Produkty z łososia są różne - może być to świeży filet, łosoś wędzony lub pasta z łososia. Mogą to być także... produkty śledziowe, które mają udawać łososie. Ale po kolei.
Łososie, które znajdziemy w sklepie to:
- norweskie (czyli inaczej hodowlane);
- bałtyckie (żyją dziko w morzu, ale ich populacja jest zagrożona);
- pacyficzne (również żyjące dziko).
Łososie kojarzą się nam z różowym kolorem. Jednak uwaga na śledzie, które mają udawać łososia w koreczkach! Podrasowane różowym barwnikiem mięso innych ryb może wyglądać zupełnie jak łosoś. Tylko czy nasze zdrowie jest tego warte?
Łosoś wędzony w plastrach kosztuje nawet 200 złotych za kilogram, podczas gdy wędzony filet kosztuje około 50 złotych. Mało tego. W metce łososiowej w ogóle nie znajdziemy ryby, ale mięso wieprzowe! Na czym jeszcze dajemy się oszukać? Zobaczcie na filmie:
A teraz śledzie
Śledzie to ryby, które zawierają kwasy omega-3,-6,-9, przez co podwyższają poziom dobrego cholesterolu w organizmie. Jednak mowa tu o filetach śledziowych pochodzących nie z Chin, ale z innych regionów. Chodzi przede wszystkim o fakt, że ryby z rejonu Morza Chińskiego mogą zawierać bardzo dużo szkodliwej rtęci.
Polecamy: Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?
Śledzie powinno się jeść, ale nie w postaci przetworzonej. Dlaczego? Skład takich produktów oraz ogromna ilość soli działają niekorzystnie na nasze zdrowie. Zobaczcie sami:
Dorsz
To kolejna popularna ryba, która zawiera z kolei dużo selenu oraz białka. Co ciekawe jest to bardzo chuda ryba, ma zaledwie 80 kcal na 100 g. Dorsze muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła - przede wszystkim nie wolno ich masowo poławiać w okresie wakacyjnym (wyjątkiem są małe jednostki rybackie). Oznacza to, że nie kupimy wtedy świeżej ryby w markecie, a jedynie - w sprawdzonych miejscach nad polskim morze.
Kupując dorsze ze sklepu ważne, aby miały niebieski certyfikat MCS, który gwarantuje, że ryba została wyłowiona w sposób odpowiedzialny. Wiedzieliście, że osoby często jedzące dorsza rzadziej chorują na cukrzycę? Więcej ciekawostek na filmie:
A może pstrąga?
Pstrągi dostępne w sklepach to ryby hodowlane, który żyją około 18 miesięcy w stawie hodowlanym. Są najpopularniejszą rybą słodkowodną spożywaną przez Polaków. Ryby muszą żyć w bardzo czystej wodzie oraz trzymać specjalną dietę. Jak wygląda hodowla ryby zanim trafi na nasz stół? Tego dowiecie się z filmu:
Polecamy: Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze