Polub nas na Facebooku
Czytasz: Beta-laktoglobulina – właściwości, korzyści, reakcje alergiczne
menu
Polub nas na Facebooku

Beta-laktoglobulina – właściwości, korzyści, reakcje alergiczne

Dziewczyna patrząca na szklankę mleka

Fot. Emely / Getty Images

Beta-laktoglobulina to białko, które może być odpowiedzialne za wystąpienie alergii na białka mleka krowiego. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, działa antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo i wspomagająco na układ odpornościowy.

Dzięki najnowszym technikom analitycznym udało się zidentyfikować wiele komponentów mleka, które oddziałują wielokierunkowo na organizm człowieka. W mleku niespełna 1% stanowią białka serwatkowe, z czego większość to albuminy, jak alfa-laktoglobulina i beta-laktoglobulina. Spełniają one bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.

Beta-laktoglobulina – czym jest?

Beta-laktoglobulina to albumina stanowiąca mniej więcej połowę białek serwatkowych mleka krowiego. Jak każde białko, jest zbudowana z łańcucha złożonego ze 162 aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Beta-laktoglobulina ma wiele cennych właściwości, koniecznych dla właściwego rozwoju niemowląt i wspomagających wiele procesów w starszych grupach wiekowych. Uznana jest za nośnik retinolu i kwasów tłuszczowych, wykazuje aktywność antyoksydacyjną, przeciwnowotworową i przeciwwirusową. Należy jednak pamiętać, że jest to białko, które zatraca większość swoich właściwości w temperaturze powyżej 70℃.

Białka serwatkowe, w tym beta-laktoglobuliny, znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Mają właściwości żelujące, piankotwórcze. Można je spotkać w wielu gotowych produktach mięsnych, rybnych, sokach owocowych, napojach dla sportowców.

Sprawdź fakty i mity o mleku na wideo poniżej:

Zobacz film: Czy picie mleka jest zdrowe? Źródło: 36,6

Beta-laktoglobulina – właściwości

Beta-laktoglobulina wykazuje zdolność wiązania retinolu, czyli substancji koniecznej do właściwego rozwoju noworodków, a także niezbędnej w procesie prawidłowego widzenia. Ma zdolność wiązania witaminy D, chlorku rtęci, cholesterolu, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Stymuluje aktywność niektórych enzymów trawiennych.

Beta-laktoglobulina wykazuje właściwości antyoksydacyjne, choć niestety wiele czynników osłabia to działanie. Przede wszystkim obróbka cieplna. Mleko krowie pozbawione beta-laktoglobuliny właściwie ma o połowę mniejsze działanie przeciwutleniające niż mleko surowe. Działanie antyoksydacyjne beta-laktoglobuliny przypisuje się obecności aminokwasów siarkowych. Zawarta w beta-laktoglobulinie metionina działa również przeciwnowotworowo, a cysteina stabilizuje DNA komórkowe, hamując rakotwórczą aktywność komórek. Beta-laktoglobulina uznana jest za białko pozytywnie wpływające na odporność organizmu. Zapobiega infekcjom bakteryjnym czy wirusowym.

Ponadto beta-laktoglobulina wpływa na funkcjonowanie wielu receptorów i enzymów w organizmie. Dzięki temu poniekąd może wspomagać terapię bólu, nadciśnienia tętniczego czy chorób wątroby i nerek.

Beta-laktoglobulina – alergia

Alergia na białka mleka krowiego to najczęściej występująca alergia wśród dzieci. Za wystąpienie reakcji alergicznej odpowiedzialne są m.in.: beta-laktoglobulina, kazeina, laktoalbumina. Częściej alergia pojawia się u niemowląt karmionych sztucznie niż karmionych piersią, jednak tak czy inaczej jest ona jedną z najbardziej rozpowszechnionych u najmłodszych. Objawy daje różne, o zmiennym nasileniu. Najczęściej pojawia się u dzieci małych, a zanika po 2–5 latach życia. Do najczęstszych objawów należą wysypki skórne o różnym charakterze i nasileniu. Ponadto często pojawiają się: biegunka, wymioty, refluks żołądkowo-jelitowy, zaburzenia wzrastania, brak przyrostu masy ciała, nadmierna płaczliwość czy nadpobudliwość, problemy ze snem, bóle brzucha, bóle głowy, kolki i zaparcia. By stwierdzić konieczność eliminacji mleka krowiego z diety, należy przez pewien czas wykluczyć je z diety i sprawdzić, czy objawy mają związek z tym właśnie białkiem. U niemowląt karmionych sztucznie konieczna jest zmiana mleka na to, które jest przeznaczone dla dzieci z alergią na mleko krowie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
3
Komentarze (1)
Ona
Czy u osoby dorosłej, uczulonej na to białko, występują również takie same objawy?
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?