Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wszystko o kaszy jaglanej – przepisy, gotowanie, kalorie i indeks glikemiczny
menu
Polub nas na Facebooku

Wszystko o kaszy jaglanej – przepisy, gotowanie, kalorie i indeks glikemiczny

NAN

Fot: kegfire / fotolia.com

Kasza jaglana jest najstarszą spośród wszystkich rodzajów kasz i jest otrzymywana z prosa. Może być głównym składnikiem wielu dań, jak również stanowić do nich dodatek. W internecie można znaleźć dużo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej, która jest uznawana za tzw. żywność ekologiczną. 

W ostatnim czasie popularność kaszy jaglanej w Polsce znacznie wzrosła. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym chętnie sięgają po nią osoby, które wybierają żywność ekologiczną i prowadzą zdrowy tryb życia. To właśnie dlatego coraz częściej kasza jaglana zastępuje na polskich stołach ziemniaki, makaron czy inne rodzaje kasz. Należy pamiętać jednak o tym, że kasza jaglana nie nadaje się do długiego przechowywania. Bardzo wysoka zawartość tłuszczu powoduje bowiem jełczenie, co sprawia, że nabiera ona gorzkawego smaku. Ponadto stosunkowo łatwo chłonie wilgoć z otoczenia oraz zapachy innych produktów.

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest uznawana za jedną z najzdrowszych odmian kaszy. Pod względem wartości odżywczych często jest porównywana do kaszy gryczanej, ale ma nieco więcej cennych dla zdrowia składników. Należą do nich:

  • łatwo przyswajalne białko,
  • lecytyna,
  • witamina E,
  • żelazo,
  • miedź,
  • witamina B1 (tiamina),
  • witamina B2 (ryboflawina),
  • witamina B6 (pirydoksyna),
  • krzem.

Jagły, bo tak nazywana jest też kasza jaglana, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu trawiennego. Ten rodzaj kaszy jest bowiem lekkostrawny i nawet jedzony w dużych ilościach nie obciąża żołądka. Ponadto trzeba podkreślić, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że neutralizuje kwasy żołądkowe. Właśnie dlatego powinni ją spożywać wszyscy ci, którzy cierpią na zgagę.

Duża zawartość witamin z grupy E i B jagły wspomagają koncentrację i pracę umysłu. Zwłaszcza w okresach wytężonego wysiłku umysłowego odpowiednie uzupełnianie tych witamin odgrywa dużą rolę w wydajności organizmu człowieka. Jeśli chodzi o inne pozytywy wynikające z regularnego jedzenia kaszy jaglanej, to należy zaliczyć do nich:

  • poprawę wyglądu włosów,
  • zapobieganie odwapnieniu kości,
  • poprawę wyglądu skóry,
  • zmniejszenie stanów zapalnych błony śluzowej,
  • regulowanie poziomu cholesterolu we krwi
  • oczyszczanie wątroby z toksyn,
  • regulowanie poziomu wody w organizmie.

Za ciekawostkę należy uznać to, że kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające, a więc powinny ją spożywać osoby, które zimą narzekają na niską temperaturę.

Kasza jaglana: czy pomaga na odchudzanie?

Mimo że jagła jak na kaszę jest dosyć kaloryczna, to jednak dobrze sprawdza się w dietach odchudzających i oczyszczających. 100 gramów kaszy jaglanej to około 350-400 kalorii. Należy jednak podkreślić, że zawarty w niej w dużej ilości krzem poprawia przemianę materii, co ma duże znacznie w przypadku osób odchudzających się. Kasza jaglana ma też wysoki indeks glikemiczny (wynosi on około 71 dla ugotowanej kaszy, czyli znacznie więcej niż np. ryż, którego wartość wynosi około 50).

Zobacz także: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej

Gotowanie kaszy jaglanej: jakie są najlepsze sposoby?

Przygotowanie dobrej kaszy jaglanej nie należy do najłatwiejszych czynności kulinarnych. Nieumiejętne gotowanie może sprawić, że smak kaszy nabierze gorzkawego posmaku, który często skutecznie zniechęca do jej spożywania. Stosując kilka sprawdzonych zasad gotowania kaszy jaglanej, można jednak uniknąć kulinarnej wpadki.

Najprostszym sposobem przyrządzenia jest namoczenie kaszy w wodzie i pozostawienie jej na około godzinę. Następnie trzeba ją dokładnie wypłukać i dopiero wtedy wrzucić do gotującej się wody na około 15-20 minut. Po ugotowaniu należy ją pozostawić w garnku na niedługi czas i odsączyć ewentualny nadmiar wody. Dla uzyskania lepszego smaku warto dodać do kaszy niewielką ilość masła.

Inny mniej popularny sposób przygotowania kaszy jaglanej bez gorzkawego posmaku jest początkowe jej prażenie w garnku. Krok po kroku wygląda to tak:

  • kaszę wsypać do garnka, w którym należy ją prażyć do uzyskania orzechowego zapachu,
  • zalać kaszę wodą,
  • w drugim garnku przygotować lekko osoloną wodę (powinno jej być około dwa razy więcej od przygotowywanej kaszy),
  • do gotującej się wody w drugim garnku wsypać przygotowaną kaszę,
  • mieszać kaszę podczas gotowania drewnianą łyżką,
  • po około 15 minutach wyłączyć gaz, a garnek z kaszą pozostawić pod przykryciem.

Przygotowana w ten sposób kasza po około 30-60 minutach jest gotowa do jedzenia.

Kasza jaglana: przepisy na śniadanie

Osobom odchudzającym się poleca się spożywanie kaszy jaglanej szczególnie na śniadanie. Wysoka zawartość składników odżywczych dostarcza bowiem organizmowi energii na kilka godzin. Jeśli chodzi o przepisy na pożywne śniadania, to można je tworzyć według własnych preferencji. Kasza jaglana doskonale sprawdza się w słodkich daniach na śniadanie w połączeniu z:

  • prażonymi jabłkami,
  • karmelizowanymi bananami,
  • pieczonymi gruszkami,
  • masłem orzechowym lub czekoladowym,
  • rodzynkami.

Zobacz także: Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości i wartości odżywcze

Przygotowanie śniadania z kaszy jaglanej może nie jest szybkie (samo przyrządzenie kaszy zajmuje około godzinę), ale dzięki efektom smakowym i odżywczym warto się na to zdecydować. Najbardziej czasochłonne jest ugotowanie kaszy, przygotowanie dodatków zajmuje zazwyczaj znacznie mniej czasu. 

Zobacz film: W co pakować drugie śniadanie? Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
16
2
Polecamy
Kasza gryczana niepalona i jej niezwykłe wartości odżywcze.
Jak ją ugotować?
Kasza gryczana niepalona i jej niezwykłe wartości odżywcze. Jak ją ugotować? TVN zdrowie
Przepis na chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy i bez drożdży.
Jaką kaszę wybrać?
Przepis na chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy i bez drożdży. Jaką kaszę wybrać? Dzień Dobry TVN
Cenna i smaczna kasza kuskus – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni
Cenna i smaczna kasza kuskus – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować?
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?