Woda alkaliczna, ze względu na swoje wysokie pH, nazywana jest również zasadową. Jej zaletą jest głównie to, że pozwala zachować pożądany przez organizm bilans i odpowiednie nawodnienie. Producenci zapewniają ponadto o jej wielu innych prozdrowotnych właściwościach.
Woda alkaliczna i wysokie pH
PH czyli potencjał wodoru, który w przypadku wód mieści się w zakresie od 0 do 14, określa poziom kwasowości lub zasadowości produktu. Woda, która w języku chemicznym uznawana jest za obojętną, ma odczyn równy 7. Wszelkie niższe wartości oznaczają wodę kwasową, a wyższe – zasadową. Woda alkaliczna jest bliższa zasadowej, a organizm człowieka powinien mieć właśnie odczyn lekko zasadowy – zasadowość wody alkalicznej może sięgać od wartości 7,5 aż do 9.
Utrzymanie właściwego pH organizmu nie jest łatwe, gdyż nieustanny stres, przemęczenie i nieodpowiednie odżywianie zaburzają te wartości i powodują zakwaszenie organizmu, które z kolei przekłada się m.in. na ogólne pogorszenie samopoczucia. Zakwaszenie jest uważane za jedną z chorób cywilizacyjnych, z którą boryka się znaczny odsetek społeczeństwa. Właściwy bilans pozwala natomiast m.in. na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu pokarmowego, przez co bezpośrednio wpływa na dobre samopoczucie i witalność. Zdrowotne działanie wody wynika z chemicznych procesów zachodzących w organizmie, który w większości składa się właśnie z tej substancji, dlatego nie należy przypisywać wodzie alkalicznej cudownych właściwości.
Jakie pH ma człowiek? Zobaczcie, co powinniście wiedzieć o zakwaszeniu organizmu:
Woda alkaliczna – domowe sposoby
Wodę alkaliczną można przygotować domowymi sposobami, a przepis wcale nie jest skomplikowany. Należy wcześniej przygotować 2 l oczyszczonej wody (o pH 7, filtrowanej i pozbawionej wszelkich związków chemicznych), 1 łyżkę soli (najlepsza będzie do tego sól himalajska), 1 cytrynę (polecane są owoce, które pochodzą z upraw ekologicznych) i naczynie.
Na początek należy przelać do niego wodę i dodać do niej pokrojoną w plastry cytrynę, ale nie wyciskać soku, a wrzucić kawałki w całości. Do całości wsypuje się sól. Naczynie musi być pozostawione w temperaturze pokojowej na przynajmniej 12 godzin, a najlepiej całą dobę. Po tym czasie woda osiądzie i będzie gotowa do spożycia. Wodę alkaliczną do picia można też przygotować dodając do szklanki 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej.
Możliwe jest również jej przyrządzenie przez dodanie do czystej wody kropli zasadowych, które można kupić w niektórych sklepach i aptekach. Wówczas pH roztworu znacznie wzrośnie w ciągu kilku minut. Aby ją przygotować, można też skorzystać z gotowych saszetek mineralnych, generatora wody alkalicznej, jonizatora wody, a jeszcze łatwiej po prostu zakupić dzbanek alkalizujący.
Gotowa woda dostępna jest także w sklepach stacjonarnych i internetowych. Zawsze należy sprawdzić, czy pochodzi od sprawdzonego i cieszącego się dobrą opinią producenta.
Zwolennicy wód zasadowych zapewniają, że efekty włączenia jej do codziennej diety będą widoczne już po około 2. tygodniach. Przede wszystkim organizm zostanie pozbawiony zalegających w nim toksyn, a odpowiednie nawodnienie widocznie poprawi jakość skóry. Roztwór najlepiej pić rano przed posiłkiem. Niektórzy specjaliści zalecają wypijać na czczo aż 3 szklanki dziennie.
Jesteście ciekawi, czy wody lecznicze działają? Sprawdźcie:
Woda alkaliczna – właściwości
Producenci wód alkalicznych wychwalają ich właściwości. Faktem jest, że picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia poprawia kondycję organizmu, gdyż umożliwia szybsze pozbywanie się toksyn i pozwala utrzymać optymalny poziom nawodnienia. Prawdą jest również to, że nie musi być to wcale woda alkaliczna. Regularne nawadnianie organizmu powoduje m.in.:
- odkwaszenie,
- lepsze samopoczucie i wydajniejszy sen,
- więcej energii,
- widocznie jędrniejszą i elastyczniejszą skórę,
- utratę zbędnych kilogramów,
- zmniejszenie ryzyka otyłości, a co za tym idzie cukrzycy, nadciśnienia, a także szkodliwego działania wolnych rodników, które jest przyczyną wielu groźnych schorzeń.
Woda jest też najlepszym napojem dla sportowców. Ta o odczynie zasadowym, spożyta przed treningiem, redukuje zakwasy. Przy intensywnym wysiłku fizycznym dobrze jest ją połączyć ze znaczną ilością owoców i warzyw, również o odczynie zasadowym.
Wiele osób pyta, czy woda alkaliczna jest zdrowa. Odpowiedź brzmi – każda woda jest zdrowa, a ta o wartościach zasadowych nie posiada przypisywanych jej przez producentów cudownych właściwości. Włączenie jej do jadłospisu jest bardzo wskazane, ale nie spowoduje, że organizm pozbędzie się schorzeń. Z pewnością jednak zapewnia odpowiednie nawodnienie i umożliwia zachowanie właściwego bilansu kwasowo-zasadowego.
A teraz pora przekonać się, które produkty zakwaszają organizm: