Polub nas na Facebooku
Czytasz: Woda alkaliczna – jakie ma właściwości i co ją wyróżnia?
menu
Polub nas na Facebooku

Woda alkaliczna – jakie ma właściwości i co ją wyróżnia?

woda

Fot. etienne voss / Getty Images

Woda alkaliczna często nazywana jest również zasadową. Jest to woda pitna, którą wyróżnia wysokie pH (powyżej 7,5). Powstaje w wyniku elektrolizy. Wysoki potencjał wodoru ma duże znaczenie dla zdrowia człowieka, ponieważ pozwala utrzymać prawidłowy bilans kwasowo-zasadowy w organizmie.

Woda alkaliczna, ze względu na swoje wysokie pH, nazywana jest również zasadową. Jej zaletą jest głównie to, że pozwala zachować pożądany przez organizm bilans i odpowiednie nawodnienie. Producenci zapewniają ponadto o jej wielu innych prozdrowotnych właściwościach.

Woda alkaliczna i wysokie pH

PH czyli potencjał wodoru, który w przypadku wód mieści się w zakresie od 0 do 14, określa poziom kwasowości lub zasadowości produktu. Woda, która w języku chemicznym uznawana jest za obojętną, ma odczyn równy 7. Wszelkie niższe wartości oznaczają wodę kwasową, a wyższe – zasadową. Woda alkaliczna jest bliższa zasadowej, a organizm człowieka powinien mieć właśnie odczyn lekko zasadowy – zasadowość wody alkalicznej może sięgać od wartości 7,5 aż do 9.

Utrzymanie właściwego pH organizmu nie jest łatwe, gdyż nieustanny stres, przemęczenie i nieodpowiednie odżywianie zaburzają te wartości i powodują zakwaszenie organizmu, które z kolei przekłada się m.in. na ogólne pogorszenie samopoczucia. Zakwaszenie jest uważane za jedną z chorób cywilizacyjnych, z którą boryka się znaczny odsetek społeczeństwa. Właściwy bilans pozwala natomiast m.in. na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu pokarmowego, przez co bezpośrednio wpływa na dobre samopoczucie i witalność. Zdrowotne działanie wody wynika z chemicznych procesów zachodzących w organizmie, który w większości składa się właśnie z tej substancji, dlatego nie należy przypisywać wodzie alkalicznej cudownych właściwości.

Jakie pH ma człowiek? Zobaczcie, co powinniście wiedzieć o zakwaszeniu organizmu:

Zobacz film: Zakwaszenie organizmu (pH człowieka). Źródło: 36,6

Woda alkaliczna – domowe sposoby

Wodę alkaliczną można przygotować domowymi sposobami, a przepis wcale nie jest skomplikowany. Należy wcześniej przygotować 2 l oczyszczonej wody (o pH 7, filtrowanej i pozbawionej wszelkich związków chemicznych), 1 łyżkę soli (najlepsza będzie do tego sól himalajska), 1 cytrynę (polecane są owoce, które pochodzą z upraw ekologicznych) i naczynie.

Na początek należy przelać do niego wodę i dodać do niej pokrojoną w plastry cytrynę, ale nie wyciskać soku, a wrzucić kawałki w całości. Do całości wsypuje się sól. Naczynie musi być pozostawione w temperaturze pokojowej na przynajmniej 12 godzin, a najlepiej całą dobę. Po tym czasie woda osiądzie i będzie gotowa do spożycia. Wodę alkaliczną do picia można też przygotować dodając do szklanki 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej.

Możliwe jest również jej przyrządzenie przez dodanie do czystej wody kropli zasadowych, które można kupić w niektórych sklepach i aptekach. Wówczas pH roztworu znacznie wzrośnie w ciągu kilku minut. Aby ją przygotować, można też skorzystać z gotowych saszetek mineralnych, generatora wody alkalicznej, jonizatora wody, a jeszcze łatwiej po prostu zakupić dzbanek alkalizujący.

Gotowa woda dostępna jest także w sklepach stacjonarnych i internetowych. Zawsze należy sprawdzić, czy pochodzi od sprawdzonego i cieszącego się dobrą opinią producenta.

Zwolennicy wód zasadowych zapewniają, że efekty włączenia jej do codziennej diety będą widoczne już po około 2. tygodniach. Przede wszystkim organizm zostanie pozbawiony zalegających w nim toksyn, a odpowiednie nawodnienie widocznie poprawi jakość skóry. Roztwór najlepiej pić rano przed posiłkiem. Niektórzy specjaliści zalecają wypijać na czczo aż 3 szklanki dziennie.

Polecamy: Dieta alkaliczna, czyli skuteczny sposób na "zakwaszenie organizmu" i polepszenie samopoczucia. Produkty zalecane w diecie alkalicznej. Przykładowy dzienny jadłospis

Jesteście ciekawi, czy wody lecznicze działają? Sprawdźcie:

Zobacz film: Wody lecznicze - jakie dolegliwości łagodzi ich picie? Źródło: Wiem, co jem 

Woda alkaliczna – właściwości

Producenci wód alkalicznych wychwalają ich właściwości. Faktem jest, że picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia poprawia kondycję organizmu, gdyż umożliwia szybsze pozbywanie się toksyn i pozwala utrzymać optymalny poziom nawodnienia. Prawdą jest również to, że nie musi być to wcale woda alkaliczna. Regularne nawadnianie organizmu powoduje m.in.:

  • odkwaszenie,
  • lepsze samopoczucie i wydajniejszy sen,
  • więcej energii,
  • widocznie jędrniejszą i elastyczniejszą skórę,
  • utratę zbędnych kilogramów,
  • zmniejszenie ryzyka otyłości, a co za tym idzie cukrzycy, nadciśnienia, a także szkodliwego działania wolnych rodników, które jest przyczyną wielu groźnych schorzeń.

Woda jest też najlepszym napojem dla sportowców. Ta o odczynie zasadowym, spożyta przed treningiem, redukuje zakwasy. Przy intensywnym wysiłku fizycznym dobrze jest ją połączyć ze znaczną ilością owoców i warzyw, również o odczynie zasadowym.

Wiele osób pyta, czy woda alkaliczna jest zdrowa. Odpowiedź brzmi – każda woda jest zdrowa, a ta o wartościach zasadowych nie posiada przypisywanych jej przez producentów cudownych właściwości. Włączenie jej do jadłospisu jest bardzo wskazane, ale nie spowoduje, że organizm pozbędzie się schorzeń. Z pewnością jednak zapewnia odpowiednie nawodnienie i umożliwia zachowanie właściwego bilansu kwasowo-zasadowego.

A teraz pora przekonać się, które produkty zakwaszają organizm:

Zobacz film: Zakwaszenie organizmu - eksperyment. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?