Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zdrowe przekąski na przyjęcie dla dzieci. Przepisy z programu 36,6°C
menu
Polub nas na Facebooku

Zdrowe przekąski na przyjęcie dla dzieci. Przepisy z programu 36,6°C

Dzieci na przyjęciu

Fot: Emma Kim / gettyimages.com

Akcja #jembozdrowe dobiegła końca! W ostatnim odcinku programu 36,6 °C Ewa Drzyzga - z pomocą najlepszych kucharzy - przygotowała przyjęcie dla dzieciaków, które brały udział w akcji. Jakie dania znalazły się na stole? 

Jadłospis na przyjęciach organizowanych specjalnie dla dzieci bardzo często ogranicza się do słodkich przekąsek. Zamiast wody czy domowych lemoniad dzieci piją słodkie gazowane napoje. Im więcej takich przyjęć, tym większe prawdopodobieństwo, że dziecko będzie miało w przyszłości poważne problemy ze zdrowiem. Na szczęście można przygotować takie menu, które będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dowiodła tego Ewa Drzyzga, która na zakończenie akcji #jembozdrowe przygotowała dla dzieci specjalny kinderbal. W przygotowaniach pomogli jej Daria Ładocha i Mateusz Gessler. Poniżej znajdziecie przepisy na dania, które zostały podane na przyjęciu!

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

  • 250g ryżu arborio;
  • ok. 700ml bulionu mięsnego lub warzywnego;
  • 30g masła klarowanego;
  • 200g pieczarek;
  • 20g piersi z kurczaka;
  • 100g masła;
  • opcjonalnie natka pietruszki.

Pieczarki umyć i wysuszyć, pokroić w półplasterki. Kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni obsmażyć delikatnie kurczaka. Zdjąć z patelni i obsmażyć na niej pieczarki. Do obsmażonych pieczarek dodać ryż, smażyć aż zacznie się delikatnie złocić, do ryżu dolewać po łyżce wazowej bulionu za każdym razem czekając aż ryż go „wypije” pęczniejąc. Gotować do momentu gdy ryż będzie prawie miękki (sam środek ziarna musi lekko chrupnąć). Na koniec dodać zimne masło, zgasić ogień i energicznie mieszając rozprowadzić masło w ryżu, nie rozpuszczając go. Wyłożyć na talerz posypując parmezanem. Jeśli się lubi, to pod koniec gotowania do ryżu można dosypać posiekaną natkę pietruszki.

Ptysie zapiekane z kozim serem

Ciasto na ptysie:

  • 250ml wod;
  • 125g masła;
  • 1 szklanka mąki pszennej;

W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z masłem, do gotującej się wody wsypywać mąkę energicznie mieszając by się nie przypaliła. Gotować mieszając do momentu aż ciasto będzie ładnie błyszczące i odchodzić będzie od rondla, wystudzić. Po wystudzeniu dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem miksując na jednolitą masę. Rozgrzać piec do 190 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Ciasto przełożyć do worka z końcówką w gwiazdę, szprycować okrągłe ptysie zachowując spore odstępy (ciasto mocno rośnie). Blachę wstawić do pieca i na 25-30 minut. Wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia.

Farsz do ptysia:

  • 200g melona cantaloupe.

Ser pokroić w kostkę średniej wielkości, melona w małą kostkę. Gotowe ptysie przekroić na pół, do każdej połówki wsypać po trochu pokrojonego melona i poukładać kozi ser. Resztę melona zostawić

Sos do polania ptysiów:

  • 1 litr soku pomarańczowego;
  • 50 ml cointreau (likier z gorzkich pomarańczy).

W rondlu redukujemy sok do ¼ objętości, dodajemy miód i likier. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając aż zgęstnieje.

Ptysie z melonem i serem wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 4-5 minut. Gdy ser będzie ładnie brązowy wyjmujemy na talerzyki wyłożone resztą melona i polewamy sosem pomarańczowym. Ozdabiamy listkami mięty.

Sałatka z avocado z krewetkami i granatem

  • 2 sztuki avocado hass;
  • 1 ugotowane na twardo jajko;
  • pół pęczka szczypiorku;
  • pół czerwonego grejpfruta;
  • 6 sztuk krewetek królewskich obranych;
  • 1 mała papryka czuszka;
  • 1 sztuka dojrzałego granata;
  • 6 małych korniszonów;
  • sól, pieprz.

Krewetki zblanszować we wrzącej wodzie (około 4 minut), wystudzić, grejpfruta obrać, wyfiletować i pokroić w kostkę. Z granata wybić pestki. Avocado przekroić na pół i łyżką wyjąć owoc nie niszcząc skórki. Korniszony, jajko i avocado pokroić w drobną kosteczkę. Posiekać szczypiorek i czuszkę, krewetki pokroić w krążki. Avocado, jajko, korniszony, szczypiorek, krewetki połączyć delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą i czuszką, dodać połowę granata i grejpfruta. Dodać sok z połówki limonki. Całość doprawić do smaku. Podawać w skorupkach z avocado obsypane franatem i cząstką limonki.

Przepisy Darii Ładochy:

Tęczowy biszkopt z owocowymi kremami (jagoda, pomarańcza, banan)

Składniki na ciasto (6 blatów): Wszystkie w temperaturze pokojowej

  • 250 g masła
  • ksylitol do wypieków
  • 6 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

Barwniki: można je zrobić samemu w domu, a jeśli kupujemy gotowe, to warto wybierać te z naturalnym składem:

  • fioletowy - sok z buraka lub z jagód/jeżyn
  • niebieski – sok z borówek amerykańskich jagód lub barwnika na bazie kapusty czerwonej z sodą oczyszczoną
  • zielony – woda po gotowanych świeżych liściach szpinaku
  • żółty - szczypta kurkumy
  • pomarańczowy - E160a czyli beta karoten (lub w wersji domowej sok z marchwi)
  • czerwony – przyprawa Carthamusa (zamiennik szafranu)

Składniki na kremy:

  • 300 g mascarpone;
  • 100 g konfitury jagodowej niskosłodzonej;
  • 150 g mascarpone;
  • 50 g konfitury pomarańczowej;
  • 250g mascarpone;
  • 2 zblendowane banany;
  • 1 łyżeczka soku z limonki;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 300g maskarpone;
  • 200 ml ubitej na sztywno śmietanki kremówki;
  • 4 łyżki cukru;
  • do dekoracji: kwiaty jadalne, kuleczki ryżowe.

Przygotowanie:

Masło, ksylitol i ekstrakt umieść w misce i zmiksuj na jednolitą i puszystą masę. Dodawaj białka, jedno po drugim i miksuj aż do połączenia. Wszystkie suche składniki przesiej przez sitko i wymieszaj razem. Do zmiksowanej masy maślanej dodaj na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia. Ciasto podziel na 6 równych części (możesz sobie pomóc wagą kuchenną). Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodaj barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitego koloru (żeby uzyskać delikatne zabarwienie masy wystarczy jedna-dwie łyżki barwnika, dla uzyskania bardziej intensywnych kolorów ilość barwnika można podwoić). Ciasto przełóż do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych lub papierowych) o średnicy 20 cm. Piecz około 20 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche.

Oddzielnie wymieszaj składniki kremów za pomocą szpatułki. Następnie wystudzone blaty ciasta przełóż kremem: blat fioletowy połóż na paterze i posmaruj kremem jagodowym, następnie to samo zrób z niebieskim. Zielony i żółty przełóż kremem bananowym, a pomarańczowy i czerwony: kremem pomarańczowym. Wierzch i boki tortu również posmaruj kremem śmietankowym. Na górę tortu wyłóż równo kuleczki. Boki udekoruj płatkami kwiatków. Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny

Czy szkolne obiady mogą być zdrowe i smaczne? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Szkoła, w której dzieci jedzą zdrowe obiady Źródło: 36,6

Rożki (wafelki) z domowym budyniem waniliowym, malinami, popcornem i jadalnym złotem

Składniki:

  • 0,5 litra mleka;
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 żółtka jaj;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 300 g malin;
  • 1 opakowanie popcornu;
  • do ozdoby: jadalne złoto.

Przygotowanie:

2/3 mleka podgrzewaj w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka (ustaw je na wolnym ogniu) wlewaj powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Nałóż budyń do rożków (wafelków) lub miseczek za pomocą rękawa cukierniczego. Udekoruj malinami i popcornem, drobinkami jadalnego złota.

Owsiane muffiny

Składniki:

  • ¾ szklanki płatków owsianych (tylko nie błyskawicznych);
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka miodu;
  • dodatkowo dowolne owoce: u mnie jeżyny, borówki, figi, kwiaty jadalne;
  • nadzienie: śmietankowy serek wymieszany z łyżeczką miodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Formę do muffinów wyłóż papilotkami i upiecz je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Przestudź je na kratce, wysmaruj serem i udekoruj owocami i drobinkami złota jadanego. Takie śniadanie można zabrać ze sobą do szkoły lub zjeść w domu.

Roladki ( ślimaczki) z naleśników, nadziane musami owocowymi

Składniki:

  • 2 szklanki mleka;
  • 1 szklanka wody;
  • 2 jajka;
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej;
  • 4 łyżki oleju;
  • szczypta soli

Musy owocowe (do zblendowania):
  • mango;
  • jabłko + 1 łyżka miodu + szczypta cynamonu;
  • kiwi + banan;
  • do dekoracji: truskawki, jabłko.

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw ciasto na 30 minut. Usmaż naleśniki, odmierzając równe porcje ciasta. Posmaruj musami owocowymi. Zwiń ciasno w rulon i pokrój na plasterki o grubości 3 centymetrów. Z truskawek przekrojonych na pół można im doczepić głowę, a z jabłka pokrojonego w Julienie czółka.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?