Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ciąża a karmienie piersią starszego dziecka – czy to bezpieczne?
menu
Polub nas na Facebooku

Ciąża a karmienie piersią starszego dziecka – czy to bezpieczne?

 Kobieta w zaawansowanym stadium ciąży z córką.

Fot. pidjoe / Getty Images

Zdrowa i prawidłowo przebiegająca ciąża nie jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią pierwszego dziecka. Wiele mam boi się zajścia w kolejną ciążę właśnie ze względu na konieczność odstawienia od piersi pierwszego malucha. Jest to mit, w który ciągle niestety wierzą osoby z niektórych środowisk. 

Karmienie piersią w ciąży jest całkowicie bezpieczne, o ile lekarz nie zdecyduje inaczej. Zasada jest taka, że jeśli kobieta może współżyć w ciąży, będzie mogła również karmić piersią. Podczas obu tych czynności wydziela się oksytocyna – może ona powodować lekkie skurcze macicy, jednak przy zdrowych ciążach są one zupełnie niegroźne. Przed samym porodem – w 38. tygodniu ciąży – wyrzut oksytocyny jest nadal zbyt mały, aby wywołać akcję porodową.

Karmienie piersią a druga ciąża

Według standardów WHO zalecany czas karmienia piersią dziecka przez mamę to dwa pierwsze lata życia lub więcej. Co robić, kiedy w tym czasie pojawi się kolejna ciąża? O ile lekarz nie zaleci inaczej, należy kontynuować karmienie. Dla starszego dziecka oczekującego wraz z rodzicami rodzeństwa karmienie ma dwa dobroczynne aspekty – zdrowotny oraz psychologiczny. Mleko matki zawiera mnóstwo substancji odżywczych potrzebnych dla prawidłowego wzrostu dziecka. Nie brakuje w nim witamin, enzymów i elektrolitów. Długie karmienie piersią wzmacnia układ odpornościowy malucha oraz chroni je przed takimi chorobami w przyszłości jak np. cukrzyca. Jeśli chodzi o aspekt psychologiczny, karmienie jest swoistym rytuałem „bliskości” – dziecko przyjmując pokarm od matki, uspokaja się, czuje się kochane. To doskonały środek na ukojenie trudnych emocji. Pojawienie się w rodzinie nowego członka, młodszego brata lub siostry, może być dla starszaka szokiem. Wiele dzieci reaguje na rodzeństwo zazdrością. Dodatkowy fakt odstawienia takiego malucha od piersi i karmienie tylko młodszego może to uczucie spotęgować.

W społeczeństwie wciąż pokutuje przekonanie, że rozwijające się w łonie matki dziecko jest okradane ze wszystkich składników odżywczych przez karmione piersią rodzeństwo. Nie jest to prawda. Zarówno płód, jak i karmione piersią dziecko otrzymują właściwą dawkę składników odżywczych. Przyszłej mamie karmienie dwójki dzieci na raz może wydawać się problematyczne. Warto wiedzieć, że wraz z pojawieniem się nowego członka rodziny zmienia się skład pokarmu – wiele starszych dzieci przestaje być zainteresowanych piersią, ponieważ lecące z niej mleko zwyczajnie im nie smakuje.

Polecamy: Jak zakończyć karmienie piersią?

Polecamy Wam przekonać się, jak łagodnie zakończyć karmienie piersią:

Zobacz film: Jak łagodnie zakończyć karmienie piersią? Źródło: Dzień Dobry TVN

Karmienie piersią podczas ciąży – możliwe problemy

Karmienie dziecka piersią w czasie ciąży może być problematyczne dla mamy ze względu na wzmożoną wrażliwość piersi i ich drażliwość. Czynność ta może być wtedy bardzo nieprzyjemna, wręcz bolesna. Zmiany hormonalne w okresie ciąży mogą doprowadzić również do zróżnicowania ilości pokarmu – może być go mniej. Te nakładające się na siebie czynniki, w połączeniu ze zmianą składu i smaku mleka, mogą spowodować, że starsze dziecko samo zechce zrezygnować ze ssania piersi.

Ciąża i karmienie piersią, czyli samo dobro

Mleko matki to dla noworodka i niemowlaka pokarm idealny. Zawiera wszystkie składniki, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu, odżywienia i budowania odporności. Nie brakuje w nim węglowodanów, tłuszczów i białek. Kobiece mleko zawiera białe krwinki oraz komórki macierzyste, które mają za zadanie wzmocnić odporność dziecka i wspomagać rozwój organów wewnętrznych. Układ immunologiczny malucha dużo zyskuje na karmieniu również dzięki zawartym w mleku immoglobuliom oraz białkom. Nie brakuje tam również enzymów – substancji, które przyspieszają reakcje chemiczne w organizmie dziecka, co ma dobroczynny wpływ na jego układ trawienny. Dzięki nim wchłanianie żelaza jest znacznie łatwiejsze. Mleko mamy to również oligosacharydy – cukry, które jednocześnie działają jak naturalny probiotyk. Karmienie dziecka piersią to także wspomaganie jego układu nerwowego dzięki kwasom tłuszczowym o długim łańcuchu – jest ich aż kilkaset rodzajów! Rozwój dziecka, jego wzrost i przybieranie na wadze jest wspomagane również przez znajdujące się w pokarmie czynniki wzrostu.

Druga ciąża a karmienie piersią – kiedy jest niewskazane?

Karmienie piersią w drugiej ciąży może być niewskazane przez lekarza, kiedy ciąża jest zagrożona – występują problemy z łożyskiem lub pojawiła się cukrzyca. Niektórzy ginekolodzy odradzają przystawianie starszaka do piersi w sytuacjach, kiedy wcześniejsze ciąże kończyły się poronieniami lub przedwczesnymi porodami. Nie inaczej jest w przypadku ciąży mnogiej czy nadciśnienia ciążowego. W trakcie samej ciąży i karmienia mogą się również pojawić objawy, które powinny skłonić mamę do zaprzestania przystawiania malucha do piersi. Jednocześnie, kiedy się pojawią, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Do tych symptomów należą:

  • krwawienia z dróg rodnych,
  • skracanie się szyjki macicy,
  • silne bóle podbrzusza i bolesne skurcze.

Mama karmiąca piersią w ciąży powinna dużo pić, dbać o odpowiednią dietę, możliwie często odpoczywać i się relaksować. Laktacja i jednoczesny rozwój dziecka zabierają dużo energii, dlatego ważne jest odpowiednie odżywienie i wypoczynek.

Bibliografia:

  1. Hanna Szajewska, Andrea Horvath, Anna Rybak, Piotr Socha, Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PDF), Standardy Medyczne/Pediatria, 2016, vol. 13.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?