W ostatnim odcinku programu 36,6°C mogliśmy obejrzeć kolejną odsłonę akcji #jembozdrowe. Tym razem Ewa Drzyzga - wspólnie z ekspertami z zakresu żywienia - przyjrzała się napojom, które rodzice podają swoim dzieciom. Niestety wielu rodziców raczy swoje pociechy słodkimi, gazowanymi napojami, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Zawierają przede wszystkim bardzo dużo cukru. Jego nadmiar to prosta droga do otyłości, cukrzycy czy nowotworów! Na szczęście można przygotować ich znacznie zdrowszą wersję! Jak? Poniżej znajdziecie proste przepisy na smaczne lemoniady, które mogą być doskonałą alternatywą dla gazowanych słodkich napojów, które tak lubią dzieci.
Lemoniada pietruszkowa
- pół pęczka natki pietruszki;
- pół cytryny bez skórki;
- litr wody;
- opcjonalnie łyżka miodu.
Zblendować pietruszkę z cytryną, ewentualnie dodać miód, zalać wodą i wymieszać.
Lemoniada ananasowa
- kilka plastrów ananasa;
- litr wody.
Ananasa zblendować i wymieszać z wodą
Lemoniada borówkowa
- 2-3 garści borówek (lub więcej, według uznania);
- litr wody;
- opcjonalnie łyżka miodu;
Zblendować borówki, ewentualnie dodać miód i wymieszać z wodą.
Lemoniada z czarnego bzu
- garść czarnego bzu (świeżego lub suszonego);
- litr wody;
- łyżka miodu (lub więcej, według uznania).
Ugotować napar z czarnego bzu, dodać miód i wymieszać z wodą.