Polub nas na Facebooku
Czytasz: W MSWiA testują nowy sposób wykrywania COVID-19
menu
Polub nas na Facebooku

W MSWiA testują nowy sposób wykrywania COVID-19

model wirusa

Fot: Maksim Tkachenko / gettyimages.com

Lekarze ze szpitala MSWiA w Warszawie testują nowy sposób wykrywania zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Nowa metoda badania skupia się na zaburzeniach węchu i smaku, które stanowią jeden z najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19.

Do najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19 należą wysoka gorączka, suchy kaszel, duszności, bóle mięśni i stawów, ogólne osłabienie. Od niedawna to tej listy dołączyły zaburzenia węchu i smaku. Lekarze ze szpitala MSWIA w Warszawie sprawdzają czy na ich podstawie można wykryć COVID-19.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Test, który wykrywa zaburzenie smaku i węchu

Szacuje się, że zaburzenia węchu i smaku występują u blisko połowy chorych. Do tej pory nikt jednak nie badał, którego smaku nie wyczuwają pacjencji z infekcją wywołaną przez koronawirusa SARAS-CoV-2. Lekarze z MSWiA ustalili, że upośledzony zostaje przede wszystkim smak słodki.  W oparciu o tę wiedzę powstał test, który pomaga wykryć pacjentów z COVID-19. Zdaniem lekarzy zaburzenie smaku może być jednym z pierwszych objawów choroby, tym samym opracowany przez lekarzy z MSWiA test można wykorzystać do badania przesiewowego wykrywającego tę chorobę. W razie pozytywnego wyniku trzeba jeszcze przeprowadzić potwierdzający test molekularny na obecność koronawirusa (wykonywany w technologii RT-PCR). Zdaniem lekarzy test może pomóc ustalić ile osób z zakażeniem ma wynik ujemny i fałszywie ujemny, a także jak często u osób bez zakażenia zdarza się wynik ujemny i fałszywie dodatni.

Na czym polega test smaku?

Pierwszy test smaku przeprowadzono u 88 podchorążych z warszawskiej Szkoły Głównej Służby Pożarniczej (52 były z rozpoznanym zakażeniem, 36 - bez zakażenia), wśród których wykryto ognisko koronawirusa.

Podczas badania pacjent otrzymuje substancję smakową o określonym stężeniu. Następnie badana osoba mówi czy wyczuła smak słodki czy też nie. Na koniec każdy pacjent wypełnia specjalną ankietę. W ocenie lekarzy czułość i swoistość testu smaku słodkiego wynosi odpowiednio  71 i 61 proc., ale w połączeniu z ankietą wiarygodność testu wzrasta do 94 proc.

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Infekcja nowym koronawirusem SARS-CoV-2 może wywołać chorobę nazwaną przez lekarzy COVID-19. Schorzenie atakuje głównie układ oddechowy i prowadzi do ostrego zapalenia płuc. W skrajnych przypadkach może ono przejść w niewydolność oddechową.

Zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 może być niebezpieczne dla każdego. Zdaniem lekarzy w grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby starsze oraz przewlekle chore. To właśnie one szczególnie powinny zadbać o swoje bezpieczeństwo i przestrzegać obowiązujących zakazów. 

Jak objawy daje COVID-19? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Suchy kaszel, gorączka, bóle mięśni - takie objawy koronawirusa znaliśmy do tej pory. Jakie sygnały się pojawiły? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
67
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?