Mikrofalówkę można spotkać niemal w każdej biurowej kuchni. Znajduje się także w wielu domach. Urządzenie dzięki wykorzystaniu fal mikrofalowych w kilka minut podgrzewa jedzenie. Mogłoby się wydawać, że mikrofalówka to sprzęt na miarę swoich czasów. Wszyscy ciągle się gdzieś śpieszymy i wszystko robimy w biegu. Tymczasem są osoby, które unikają korzystania z urządzenia. Dlaczego? Są przekonani, że tak podgrzane jedzenie nie tylko traci smak, lecz także, a może przede wszystkim, zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju zmian nowotworowych w organizmie. Zdaniem dietetyczki Urszuli Somow nie ma powodów do obaw. W rozmowie z Ewą Drzyzgą specjalistka jednoznacznie rozwiała mit rakotwórczej mikrofalówki. Liczne badania potwierdzają, że korzystanie z mikrofalówki jest całkowicie bezpieczne, pod warunkiem, że wiemy i umiemy z niej korzystać.
Jak używać mikrofalówki? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Jak działa mikrofalówka?
Do podgrzewania potraw urządzenie wykorzystuje fale mikrofalowe, nazywane także promieniowaniem mikrofalowym. To właśnie one przenikają do potraw. Pobudzają obecne w nich cząsteczki wody, a te przekazują swoją energię innym związkom, które wchodzą w skład potrawy dzięki czemu całe jedzenie podgrzewa się, a talerz, jeśli nie jest mokry, pozostaje zimny. Fale mikrofalowe działają na całe jedzenie, nie tylko na jego powierzchnię, dzięki czemu jedzenie jest ciepłe także w środku. Dzięki specjalnej kratce na drzwiczkach urządzenia fale nie wydostają się na zewnątrz.
A czy w mikrofalówce da się przygotować jedzenie od podstaw? Dowiecie się tego z filmu:
Jak korzystać z mikrofalówki?
Obsługa kuchenki mikrofalowej nie wymaga ani specjalnej wiedzy, ani umiejętności. Wystarczy wstawić do niej naczynie. Zamknąć, nastawić czas, odczekać kilka minut i mamy gotowy, ciepły posiłek. Nic bardziej prostego, prawda? Okazuje się, że nie. Wiele osób nie czyta dokładnie instrukcji obsługi, nie sprawdza też czy naczynie – także to zrobione z tworzywa sztucznego – może być podgrzewane w mikrofalówce. Bardzo często zdarza się, że z tych, które nie są do tego przeznaczone wytrącają się groźne dla zdrowia substancje. Uważać trzeba także na niektóre warzywa, np. ostrą papryczkę. Zwarta w niej kapsaicyna może się wytrącać i podrażniać oczy oraz błonę śluzową gardła i nosa. Co jeszcze nie powinno trafić do mikrofalówki? Dowiecie się tego z filmu:
Zobacz także: Czy temperatura posiłków ma znaczenie? Jeśli tak to kiedy?