Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze
menu
Polub nas na Facebooku

Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze

Fot.: Kadr z filmu 36,6, sezon 4, odcinek 4

Fot.: Kadr z filmu 36,6, sezon 4, odcinek 4

W programie 36,6 °C góral Czesław wybrał się nad morze, aby poznać całą prawdę o rybach. Krok po kroku dowiadywał się, jaką rybę wybrać, żeby zjeść zdrowo i jednocześnie ekologicznie. Zobaczcie zapiski z tej podróży i nieemitowane fragmenty odcinka 36,6 °C.

Ryby są zdrowe, jednak trzeba wiedzieć, jak je jeść, jakie ryby wybierać o określonej porze roku, ile w tygodniu... Te zasady wcale nie są takie proste! Zobaczcie sami, czego dowiedział się bloger Czesław w programie 36,6 °C. 16 lat nie był nad morzem, a teraz pojechał tam dowiedzieć się więcej właśnie o rybach. 

Niestety nie wszyscy Polacy wiedzą, że ryby są zdrowe. A jeśli nawet wiedzą, to jedzą ich zdecydowanie zbyt mało. Średnie spożycie ryb w naszym kraju wynosi 13 kg na rok, a powinno być dwukrotnie większe! 

Zobaczcie na filmie ile powinno się spożywać ryb:

Zobacz film: Czesław nad morzem. Źródło: 36,6

Co nam daje jedzenie ryb?

Ryby zawierają kwasy Omega-6 i Omega-3, czyli dobra ryba, to tłusta ryba. Kwasy Omega pomagają w leczeniu otyłości, cholesterolu, a także pozytywnie wpływają na rozwój płodu. Ryby są zdrowe, już 100 g łososia zapewnia nam zaspokojenie tygodniowego zapotrzebowania na kwasy! Ile ryb jeść w tygodniu? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czesław nad morzem. Źródło: 36,6

Pytanie tylko jaką rybę zjeść?

Ryby należy wybierać odpowiedzialnie. Powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Certyfikat ASC świadczy o tym, że ryba została wyhodowana w sposób odpowiedzialny. Z kolei niebieski certyfikat MCS gwarantuje, że ryba została wyłowiona w sposób odpowiedzialny, co oznacza, że nie zabraknie jej dla naszych dzieci. 

Ryba hodowlana wcale nie jest gorsza - karmienie ryb w hodowlach jest ściśle uregulowane i ryby te odżywiają się w sposób jak najbardziej naturalny. 

Kiedy jeść ryby?

Idąc do restauracji nad morzem nie zawsze dostaniemy tam świeżą rybę. Latem należy wybierać ryby płaskie, np. flądry, które są aktualnie poławiane. Łosoś czy dorsz nie są świeże w okresie letnim - ich okres połowu przypada na miesiące zimowe i wczesnowiosenne. Zobaczcie, co o odpowiedzialnym połowie ryb mówi ekspert:

Zobacz film: Czesław nad morzem. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?