Polub nas na Facebooku
Czytasz: W jakich produktach występuje sulforafan i jak działa na organizm? Dlaczego warto na niego zwrócić uwagę?
menu
Polub nas na Facebooku

W jakich produktach występuje sulforafan i jak działa na organizm? Dlaczego warto na niego zwrócić uwagę?

Różyczki brokuła

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Sulforafan to związek wykazujący wiele właściwości zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Warto wziąć go pod uwagę w okresach osłabienia, a także przy problemach z poziomem cukru. Dlaczego? Jakie są właściwości sulforafanu?

Sulforafan, inaczej siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, rzadko wymieniany jest wśród związków mających zbawienny wpływ na organizm. Tymczasem właściwości sulforafanu plasują go wysoko wśród związków chemicznych pomagających w zapobieganiu rakowi i innym poważnym chorobom, które mają wpływ na cały organizm.

Działanie sulforafanu a nowotwory

W roku 2016 na terenie Chin przeprowadzano badania, w których udowodniono, że sulforafan doprowadza do zainicjowania w organizmie apoptozy, czyli naturalnego procesu obumierania komórek starych, chorych i wadliwych, w tym również dotkniętych przez nowotwór. Można w teorii nazwać to wspomaganiem oczyszczania organizmu za pomocą tego związku. Jest to jednak działanie znacznie wykraczające poza możliwości wątroby, której głównym zadaniem jest właśnie detoksykacja organizmu.

Działanie sulforafanu nie ogranicza się jedynie do zwalczania komórek rakowych. Zapobiega również łączeniu się komórek w kolonie oraz wspiera działanie leków przyjmowanych podczas terapii. Wspomaga zatem działanie chemioterapii.

Właściwości sulforafanu sprawiają, iż jest to związek doskonale wspierający ogólną odporność organizmu. Sulforafan wpływa bowiem na redukcję reaktywnych form tlenu w organizmie, co zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu zapalnego. Ten jest natomiast swego rodzaju katalizatorem do rozwoju chorób nowotworowych. Sulforafan tym samym stymuluje również układ odpornościowy do walki ze wszystkimi innymi chorobami.

Działanie sulforafanu – cukier

Sulforafan wykazuje zbawienny wpływ na gospodarkę cukrową organizmu. Wykazano, że osoby przyjmujące w formie tabletek sulforafan odnotowują znaczny spadek poziomu cukru we krwi i co się z tym wiąże, zauważają ogólną poprawę samopoczucia.

Osoby, które cierpią na cukrzycę, mają szansę na znaczne ograniczenie lub nawet odstawienie leków. Takie działanie sulforafanu, ale nie tylko, bo również ogólnego wpływu na organizm diety roślinnej, badał między innymi doktor Dean Ornish, który udowodnił, iż odpowiednia roślinna dieta pomaga nie tylko w ograniczeniu przyjmowanych leków, ale również w wielu przypadkach w całkowitym ich odstawieniu.

Jakie jest działanie sulforafanu w zwalczaniu wysokiego poziomu cukru we krwi? Sulforafan redukuje poziom glukozy poprzez tłumienie działania enzymów wątrobowych, które biorą udział w tej produkcji. Tym samym poziom cukru utrzymuje się na niższym poziomie. Sulforafan działa zatem dokładnie tak samo jak metformina, którą zwykle podaje się diabetykom. Sulforafan nie wykazuje jednak charakterystycznych dla metforminy skutków ubocznych.

Które warzywa mogą poprawić nastrój? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Owoce i warzywa, które poprawią nastrój. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Źródła sulforafanu

Na przekór panującym obecnie zwyczajom, aby zdrową dietę zastępować „zdrowymi” suplementami diety, częściej zaleca się odżywianie organizmu naturalnymi metodami. Na co dzień powinno się jeść zbilansowane i bogate w warzywa posiłki. Niezależnie od tego, że w pożywieniu znajduje się znacznie mniejsze stężenie witamin i minerałów niż w tabletkach, należy pamiętać, że przyswajanie ich na lepszym poziomie odbywa się, kiedy włączy się je do codziennej diety i spożywa w formie naturalnej. Przy okazji organizmowi dostarcza się ogromną ilość innych związków chemicznych korzystnych dla organizmu.

Najlepszym źródłem sulforafanu są tzw. warzywa krzyżowe. Oznacza to wszelkiego rodzaju kapusty, brokuły, kalafiory, ale również kiełki tych warzyw. Za najlepsze źródło sulforafanu uznaje się powszechnie brokuły.

Sulforafan: jak odżywić organizm prawidłowo?

Sulforafan to związek, o którego obecność w potrawie należy odpowiednio zadbać. Przynajmniej pół godziny przed poddaniem brokułów obróbce cieplnej należy pokroić je i odstawić na bok. To spowoduje, że z warzyw uwolni się katalizator zwany mirozynazą, który wpływa na powstawanie sulforafanu. W ten sposób można zapewnić sobie dużą ilość tego związku w potrawie.

Sam sulforafan jest dosyć odporny na obróbkę cieplną. Mimo to należy pamiętać, że najkorzystniejszym dla organizmu sposobem przyrządzania warzyw jest gotowanie na parze. Ten sposób znacznie ogranicza utratę substancji odżywczych podczas obróbki cieplnej w porównaniu do innych metod (zwłaszcza do gotowania). Osobom, które nie lubią gotowania na parze, zostaje upieczenie brokułów w piekarniku.

Sulforafan – tabletki czy brokuły?

Badania wykazały zbawienny wpływ sulforafanu na organizm przede wszystkim podczas podawania jego formy syntetycznej w dużych dawkach. Udowodniono jednak, że nie tylko sulforafan pomaga zwalczać cukrzycę oraz zapobiegać powstawaniu nowotworów. Większość związków oraz witamin i minerałów zawartych w roślinach doskonale sobie z tym radzi. Nie należy zatem ograniczać się do suplementacji w tabletkach! Sulforafan i inne związki zaleca się czerpać ze wszystkich dostępnych źródeł naturalnych, co pozwala zauważyć ogólną poprawę stanu zdrowia.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
39
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?