Anyż gwiazdkowaty jest rośliną znajdującą szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Działa łagodząco na dolegliwości trawienne, a także posiada właściwości przeciwzapalne i wzmacniające naturalną odporność organizmu. Anyż znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni, m.in. jako przyprawa do mięs.
Anyż gwiazdkowaty - czym jest?
Anyż gwiazdkowaty, inaczej gwiaździsty, to suszone owoce drzewa nazywanego badianem właściwym, które pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jest ceniony za swoje liczne właściwości zdrowotne i lecznicze znane i wykorzystywane już w czasach starożytnych Greków i Rzymian. Anyż gwiazdkowaty ma charakterystyczny kształt ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych nasionami znajdującymi zastosowanie w kuchni jako niezwykle aromatyczna przyprawa. Anyż gwiaździsty wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej oraz jako surowiec do produkcji leków i kosmetyków.
Anyż gwiaździsty - właściwości zdrowotne i lecznicze
Właściwości anyżu gwiaździstego znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, m.in. w zwalczaniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Anyż usprawnia perystaltykę jelit i reguluje procesy trawienne. Napar z anyżu jest skutecznym lekarstwem na niestrawność i wzdęcia. Wykazuje właściwości rozkurczowe i pobudzające wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zalecany jest przy uczuciu przejedzenia. Anyż gwiazdkowaty działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także wzmacniająco na organizm. Ma korzystny wpływ na potencję oraz posiada właściwości usprawniające pamięć oraz zapewniające właściwą kondycję i zdrowy wygląd skóry i włosów. Wspomaga oczyszczanie oskrzeli z zalegającej wydzieliny, ale również nadaje się jako suplement w suchym, uporczywym kaszlu. Anyż gwiaździsty może być stosowany do przygotowywania domowych inhalacji. Jest zalecany przy chorobach dróg oddechowych, takich jak astma czy zapalenie oskrzeli. Powinien się pojawić w diecie kobiet karmiących, gdyż pobudza laktację. Dzięki swoim właściwościom odprężającym i relaksującym wskazany jest również osobom narażonym na silny stres. Ponadto anyż gwiazdkowaty neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust i działa moczopędnie, sprzyjając oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Anyż gwiaździsty - zastosowanie w kosmetyce
Anyż gwiazdkowaty znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Znajdujący się w nim kwas działa złuszczająco, a przy tym nie drażni naskórka. Okłady i toniki z anyżu są skutecznymi środkami w leczeniu trądziku, gdyż redukują produkcję sebum. Anyż gwiazdkowaty chroni przed powstawaniem nieestetycznych przebarwień, posiada właściwości rozświetlające, wygładzające i odmładzające. Jest dodawany do żeli, emulsji kremów i maseczek przeznaczonych do codziennej pielęgnacji twarzy.
Przy jakich dolegliwościach żołądkowych warto pamiętać o ziołach? Do czego mogą nam posłużyć? Zobaczcie na filmie:
Herbata z anyżu gwiazdkowego - jak zrobić i dlaczego warto ją pić?
Herbata z anyżu gwiazdkowego jest skutecznym środkiem pobudzającym laktację oraz lekiem na dolegliwości trawienne i kaszel. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Łyżkę stołową sproszkowanej przyprawy zalewa się szklanką wrzątku, a następnie gotuje w rondelku na małym ogniu przez około 10 minut. Napar przecedza się przez sito. Wskazane jest wypijanie po pół szklanki herbaty trzy razy dziennie. Napar z anyżu gwiazdkowego można stosować również u dzieci z problemem uporczywego kaszlu lub wzdęć. W takim przypadku zaleca się połączyć łyżeczką sproszkowanego anyżu z łyżeczką rumianku, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Przygotowany napar powinno się podawać dziecku w ilości 1-2 łyżeczki co dwie godziny.
Anyż gwiazdkowaty - zastosowanie kulinarne
Anyż gwiazdkowaty jest popularną przyprawą w polskiej kuchni. Wykorzystywany jest jako dodatek do świątecznych wypieków oraz mięs - cielęciny, drobiu i wieprzowiny. Anyżem wzbogaca się również wyroby alkoholowe, np. likiery czy nalewki, zupy owoce, sosy i potrawy z ryżem. Mielone owoce anyżu gwiaździstego dodawane są do domowych kompotów, dżemów, budyniów, kaw i herbat. Anyż jest również składnikiem chińskiej przyprawy pięciu smaków, w której zestawiany jest z goździkami, cynamonem, pieprzem syczuańskim i koprem włoskim.
Anyż gwiazdkowaty - kto powinien go unikać?
Anyż gwiazdkowaty, mimo licznych właściwości leczniczych i zdrowotnych, nie może być stosowany przez wszystkich i w nieograniczonych ilościach, gdyż istnieje ryzyko przedawkowania. Przeciwwskazaniami są m.in. choroby nowotworowe oraz nadciśnienie tętnicze. Anyż może wywoływać reakcję alergiczną w postaci wysypki. Objawami niepożądanymi po spożyciu anyżu są niekiedy: gorączka, ropna wydzielina z gardła, drgawki, uczucie duszności, a nawet przekrwienie płuc i uszkodzenia nerek. Kobiety ciężarne oraz osoby z chorobami przewodu pokarmowego przez zastosowaniem anyżu powinny skonsultować się z lekarzem.