Sposób żywienia jest istotnym elementem leczenia dolegliwości refluksowej, ponieważ poszczególne pokarmy wpływają na ilość kwasu wytwarzanego przez żołądek. Kontrolowanie tego co jemy, jest kluczem do łagodzenia dokuczających objawów refluksu.
Zobacz, jakie są objawy i sposoby leczenia refluksu.
Co jeść, by złagodzić objawy refluksu
Wszystko, co jemy, wpływa na ilość kwasu wytwarzanego przez żołądek. Żadna konkretna dieta nie może zapobiec objawom refluksu. Jest to kwestia indywidualna, choć niewskazane są produkty wysokoprzetworzone typu fast food, słodycze, alkohol. Kontrolowanie tego co i kiedy jemy oraz jakie następują objawy po spożyciu danego pokarmu, jest kluczem do łagodzenia dokuczających objawów refluksu.
Nasze menu powinno być ułożone w taki sposób, by nie podrażniać żołądka i by spożyte pokarmy nie wzmagały wydzielania kwasu solnego.
Poznaj produkty, które mogą zmniejszyć poziom kwasu żołądkowego, przez co mogą złagodzić objawy refluksu.
Warzywa
Warzywa są niskokaloryczne, posiadają niewiele tłuszczu, cukru i pomagają obniżyć poziom kwasu żołądkowego. Zaleca się, by do diety wprowadzić zieloną fasolkę szparagową, brokuły, szparagi, kalafior, liściaste warzywa, ziemniaki oraz ogórki.
Imbir
Imbir nazywany naturalnym antybiotykiem wykazuje właściwości przeciwzapalne i jest naturalnym lekarstwem na zgagę oraz inne problemy żołądkowo-jelitowe. Badania dowodzą, że imbir niszczy bakterie, takie jak Listeria, Salmonella, Campylobacter.
By złagodzić objawy dokuczającego refluksu, możesz pić herbatę imbirową lub dodawać starty imbir do warzywnych koktajli bądź innych potraw.
Płatki owsiane
Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, który stymuluje ruchy perystaltyczne, tym samym usprawniając pracę układu trawiennego. Ponadto, odpowiednia ilość błonnika w diecie wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wpływa na obniżenie cholesterolu, zmniejsza stężenie glukozy we krwi, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Dieta bogata w błonnik obniża również poziom kwasów żołądkowych.
Innymi produktami bogatymi w błonnik są pieczywo pełnoziarniste, kasze (najlepiej gruboziarniste takie jak. kasza gryczana lub pęczak) oraz wspomniane wcześniej warzywa.
Owoce
Zakaz spożywania wszystkich owoców przy refluksie to mit. Niewskazane są owoce cytrusowe, które mogą podrażniać układ pokarmowy. Jabłka, banany, melony czy gruszki nie wzmagają wydzielania kwasu solnego i nie podrażniają żołądka.
Czytaj też: Jakie owoce można jeść przy refluksie?
Chude mięso i owoce morza
Chude mięso takie jak kurczak, indyk oraz owoce morza również mogą pozytywnie wpłynąć na poziom kwasów żołądkowych. Przy refluksie ważna jest także obróbka spożywanych produktów, w tym mięsa. Lepszym rozwiązaniem aniżeli smażenie (niewskazane) jest gotowanie na parze lub pieczenie.
Białka jaj
Jedząc jajka zrezygnuj z żółtek na rzecz samego białka. Dlaczego? Żółtka, choć smaczne, to bogate są w tłuszcz, który może potęgować objawy refluksu.
Zdrowe tłuszcze
Osoby zmagające się z refluksem powinny unikać produktów z wysoką zawartością tłuszczów. Jednak nie wszystkie tłuszcze są złe! Należy zrezygnować jedynie z nasyconych kwasów tłuszczowych.
Najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia będą te pochodzenia roślinnego. To one są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) To, co powinno skłonić nas do wprowadzenia zdrowych tłuszczów do codziennej diety, to kwasy omega 3 i omega 6. W zdrowych tłuszczach rozpuszczają się także witaminy A, D, E i K.
Źródłem zdrowych tłuszczów są między innymi migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, awokado, oliwa z oliwek, olej sezamowy i olej słonecznikowy.
Czym jest refluks żołądkowo- przełykowy?
Refluks żołądkowo-przełykowy to przemieszczanie się pokarmu z żołądka do przełyku. Przyczyną schorzenia jest nieprawidłowe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku. Zbyt słabe napięcie mięśnia zwieracza dolnego przełyku powoduje zarzucanie kwaśnej treści żołądkowo–jelitowej do światła przełyku. To z kolei może doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej przełyku.
Refluks – objawy
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa powoduje szereg rozległych objawów. Dzieli się je na objawy przełykowe i objawy pozaprzełykowe. Do tych pierwszych należą:
- zgaga,
- kwaśne odbijania,
- nieprzyjemny zapach z ust,
- zaburzenia połykania,
- bolesne połykanie,
- uczucie cofania się pokarmu,
- uczucie pełności w nadbrzuszu.
Objawami pozaprzełykowymi, w układzie oddechowym są suchy kaszel lub świszczący oddech. Schorzenie może też przyczyniać się do próchnicy i zapalenia dziąseł. Refluksowi często towarzyszy chrypka, chrząkanie, a czasami ból w klatce piersiowej.
źródło: www.healthline.com