ostra papryka, chili, pieprz, musztarda i ocet;
- zimne, słone i pikantne dania i napoje;
- wzdymające warzywa i owoce, czyli: kalafior, kapusta, groch, soczewica, soja, fasola, cebula, por, ogórek, gruszki, śliwki i czereśnie;
- mięsa z dużą ilością tkanki łącznej, czyli słonina, smalec i boczek - zawarte w nich białko nasila skurcze jelit;
- kawa,
- alkohol,
- czekolada
Zespół jelita drażliwego - przepisy kulinarne
Gulasz drobiowy z ryżem
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 50 g białego ryżu,
- 1 marchewka,
- 1/2 korzenia pietruszki,
- niewielki kawałek selera,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- słodka papryka,
- sól,
- oregano,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Powinien być miękki.
- Umyj i oczyść kurczaka z błonek, a następnie pokrój go na kawałki.
- Posól i dopraw papryką.
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią mięso.
- Zrumień kurczaka.
- Dolej ok 150 ml wody i duś mięso pod przykryciem przez 15 minut.
- Umyj, obierz i zetrzyj na tarce selera, marchewkę i pietruszkę.
- Dodaj je na patelnię i duś wszystkie składniki przez 20-25 minut, do miękkości warzyw.
- Rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody i wlej do sosu.
- Wymieszaj całość.
- Gotuj do zgęstnienia.
- Podawaj z ryżem i posyp gulasz oregano oraz bazylią.
Owsianka z płatkami migdałów i suszonymi owocami
Składniki:
- 60 g płatków owsianych,
- 1 łyżka pszennych otrąb,
- 1 łyżka płatków migdałów,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 2 suszone morele,
- 1 łyżka rodzynek,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Pokrój morele na mniejsze cząstki.
- Zagotuj wodę w rondelku.
- Wsyp płatki owsiane oraz otręby do wrzątku i posól je.
- Gotuj przez kilka minut dotąd, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje.
- Zdejmij rondel z palnika.
- Dodaj łyżkę jogurtu i płatki migdałów.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Posyp owsiankę suszonymi owocami.