Czy dzieci wiedzą jak jeść? Czy potrafią rozróżnić, co jest dla nich dobre, a co nie? W pewnym wieku można już tłumaczyć, jakie produkty są korzystne dla zdrowia, jednak w przypadku bardzo małych dzieci to od rodziców zależy, co będą jeść. I dobrze, aby te wybory były świadome.
Dr Joanna Myszkowska-Ryciak, dietetyk z SGGW w Warszawie oraz ekspert programu "Żółty talerz" realizowanego przez Kulczyk Foundation, zabrała dzieci w kulinarną podróż.
Na początek dietetyk omówiła z dziećmi piramidę żywienia. W każdym posiłku powinny znajdować się owoce i warzywa. Dzieci musiały później skomponować własne posiłki. Czy im się to udało? Zobaczcie na filmie:
Co dzieci powinny jeść? Lista produktów Żółtego Talerza składa się w dużej mierze z tego, co zalecają dietetycy i co przedstawia piramida żywienia. Dzieci powinny spożywać warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, jajka, nabiał. A czego nie powinny jeść?
Polecamy: Czarna lista produktów dla dzieci. Popularne błędy rodziców