Parmezan to ser włoski, pochodzący dokładnie z regionu Emilia-Romania. Jak wspomnieliśmy, oryginalny ser jest produkowany na bazie mleka krów rasy reggiana. Są one żywione wyłącznie zielonkami z naturalnych łąk o ściśle określonym składzie botanicznym.
Parmezan - produkcja i cena
Uogólniając produkcja parmezanu polega na poddaniu mleka działaniu temperatury oraz podpuszczki do momentu uzyskania grudek. Grudki przenosi się do solanki na okres 23 dni. Po tym czasie ser trafia do dojrzewalni i może tam leżakować:
- rok - uzyskujemy ser młody, charakteryzuje go pieczęć w kolorze czerwonym,
- 2 lata - uzyskujemy ser stary, charakteryzuje go pieczęć w kolorze srebrnym,
- 3 lata - uzyskujemy ser bardzo stary), charakteryzuje go pieczęć w kolorze złotym.
Od czasu dojrzewania zależy cena parmezanu - im krócej dojrzewa, tym jest tańszy. Oryginalny ser ma ciemną skórkę oraz posiada informację o miesiącu produkcji i numer identyfikacyjny producenta. Za kilogram oryginalnego parmezanu zapłacimy około 100-125 zł.
Imitacje parmezanu
Ser parmezan można pomylić z serem grana padano. Różnica między grana padano a parmezanem polega na mleku wykorzystywanym do ich produkcji. Za odpowiedniki parmezanu zapłacimy od 20 do 30 zł za kilogram.
Z filmu dowiecie się, czy żółty ser może uzależniać:
Parmezan - wartości odżywcze
Parmezan jest serem o wysokiej zawartości tłuszczu. Znajdziemy w nim także wysoką zwartość sodu, w związku z czym z parmezanem nie powinny przesadzać osoby chore na nadciśnienie tętnicze i z problemami z układem krwionośnym.
Ser jest bardzo bogaty w wapń - 100 g parmezanu dostarcza 110 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Parmezan dostarcza nam także potasu, fosforu, magnezu, a także witamin A i B12.
431 kcal | na 100 g |
---|---|
Tłuszcz | 28,6 g |
Wapń | 1250 mg |
Białko | 41,5 g |
Witamina A | 40 µg |
Cholesterol | 71,0 g |
Sód | 1714 mg |
Potas | 600 mg |
Witamina B12 | 1,1 µg |
Kto powinien jeść parmezan?
Parmezan jest serem polecanym dzieciom, kobietom w ciąży, karmiącym piersią, w okresie menopauzy ze względu na dużą zawartość wapnia, mającego wpływ na układ kostny człowieka. Parmezan zawiera także fosfor i śladowe ilości witaminy D, co w połączeniu z wapniem pozwala wzmacniać strukturę tkanki kostnej i opóźniać proces jej degradacji. Tym samym można uznać, że regularne spożywanie parmezanu pomaga zapobiegać osteoporozie.
Parmezan wpływa pozytywnie na stan szkliwa zębów - stomatolodzy zalecają, by parmezan rzuć - wysoka zawartość wapnia może wypełnić ewentualne ubytki w szkliwie. Jest to zalecane zwłaszcza po jedzeniu cytrusów.
Parmezan pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową, wzrok (dzięki zawartości witaminy A), a także pomaga zapewnić prawidłową podaż białka.
Parmezan - przepisy
Parmezan wykorzystuje się zwykle przy daniach kuchni włoskiej. Poniżej znajdziecie przepis na spaghetti z parmezanem:
- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti,
- pulpa pomidorowa,
- oparzony ze skóry pomidor,
- bazylia,
- ser parmezan,
- cebula,
- oliwa z oliwek,
- oliwki czarne i zielone,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Zacznij od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oliwie. W trakcie smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, rozpływająca się, dodaj ją do garnka z pulpą pomidorową i rozdrobnionym pomidorem - całość zagotuj. Dodaj posiekane oliwki i gotuj przez około 15 minut. Możesz także spaghetti doprawić do maku - solą, pieprzem, oregano, cząbrem. Można dodać także pół łyżeczki cynamonu, dzięki któremu sos będzie słodszy.
W międzyczasie gotujemy makaron. Makaron polewamy gorącym sosem, następnie dodajemy starty parmezan i liście bazylii. Smacznego!
Parmezan - zastosowanie w kuchni
Parmezan można wykorzystać także jako dodatek do zup, sałatek, pizzy, grzanek, pieczonych warzyw. Bardzo często jest podawany wraz z innymi serami do wina.