Co powinny jeść dzieci? W ramach akcji #jembozdrowe oraz Żółtego Talerzyka Kulczyk Foundation eksperci z SGGW przygotowali listę produktów, które na stałe powinny zagościć w menu dzieci. Znajdują się tam wszystkie produkty polecane także dla dorosłych w ramach Piramidy Zdrowego Żywienia. Przekonajcie się sami, co warto jeść!
Polecamy: Czarna lista produktów dla dzieci. Popularne błędy rodziców
Produkty zbożowe
Pieczywo świeże:
- pełnoziarniste
- mieszane typu graham, pszenno-żytnie, żytnie, owsiane
- razowe
Mąka:
- pszenna typ > 500
- orkiszowa
- żytnia
- owsiana
- gryczana
- aglana
- kukurydziana
- sojowa, z ciecierzycy, grochowa
Makaron:
- pszenny pełnoziarnisty
- żytni
- gryczany
- sojowy
Kasza
- pszenna, w tym kus-kus, bulgur (z wyjątkiem manny)
- jęczmienna
- gryczana
- owsiana
- jaglana
Ryż:
- naturalny
- brązowy
Płatki:
- naturalne, np. owsiane, jaglane, gryczane, jęczmienne, kukurydziane (bez dodatku cukru)
Otręby:
- wszystkie rodzaje
Warzywa
- wszystkie warzywa świeże
- wszystkie warzywa mrożone
- warzywa konserwowane: przecier/koncentrat pomidorowy, kukurydza, ogórek kiszony, kapusta kiszona, pomidory suszone w oleju
- warzywa strączkowe (suche i konserwowane)
- warzywa suszone (bez dodatku cukru, soli i tłuszczu)
Owoce
- wszystkie owoce świeże
- wszystkie owoce mrożone
- owoce konserwowane (w zalewie własnej, bez cukru)
- owoce suszone (bez cukru, tłuszczu)
Produkty mleczne
- mleko naturalne min 2% tł.: mleko bez/niskolaktozowe
- mleczne napoje fermentowane: jogurt naturalny bez dodatku cukru, - kefir naturalny, maślanka naturalna, mleko zsiadłe (ukwaszone, acidofilne), serwatka naturalna
- twarogi: twaróg chudy i półtłusty, twarożki naturalne (typu serek wiejski, twarożek homogenizowany)
- sery podpuszczkowe (tzw. żółte)
Mięso, wędliny, ryby i jaja
- mięso: wołowina, wieprzowina (z wyjątkiem boczku, żeberek), drób, cielęcina, jagnięcina, królik
- wędliny: szynka, polędwica, inne wędliny wysokogatunkowe (np. kiełbasa krakowska sucha, schab)
- ryby: świeże, mrożone (bez dodatków typu panierka), wędzone, konserwowe (w oleju/sosie pomidorowym/sosie własnym)
- jaja
Tłuszcze
- masło min. 80% tłuszczu
- margaryny < 1% tłuszczów trans
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- olej słonecznikowy
- inne oleje roślinne (np. sezamowy, dyniowy itp.) z wyjątkiem kokosowego, palmowego
Napoje
- woda bez dodatków smakowych
- soki owocowe 100%
- soki warzywne 100%
- soki owocowo – warzywne bez dodatku cukru
Dodatkowe
- świeże zioła
- kakao naturalne
- sól niskosodowa
- miód naturalny
- orzechy i nasiona (bez dodatku cukru, soli, tłuszczu)
- napoje roślinne wzbogacane w wapń, witaminę D (np. mleko sojowe)
- oliwki
- czekolada o zawartości kakao min. 60%
- herbaty owocowe naturalne (bez dodatku cukru)
- herbaty ziołowe naturalne, np. rumianek, mięta, koper włoski
Opracowane przez ekspertów:
Dr inż. Annę Harton oraz dr inż. Joannę Myszkowską-Ryciak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Zobaczcie na filmie, czy dzieci znają smak warzyw: