Polub nas na Facebooku
Czytasz: Białko Konopne - zastosowanie i właściwości. Jak używać?
menu
Polub nas na Facebooku

Białko Konopne - zastosowanie i właściwości. Jak używać?

Białko konopne

belchonock/getty images

Białko konopne jest jednym z najlepszych źródeł naturalnego białka roślinnego. Zawiera cenne aminokwasy i kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a także mnóstwo błonnika. Poznaj jego zastosowanie i właściwości.

Białko konopne – właściwości

Białko konopne powstaje ze zmielonych, a następnie tłoczonych na zimno ziaren konopi siewnej. Naturalne białko roślinne wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jakich? Przede wszystkim nienasyconych tłuszczy Omega 3-6-9, witamin oraz minerałów.

  • Wzmacnia układ odpornościowy - ziarno konopi, z którego pochodzi białko, zawiera proteiny globularne-edestyny i albuminy, które znacząco wpływają na odporność organizmu ludzkiego.
  • Usprawnia trawienie - białko konopne zawiera wysoką zawartość błonnika, który dba o nasz układ pokarmowy, naturalnie oczyszczając jelita.
  • Zwalcza choroby serca - białko konopne pełne jest błonnika, zdrowych tłuszczów, a także niezbędnych składników odżywczych. co więcej zawiera dużą ilość argininy, czyli organicznego związku chemicznego z grupy aminokwasów. To substancja zwiększająca wydolność organizmu, pomagająca przeciwdziałać chorobom serca i układu krążenia.
  • Dodaje energii - białko roślinne znacznie dłużej odkłada się w organizmie. Dłużej czujemy się najedzenie i pełni sił. Dzieje się tak dlatego, że energia pochodząca z białek wydalana jest znacznie wolniej niż ta pochodząca z węglowodanów.
  • Wzmacnia włosy – białko konopne zawiera zbilansowaną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. To one sprawiają, że włosy są zdrowe, lśniące i rosną bardzo szybko.
  • Działa przeciwzapalne- nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne zawarte w białku konopnym wykazują działanie przeciwzapalne. Spożywanie białka GLA (kwasu gamma-linolenowego) zawartego w konopiach łagodzi objawy zapalenia stawów aż o 20%.
  • Regeneruje mięśnie - ilość i jakość białka pochodząca z ziaren konopi jest o wiele wyższa niż w innych ziarnach i orzechach. Białko jest kluczem w budowaniu tkanki mięśniowej. Dlatego też białko konopne poleca się w szczególności sportowcom.

Białko konopne - zastosowanie

Te osoby, które chcą uzupełnić swoją dietę w białko, kwasy tłuszczowe i minerały, powinny jeść 5 łyżek dziennie białka konopnego. Sproszkowaną proteinę można spożywać jako dodatek do sałatek, koktajli. Taka ilość dostarcza do organizmu 20g białka i wystarczająco kwasów Omega-3, reguluje poziom minerałów i poprawia pracę jelit.

Zobacz film: Nie musisz stawiać na mięso! Oto 5 źródeł wegańskiego białka

źródło: Cover video

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
94
8
Polecamy
Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne.
Na co jest dobra?
Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co jest dobra? Dzień Dobry TVN
Jaką funkcję pełnią aminokwasy w organizmie człowieka?
Jaką funkcję pełnią aminokwasy w organizmie człowieka? Dzień Dobry TVN
Białko roślinne – gdzie się znajduje i dlaczego warto je jeść?
Białko roślinne – gdzie się znajduje i dlaczego warto je jeść? TVN zdrowie
Białko sojowe - właściwości i odchudzanie.
Białko sojowe a serwatkowe.
Czym jest teksturowane białko sojowe?
Białko sojowe - właściwości i odchudzanie. Białko sojowe a serwatkowe. Czym jest teksturowane białko sojowe? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?