Białko konopne – właściwości
Białko konopne powstaje ze zmielonych, a następnie tłoczonych na zimno ziaren konopi siewnej. Naturalne białko roślinne wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jakich? Przede wszystkim nienasyconych tłuszczy Omega 3-6-9, witamin oraz minerałów.
- Wzmacnia układ odpornościowy - ziarno konopi, z którego pochodzi białko, zawiera proteiny globularne-edestyny i albuminy, które znacząco wpływają na odporność organizmu ludzkiego.
- Usprawnia trawienie - białko konopne zawiera wysoką zawartość błonnika, który dba o nasz układ pokarmowy, naturalnie oczyszczając jelita.
- Zwalcza choroby serca - białko konopne pełne jest błonnika, zdrowych tłuszczów, a także niezbędnych składników odżywczych. co więcej zawiera dużą ilość argininy, czyli organicznego związku chemicznego z grupy aminokwasów. To substancja zwiększająca wydolność organizmu, pomagająca przeciwdziałać chorobom serca i układu krążenia.
- Dodaje energii - białko roślinne znacznie dłużej odkłada się w organizmie. Dłużej czujemy się najedzenie i pełni sił. Dzieje się tak dlatego, że energia pochodząca z białek wydalana jest znacznie wolniej niż ta pochodząca z węglowodanów.
- Wzmacnia włosy – białko konopne zawiera zbilansowaną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. To one sprawiają, że włosy są zdrowe, lśniące i rosną bardzo szybko.
- Działa przeciwzapalne- nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne zawarte w białku konopnym wykazują działanie przeciwzapalne. Spożywanie białka GLA (kwasu gamma-linolenowego) zawartego w konopiach łagodzi objawy zapalenia stawów aż o 20%.
- Regeneruje mięśnie - ilość i jakość białka pochodząca z ziaren konopi jest o wiele wyższa niż w innych ziarnach i orzechach. Białko jest kluczem w budowaniu tkanki mięśniowej. Dlatego też białko konopne poleca się w szczególności sportowcom.
Białko konopne - zastosowanie
Te osoby, które chcą uzupełnić swoją dietę w białko, kwasy tłuszczowe i minerały, powinny jeść 5 łyżek dziennie białka konopnego. Sproszkowaną proteinę można spożywać jako dodatek do sałatek, koktajli. Taka ilość dostarcza do organizmu 20g białka i wystarczająco kwasów Omega-3, reguluje poziom minerałów i poprawia pracę jelit.