Święta w wersji light
Święta często kojarzą się z rodzinnym spotkaniem przy stole, na którym nie brakuje jedzenia. Jeżeli jesteś na diecie i nie chcesz przesadzać z ilością zjedzonych kalorii lub po prostu zależy Ci na zdrowszych, mniej tłustych wersjach wielkanocnych potraw, jest kilka sposobów na to, aby odchudzić wielkanocny stół. Kilka drobnych zmian w tradycyjnych przepisach może znacznie obniżyć kaloryczność potraw.
Wielkanocne jajka
W święta wielkanocne to jajka królują na stole. Podawane są na różne sposoby – z majonezem, faszerowane, w postaci pasty jajecznej, rolady drobiowej z jajkiem, oczywiście nie można zapomnieć także o jajku w żurku. Jajka są bardzo bogate w składniki odżywcze i według Światowej Organizacji Zdrowia można spożywać nawet 10 jajek tygodniowo. W święta wielkanocne jemy ich znacznie więcej i to zazwyczaj ze sporym dodatkiem majonezu lub z farszem, w którym znajduje się majonez. 1 łyżka majonezu to aż 166 kcal. Jak temu zaradzić? Majonez można wymienić na jogurt naturalny (łyżka 15kcal) lub zrobić własny, zdrowy i dużo mniej kaloryczny majonez z serka wiejskiego (łyżka 45 kcal).
Majonez wersja fit:
- 200 g serka wiejskiego;
- 1 jajko na twardo;
- 2 łyżeczki musztardy;
- 2 łyżeczki octu;
- sól i pieprz.
Wszystkie składniki należy dokładnie blendować do uzyskania gładkiej masy.
Jajka faszerowane z łososiem
- 2 jajka;
- 40 g wędzonego łososia;
- sok z cytryny;
- łyżka posiekanego koperku.
Ugotuj jajka, wyjmij żółtka i zmiksuj je z łososiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do masy dodaj koperek, wymieszaj. Farsz nałóż na jajka i posyp koperkiem.
Polecamy: Jak odchudzić wielkanocne potrawy?
Jajko faszerowane z awokado
- 4 jajka;
- ½ awokado;
- czosnek;
- kawałek białej części pora;
- odrobina soku z limonki;
- łyżka jogurtu naturalnego;
- sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona.
Ugotuj jajka, wyjmij żółtka i połącz je z awokado, jogurtem, sokiem z limonki oraz przyprawami. Farsz nałożyć na jajka, posypać pietruszką lub szczypiorkiem.
Tradycyjne potrawy wielkanocne w wersji light
Żurek
Aby odchudzić żurek nie dodawaj do wywaru boczku, dzięki temu zupa będzie chudsza. Ugotuj zupę na bulionie warzywnym lub na chudym mięsie. Tradycyjną, tłustą białą kiełbasę zamień na jej dobrej jakości drobiowy odpowiednik. Jeżeli masz czas i chęci zrób własny zakwas – zupa będzie pozbawiona zbędnych konserwantów i innych składników dodawanych do zakwasów dostępnych w sklepach.
Zobaczcie, ile kalorii ma biała kiełbasa:
Zakwas
- pół szklanki mąki żytniej razowej typu 2000;
- ząbek czosnku;
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- kilka ziaren pieprzu;
- liść laurowy.
Do niewielkiego słoika włożyć zgnieciony czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać ciepłą przegotowaną wodą. Słoik należy przykryć – najlepiej gazą. Zakwas będzie gotowy po 4 dniach. Raz dziennie zakwas trzeba mocno wymieszać, inaczej może pojawić się pleśń.
Żurek
- 0,5 l zakwasu;
- 2,5 l bulionu warzywnego;
- 250 g kiełbasy z kurczaka;
- 1 łyżeczka tartego chrzanu;
- ząbek czosnku.
Do ugotowanego bulionu dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i czosnek. Gotować przez 30 minut. Dodać najpierw 1 szklankę zakwasu, następnie dolewać coraz więcej sprawdzając czy zupa nie jest za kwaśna. Doprawić przyprawami, dodać ugotowane jajko. Gotowe.
- kurczak ok. 1,5 kg;
- włoszczyzna;
- 3 ząbki czosnku;
- 3 liście laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 1 jajko;
- 1 czerstwa bułka;
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
- 1 łyżeczka cząbru;
- ½ łyżeczki imbiru;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Włożyć kurczaka do gotującej się wody. Gdy pojawią się szumowiny należy je usunąć i dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele, czosnek oraz łyżkę soli. Gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Kurczaka ostudzić, obrać ze skóry i kości. Warzywa (oprócz pora) dodać do obranego mięsa z kurczaka. Dodać namoczoną wcześniej bułkę. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać jajko i doprawić gałką muszkatołową, cząbrem, imbirem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
- Masę przełożyć do 2 foremek. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut. Pasztet porcjować po wystudzeniu.
Babka wielkanocna
- 4 jajka;
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- 2 łyżki zmielonych otrębów;
- jogurt naturalny 150 g;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie);
- 4,5 łyżki ksylitolu.
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno, dodać ksylitol i dalej ubijać. Dodać żółtka – ubijać.
- Dokładnie wymieszać suche składniki: mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Dodać do ubitych białek.
- Do masy dodać jogurt naturalny i cynamon.
- Masę przelać do formy, najlepiej silikonowej (nie trzeba natłuszczać).
- Piec w piekarniku w 160°C ok. 30 minut.