Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zdrowe napoje dla dzieci. Poznaj przepisy z programu 36,6°C!
menu
Polub nas na Facebooku

Zdrowe napoje dla dzieci. Poznaj przepisy z programu 36,6°C!

Chłopiec, który pije sok

Fot: Phillip Waterman / gettyimages.com

Dzieci uwielbiają słodkie i gazowane napoje. Niestety zawierają one bardzo dużo cukru, który może przyczynić się do rozwoju otyłości, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów. Czy istnieje zdrowsza alternatywa dla takich napojów?  

W ostatnim odcinku programu 36,6°C mogliśmy obejrzeć kolejną odsłonę akcji #jembozdrowe. Tym razem Ewa Drzyzga - wspólnie z ekspertami z zakresu żywienia - przyjrzała się napojom, które rodzice podają swoim dzieciom. Niestety wielu rodziców raczy swoje pociechy słodkimi, gazowanymi napojami, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Zawierają przede wszystkim bardzo dużo cukru. Jego nadmiar to prosta droga do otyłości, cukrzycy czy nowotworów! Na szczęście można przygotować ich znacznie zdrowszą wersję! Jak? Poniżej znajdziecie proste przepisy na smaczne lemoniady, które mogą być doskonałą alternatywą dla gazowanych słodkich napojów, które tak lubią dzieci.

Lemoniada pietruszkowa

  • pół pęczka natki pietruszki;
  • pół cytryny bez skórki;
  • litr wody;
  • opcjonalnie łyżka miodu.

Zblendować pietruszkę z cytryną, ewentualnie dodać miód, zalać wodą i wymieszać.

Lemoniada ananasowa

  • litr wody.

Ananasa zblendować i wymieszać z wodą

Lemoniada borówkowa

  • 2-3 garści borówek (lub więcej, według uznania);
  • litr wody;
  • opcjonalnie łyżka miodu;

Zblendować borówki, ewentualnie dodać miód i wymieszać z wodą.

Lemoniada z czarnego bzu

  • garść czarnego bzu (świeżego lub suszonego);
  • litr wody;
  • łyżka miodu (lub więcej, według uznania).

Ugotować napar z czarnego bzu, dodać miód i wymieszać z wodą.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?