Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by w czasie pandemii nie spożywać alkoholu. Dlaczego? Pierwsza kwestia jest całkiem oczywista – chodzi bowiem o to, że napoje procentowe fatalnie działają na nasz organizm. Konkrety? Drinki wyskokowe między innymi uszkadzają wątrobę, serce i mózg. Dodatkowo zwiększają ryzyko zachorowań na nowotwory, sprzyjają infekcjom wirusowym i bakteryjnym, a także w układzie nerwowym przyczyniają się do śmierci komórek. Oczywiście alkohol koszmarnie wpływa też na cerę (opuchnięta twarz to też jego zasługa), włosy i… obwód w talii. Poza tym, wbrew temu co można było usłyszeć na początku epidemii, alkohol nie zabija koronawirusa. Wręcz przeciwnie – stwarza mu dobre warunki do rozwoju, między innymi dlatego, że obniża znacząco odporność. Poza tym regularne sięganie po napoje wyskokowe w tych trudnych dla nas czasach wcale nie rozładuje napięcia. Eksperci twierdzą, że zamiast spokoju procentowe drinki obudzą w nas agresję i niepokój. Czy istnieje jakaś alternatywa dla alkoholowych napojów? Pewnie, że tak i to nawet zdrowa, bo pozbawiona procentów.
Są tak samo kolorowe i pyszne. Jednak zamiast spustoszenia organizmu dają duże porcje witamin. Oto 8 propozycji zdrowych, bezalkoholowych drinków, przygotowanych przez dietetyka.
Jak przygotować zdrowe, bezalkoholowe drinki?
SWEET CHILLI MARRY
Składniki:
- 4 pomidory
- 1/2 buraka
- 1/2 ogórka
- 1/4 cytryny
- szczypta papryczki chilli oraz rozmarynu
- szczypta soli
- kostki lodu
- seler naciowy i pomidorki cherry do przybrania
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z pomidorów, buraka, ogórka oraz cytryny i dopraw go szczyptą skruszonej papryki chilli i rozmarynu. Przelej do szejkera, dołóż kostki lodu i energicznie wstrząśnij. Przelej do wysokich szklanek, udekoruj łodygą selera i pomidorkiem cherry.
Dlaczego warto go zrobić?
Likopen i prowitamina A zawarta w pomidorach, podnoszą poziom prokolagenu, dbającego o elastyczność i jędrność skóry. Jednocześnie dzięki nim cera zyskuje promienny blask, a kości stają się mocniejsze. Z kolei dzięki zawartym w buraku antocyjanom zapobiegamy nowotworom i wzmacniamy cały organizm.
GRUSZKOWA FANTAZJA
Składniki:
- 2 gruszki
- 1 jabłko
- 2 łyżki cynamonu, imbiru i kardamonu
- woda gazowana
- szczypta gałki muszkatołowej
- plasterki gruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z gruszek i jabłka. Dodaj cynamon, imbir i kardamon, a potem delikatnie zmiksuj w blenderze z kostkami lodu. Wlej do szklanek typu whiskey. Udekoruj plasterkami gruszki.
Dlaczego warto go zrobić?
Gruszki mają mniej niż 60 kalorii i świetnie wpływają na sylwetkę, ponieważ pozwalają poskromić apetyt na słodycze. Wiosną i latem rewelacyjnie wychładzają organizm, dodają energii, a także sprzyjają utrzymaniu energii. Imbir, cynamon i kardamon dodatkowo podnoszą ciśnienie krwi i pobudzają organizm. Warto również wiedzieć, że są doskonałą alternatywą dla kawy!
Przeczytaj też: Gruszka – pochodzenie, właściwości, wartość odżywcza
MMOHITO 0%
Składniki:
- 5 cm imbiru
- woda gazowana
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 limonka pokrojona w kawałki
- gałązka mięty
- kostki lodu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Obierz imbir i pokrój go na bardzo cienkie plasterki. Rozgnieć składniki włożone do szklanki: kawałki limonki, cukier, miętę i plastry imbiru . Dodaj lód do szklanki i wymieszaj z uzyskanym sokiem. Całość uzupełnij wodą mocno gazowaną.
Dlaczego warto go zrobić?
Drink ten działa oczyszczająco, orzeźwiająco i detonizująco. Poprawia nawodnienie organizmu, uzupełnia elektrolity, wychładza rozgrzany organizm i poprawia koncentrację.
MELONOWY CZAR
Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 1/4 melona lub sok agrestowy ok pół szklanki
- 50 ml gazowanej wody
- kilka liści mięty
- sok z 1/2 limetki
Umyj ogórek wrzącą wodą i wrzuć go do sokowirówki. Zblenduj warzywo z melonem lub sokiem agrestowym Dodaj kilka liści mięty, sok z limetki, ewentualnie kila kostek lodu oraz wodę. Całość przelej do wysokich szklanek. Udekoruj listkami mięty i plasterkami ogórka.
Dlaczego warto go zrobić?
Bo to prawdziwy urodowy zastrzyk. Ogórek dzięki krzemionce poprawia elastyczność skóry, zmniejsza zawartość wody podskórnej, usprawnia cyrkulację limfy, nawilża i orzeźwia.
GRANATOWY SPRITZER
Składniki:
- 1l soku z granatów
- sok wyciśnięty z 1 limonki lub mandarynki (opcjonalnie do smaku)
- 4-6 łyżek miodu
- kruszony lód
- woda gazowana do uzupełnienia kieliszka
Sposób przygotowania:
Sok z granatów połącz z sokiem z limonki i miodem. Napój przelej do kieliszków wypełnionych w połowie lodem (może być kruszony). Udekoruj całość gałązką mięty lub melisy.
Dlaczego warto go zrobić?
Czy wiesz, że sok z granatu zawiera 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Poza tym wybierając ten drink, poprawiasz pamięć i poprawiasz trawienie.
KIWI Z MIĘTOWĄ NUTĄ
Składniki:
- 1 puszka mleka np. kokosowego bądź migdałowego
- 1 kg kiwi
- 4-6 łyżek miodu
- do dekoracji: starty imbir - 3 cm, pocięte kilka listków mięty
- kruszony lód
Sposób przygotowania:
Wszystko razem zblenduj i przelej do szklanek.
Dlaczego warto go zrobić?
Kiwi to źródło witaminy C i cennego błonnika. Napój ten uzupełni organizm w kwasy organiczne, składniki mineralne i łatwo rozpuszczalny błonnik. Świetny do picia rano i wieczorem.
COSMOPOLITAN
Składniki:
- 200 ml soku żurawinowego
- 4-6 łyżek miodu
- syropu z granatów lub z malin
- woda gazowana
- sok z 1 limonki
- kostki lodu
- limonka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kostki lodu zblenduj z miodem i syropem oraz sokiem z limonki. Całość przełóż do kieliszków – stożków. Kawałki limonki dołóż do brzegu kieliszka. Na koniec dopełnij drink wodą wymieszaną z sokiem z limonki. To zdrowa, malinowa wersja słynnego mojito.
Dlaczego warto go zrobić?
Drink ten zapewni ci dużą dawkę witaminy A, E, C i B. Dodatkowo wspomoże obniżenie cholesterolu i zmniejszy ryzyko rozwoju miażdżycy.
PINA COLADA
Składniki:
- 1 świeży ananas
- 1 puszka mleka kokosowego lub napoju kokosowego
- Sok z limetek
- do dekoracji: kawałek ananasa (najlepiej razem z zieloną częścią) i wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Ananas, sok z limetek i mleko kokosowe zblenduj na gładko i przelej do wysokich, wąskich szklanek. Napój udekoruj kawałkiem ananasa. Na koniec posyp całość wiórkami kokosowymi.
Dlaczego warto go zrobić?
Ananas przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie białek i spalanie tkanki tłuszczowej. Mleczko kokosowe dostarcza kwasów MCT, które mają działanie hamujące łaknienie na słodycze i pobudzają organizm do wydatkowania energii przy wysiłku.
Zobacz także: Jak przyrządzić efektowne, bezalkoholowe drinki? Sprawdź więcej przepisów