Len stosowany jest głównie w leczeniu i zapobieganiu zaparciom, wspomaga również proces odchudzania. Olej w nim zawarty powleka błonę śluzową przewodu pokarmowego. Niekiedy jest używany w leczeniu kaszlu oraz kataru, jednak len na katar rzadko jest stosowany. Wszystkie lecznicze właściwości zawarte są w nasionach lnu zwyczajnego, czyli w tak zwanym siemieniu lnianym. Można go nabyć w aptekach lub większych marketach.
Len – właściwości lecznicze
Len, a dokładnie jego nasiona powinny być stosowane przez osoby z nadwagą, napadami głodu, wysokim poziomem szkodliwego cholesterolu, cukrzycą czy wahaniami poziomu glukozy we krwi, problemami z cerą, skórą, włosami, paznokciami oraz z nawracającymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.
W ziarnach lnu zawartych jest wiele cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Siemię lniane to bogactwo witaminy E i witamin z grupy B. Substancje te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu krążenia, biorą też udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Witamina E jest głównym antyoksydantem wykorzystywanym również w leczeniu zmian miażdżycowych. Zawarte w siemieniu lnianym liczne nienasycone kwasy tłuszczowe usuwają nagromadzony w naczyniach krwionośnych szkodliwy cholesterol. Nasiona lnu wykorzystywane są również w domowym leczeniu przeziębienia (kataru i kaszlu) ze względu na właściwości nawilżające.
Zobaczcie, dlaczego warto jeść siemię lniane:
Regularne spożywanie siemienia lnianego ma też wiele innych zalet, między innymi:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych,
- wspomaga produkcję czerwonych krwinek,
- usuwa z organizmu wolne rodniki tlenowe,
- hamuje procesy starzenia się,
- odżywia włosy,
- reguluje gospodarkę hormonalną oraz procesy trawienne.
Kwasy OMEGA-3 i duża ilość błonnika przyspieszają metabolizm oraz wspomagają procesy spalania tłuszczu. Siemię lniane jest również źródłem witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, cynku, sodu, potasu, wapnia oraz lecytyny.
Domowe sposoby na katar i kaszel
Zawarte w siemieniu lnianym antyoksydanty i fitoestrogeny mają właściwości przeciwzapalne oraz nawilżające. Wspomagają organizm w walce z infekcjami. Regularne stosowanie nasion lnu zapewnia prawidłowe nawilżenie śluzówki w drogach oddechowych, minimalizując tym samym ból i pieczenie w gardle, a także łagodzi suchy, męczący kaszel. Antyoksydanty dodatkowo ograniczają rozprzestrzenianie się drobnoustrojów chorobotwórczych po wniknięciu do organizmu.
Jakie właściwości odżywcze ma siemię lniane? Zobaczcie na filmie:
Siemię lniane – jak pić?
Nasiona lnu mogą być przygotowywane na wiele sposobów. Podprażone w całości na patelni, podobnie jak nasiona słonecznika, są świetnym dodatkiem do sałatek, owsianki, koktajli czy jogurtów. W tej formie są często stosowane przez weganów, gdyż stanowią dobry zamiennik dla jajka.
Kolejnym sposobem jest przygotowywanie kisielu z siemienia lnianego. Do szklanki ciepłej wody należy dodać trzy łyżki nasion, a następnie odstawić powstałą miksturę na około godzinę do wystudzenia. Po upływie tego czasu należy przecedzić powstały kisiel i spożyć. Kisiel jest skutecznym domowym sposobem na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, szczególnie w czasie walki z biegunką. Można również nie przecedzać mikstury i spożywać kisiel z całymi nasionami lnu z dodatkiem na przykład miodu. Ten sposób dodatkowo wspomaga układ odpornościowy w walce z bakteriami i wirusami. Należy jednak pamiętać o prawidłowym nawodnieniu.
Na ból żołądka skuteczne jest przyrządzenie odwaru z siemię lnianego. Jak zaparzyć siemię lniane? Najpierw nasiona zalewane są wystudzoną wodą, a następnie gotowane przez 10 minut w garnku pod przykryciem. Po ostygnięciu należy wypijać pół szklanki odwaru dwa razy dziennie. Na zaparcia i zalegającą wydzielinę w oskrzelach dobrze wpływa wypicie naparu z nasion lnu. Łyżkę siemię lnianego zalewa się szklanką wrzątku i pozostawia do przestudzenia na 15 min. Zimny napar wykorzystywany jest również jako maść na zmiany skórne w przebiegu łuszczycy czy półpaśca.
Spożywanie kisielu z siemienia lnianego zalecane jest również osobom, u których występuje łamliwość włosów i paznokci. Witamina E, olej lniany i nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają znacznie stan skóry, spowalniając tym samym proces starzenia się.
Czy siemię lniane może szkodzić zdrowiu?
Jeśli podczas stosowania siemienia lnianego zostaną zaburzone proporcje między lnem a spożywanymi płynami, nadmiar błonnika może przyczynić się do wystąpienia biegunki, nudności, wymiotów, nagromadzenia gazów w jelitach, bólu podbrzusza lub zaparć.
Bibliografia:
1. Matławska I., Farmakognozja – podręcznik dla studentów farmacji, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2008.