Badania pokazują, że Polacy każdego roku wyrzucają do kosza aż 9 ton jedzenia. W Unii Europejskiej powstaje 88 milionów ton odpadów spożywczych, o wartości 143 miliardów euro. Liczby robią wrażenie i najwyższa pora to zmienić!
Jak przestać marnować jedzenie?
Najlepszym sposobem na to, aby przestać wyrzucać jedzenie jest planowanie zakupów. Jeśli wybieramy się do sklepu przygotujmy wcześniej listę produktów, które naprawdę są nam potrzebne i które na pewno się nie zmarnują. Aby takie rozsądne zakupy się udały konieczna jest jeszcze silna wola. Nie od dziś wiadomo, że kupujemy oczami, dlatego tak ważne jest, aby nie dać się ponieść chwili ani nie dać skusić promocji, tylko postawić na zdrowy rozsądek. Skorzysta na tym nie tylko nasz portfel, ale przede wszystkim nasze zdrowie, bo podczas zakupów zaczniemy wybierać produkty, które są najbardziej wartościowe.
Które produkty można wykorzystać ponownie?
Aby przestać marnować jedzenie dobrze jest wykorzystać maksymalnie produkty, które kupujemy. Którym produktom można nadać drugie życie? Jest ich więcej niż się wydaje!
Jeśli sparzamy i obieramy pomidory ze skórki zazwyczaj tę ostatnią wyrzucamy do kosza, a to błąd. Takie skórki można zblendować i wykorzystać, jako zagęstnik do sosu czy zamiast koncentratu do zupy pomidorowej.
- Głąb brokuła
Wykorzystać można także głąb od brokuła. Tę część warzywa można - po ugotowaniu - zblendować z czosnkiem, parmezanem, orzeszkami pinii i odrobiną oliwy z oliwek i zrobić pyszne zielone pesto.
- Liście rzodkiewki
Do kosza większość z nas wyrzuca liście z pęczka rzodkiewek. Mało kto wie, że można je przepuścić przez sokowirówkę razem z innymi warzywami i przygotować zdrowy i odżywczy sok warzywny. Liście rzodkiewki z powodzeniem zastąpią szpinak. Możne je dodać do zapiekanki czy jajecznicy. Równie dobrze na ich bazie można przygotować pesto.
Dlaczego warto jeść warzywa i owoce? Dowiesz się tego z filmu:
- Pestka z awokado
Co można zrobić z pestką z awokado? Przede wszystkim zetrzeć na tarce. W pestce awokado znajdują się cenne dla naszego zdrowia kwasy omega 3. Dlaczego są takie cenne? Przede wszystkim poprawiają pracę mózgu - dzięki nim szybciej się uczymy, łatwiej zapamiętujemy nowe informacje oraz skupiamy uwagę. Kwasów omega 3 potrzebuje także serce. Dzięki nim jest chronione m.in. przed miażdżycą oraz zawałem serca.
Proszek, który powstanie ze startej pestki z awokado można dodawać do sosów, zup czy kasz.
- Woda z gotowania ciecierzycy
Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, dlatego tak chętnie sięgają po nią osoby, które nie jedzą mięsa. Na uwagę zasługuje jednak nie tylko samo warzywo, ale także woda, w której jest gotowana. Aquafaba - bo tak nazywa się wodę, w której gotowana była ciecierzyca - to mieszanina białka oraz skrobi, dlatego może stanowić doskonały zamiennik jajek. Zamiast wylewać ją zlewu można z niej zrobić... bezy. NA jej bazie można przygotować także wegański majonez. Woda po ciecierzycy doskonale sprawdzi się również w roli bazy do zupy.
- Cytryna
Sok z cytryny najczęściej dodajemy do herbaty czy ryb. A co zrobić z wyciśniętą już cytryną? Na jej bazie można przygotować domowy środek czystości. "Zużyte" cytryny trzeba włożyć do słoika i zalać octem. Po 10-14 dniach płyn można odcedzić. Skórki można wykorzystać np. do umycia kuchennego zlewu. Płyn, w którym moczyły się cytryny doskonale poradzi sobie z zabrudzonym blatem czy podłogą. Równie dobrze można go wykorzystać do czyszczenia lodówki.