Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lista produktów Żółtego Talerza. Co powinno jeść dziecko?
menu
Polub nas na Facebooku

Lista produktów Żółtego Talerza. Co powinno jeść dziecko?

zdrowa-dieta

Fot.: Daniel Vincek / stock.adobe.com

Dzieci nie zawsze odżywiają się zdrowo. Winni są rodzice, którzy często nie wiedzą co powinny jeść maluchy, ufają reklamom, a te przedstawiają niekoniecznie zdrowe produkty, jako te najlepsze dla dzieci. Bywa, że rodzice ulegają dziecku i kupują to, co maluch chce. 

Co powinny jeść dzieci? W ramach akcji #jembozdrowe oraz Żółtego Talerzyka Kulczyk Foundation eksperci z SGGW przygotowali listę produktów, które na stałe powinny zagościć w menu dzieci. Znajdują się tam wszystkie produkty polecane także dla dorosłych w ramach Piramidy Zdrowego Żywienia. Przekonajcie się sami, co warto jeść!

Polecamy: Czarna lista produktów dla dzieci. Popularne błędy rodziców

Produkty zbożowe

Pieczywo świeże:

  • pełnoziarniste
  • mieszane typu graham, pszenno-żytnie, żytnie, owsiane
  • razowe

Mąka:

  • pszenna typ > 500
  • orkiszowa
  • żytnia
  • owsiana
  • gryczana
  • aglana
  • kukurydziana
  • sojowa, z ciecierzycy, grochowa

Makaron:

  • pszenny pełnoziarnisty
  • żytni
  • gryczany
  • sojowy

Kasza

  • pszenna, w tym kus-kus, bulgur (z wyjątkiem manny)
  • jęczmienna
  • gryczana
  • owsiana
  • jaglana

Ryż:

  • naturalny
  • brązowy

Płatki:

  • naturalne, np. owsiane, jaglane, gryczane, jęczmienne, kukurydziane (bez dodatku cukru)

Otręby:

  • wszystkie rodzaje

Warzywa

  • wszystkie warzywa świeże
  • wszystkie warzywa mrożone
  • warzywa konserwowane: przecier/koncentrat pomidorowy, kukurydza, ogórek kiszony, kapusta kiszona, pomidory suszone w oleju
  • warzywa strączkowe (suche i konserwowane)
  • warzywa suszone (bez dodatku cukru, soli i tłuszczu)

Owoce

  • wszystkie owoce świeże
  • wszystkie owoce mrożone
  • owoce konserwowane (w zalewie własnej, bez cukru)
  • owoce suszone (bez cukru, tłuszczu)

Produkty mleczne

  • mleko naturalne min 2% tł.: mleko bez/niskolaktozowe
  • mleczne napoje fermentowane: jogurt naturalny bez dodatku cukru, - kefir naturalny, maślanka naturalna, mleko zsiadłe (ukwaszone, acidofilne), serwatka naturalna
  • twarogi: twaróg chudy i półtłusty, twarożki naturalne (typu serek wiejski, twarożek homogenizowany)
  • sery podpuszczkowe (tzw. żółte)

Mięso, wędliny, ryby i jaja

  • mięso: wołowina, wieprzowina (z wyjątkiem boczku, żeberek), drób, cielęcina, jagnięcina, królik
  • wędliny: szynka, polędwica, inne wędliny wysokogatunkowe (np. kiełbasa krakowska sucha, schab)
  • ryby: świeże, mrożone (bez dodatków typu panierka), wędzone, konserwowe (w oleju/sosie pomidorowym/sosie własnym)
  • jaja

Tłuszcze

  • masło min. 80% tłuszczu
  • margaryny < 1% tłuszczów trans
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • olej słonecznikowy
  • inne oleje roślinne (np. sezamowy, dyniowy itp.) z wyjątkiem kokosowego, palmowego

Napoje

  • woda bez dodatków smakowych
  • soki owocowe 100%
  • soki warzywne 100%
  • soki owocowo – warzywne bez dodatku cukru

Dodatkowe

  • świeże zioła
  • kakao naturalne
  • sól niskosodowa
  • miód naturalny
  • orzechy i nasiona (bez dodatku cukru, soli, tłuszczu)
  • napoje roślinne wzbogacane w wapń, witaminę D (np. mleko sojowe)
  • oliwki
  • czekolada o zawartości kakao min. 60%
  • herbaty owocowe naturalne (bez dodatku cukru)
  • herbaty ziołowe naturalne, np. rumianek, mięta, koper włoski

Opracowane przez ekspertów:

Dr inż. Annę Harton oraz dr inż. Joannę Myszkowską-Ryciak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Zobaczcie na filmie, czy dzieci znają smak warzyw:

Zobacz film: Czy dzieci znają smak warzyw? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
15
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?