Polub nas na Facebooku
Czytasz: Żółty nalot na języku – objaw gromadzenia się bakterii i grzybów
menu
Polub nas na Facebooku

Żółty nalot na języku – objaw gromadzenia się bakterii i grzybów

Lekarz zagląda w usta dziecka. Ogląda gardło i język

Fot. Paul Bradbury / Getty Images

Żółty nalot na języku jest powszechnym objawem u dzieci, ponieważ bardzo często w tej grupie dochodzi do zaniedbań w zakresie higieny jamy ustnej, w tym higieny języka. Żółty nalot na języku zwykle jest objawem gromadzenia się grzybów i bakterii.

Żółty język u dziecka może wynikać z nadmiernego nagromadzenia bakterii lub grzybów na języku. Żółty język może być również konsekwencją przyjmowania niektórych leków, szczególnie antybiotyków. Nie można zapominać, że u dzieci przyczyną zmian zabarwienia języka może być spożycie różnych produktów, takich jak żelki czy cukierki, które zawierają barwniki.

Żółty język u dziecka – przyczyny

Najczęstszą, niemedyczną przyczyną żółtego języka u dziecka jest spożywanie różnych produktów, zawierających żółte barwniki. Mogą to być żelki, cukierki lub inne słodycze bądź napoje barwiące. Żółte zabarwienie na języku mogą powodować niektóre przyprawy, np. curry czy kurkuma, witaminy, a także leki, zwłaszcza antybiotyki. Częstą przyczyną żółtego nalotu na języku jest gromadzenie się bakterii lub drożdżaków w jamie ustnej.

W nielicznych przypadkach zdarza się, że żółty nalot na języku czy żółte plamy na języku świadczą o wrzodach żołądka lub dwunastnicy albo o schorzeniach wątroby. Rzadko zdarza się, by żółty język oznaczał poważne schorzenie ogólnoustrojowe.

Mechanizm powstawania żółtego nalotu na języku

Żółty nalot na języku może stanowić wczesny objaw tzw. języka włochatego. Charakteryzuje się on brakiem złuszczania nitkowatych brodawek na języku i mnożących się na języku bakterii lub grzybów (drożdżaków), które wytwarzają żółty barwnik. Im większy przerost brodawek językowych, tym lepsze przyleganie barwnika i bakterii do języka. Czynniki ryzyka związane z wystąpieniem żółtego nalotu na języku w tym mechanizmie to:

Złuszczanie nabłonka z brodawek na języku sprzyja powstawaniu szczelin będących idealną lokalizacją dla bakterii. Zaleganie pokarmów czy ubytki w zębach skutkują wzmożoną kolonizacją jamy ustnej przez drobnoustroje. W mechanizmie rozwoju bakterii i grzybów ma udział również nieodpowiednia dieta. Niewielkie spożycie surowych warzyw czy owoców, dieta ubogobłonnikowa (zawierająca niewielką ilość węglowodanów złożonych), a bogata w cukry proste, czyli głównie słodycze, sprzyja również kolonizacji bakterii i grzybów w jamie ustnej.

Żółty nalot na języku – co robić?

Żółty nalot na języku nie jest stanem, który wymaga szybkiej konsultacji lekarskiej, choć oczywiście warto wykluczyć poważniejsze przyczyny zmian. Konieczna jest poprawa jakości higieny jamy ustnej. Poza myciem zębów nie należy pomijać mycia języka. Trzeba unikać słodyczy i zalegania pokarmów w jamie ustnej, wobec czego należy myć zęby po każdym posiłku, a także płukać jamę ustną płynami do tego przeznaczonymi, do nabycia w każdej aptece czy drogerii. Należy też udać się do dentysty celem wykonania przeglądu jamy ustnej i wykluczenia ogniska bakterii. U dzieci częstym problemem jest próchnica zębów, do której predysponuje również zasypianie z butelką zawierającą słodkie płyny typu kakao czy herbata. To również sprzyja kolonizacji języka przez bakterie, wobec tego trzeba jak najszybciej zlikwidować takie nawyki. Jeśli mimo odpowiedniej higieny jamy ustnej żółty nalot nie ustępuje, warto skonsultować się z lekarzem, by wykluczyć niedobory witaminowe u dziecka, anemię czy choroby wątroby.

Przekonajcie się, w jaki sposób gryzienie pokarmów wpływa na trawienie:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?