W programie 36,6 °C poznaliśmy kilka sposobów na podkręcenie metabolizmu dietą. Dlaczego to takie ważne? Metabolizm to szereg procesów zachodzących w organizmie, których celem jest pozyskanie energii oraz substancji odżywczych pochodzących z jedzenia. Właśnie dlatego profesor Krzysztof Łabuzek rekomenduje racjonalną dietę zamiast łykania suplementów.
Nasze dzienne zapotrzebowanie na magnez można "załatwić" jedząc odpowiednie śniadanie. Zobaczcie sami:
Tempo metabolizmu zależy od diety i zdrowych nawyków. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także ruch. Stosowanie się do odpowiednich zaleceń dietetyków pozwala podkręcić metabolizm, dzięki czemu zachowanie odpowiedniej wagi staje się o wiele prostsze. O czym należy pamiętać? Oczywiście o zdrowym śniadaniu, spożytym najpóźniej do godziny po przebudzeniu. Może to być zdrowa owsianka, owoce, orzechy czy koktajl owocowo-warzywny.
Zobaczcie, co polecają eksperci programu 36,6 °C
Koktajl ananasowy
- 1/2 dojrzałego ananasa (ok. 500 g już obranego),
- sok z 2 dużych pomarańczy (ok. 300 ml),
- sok z 1/2 małej cytryny lub limonki,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 1 banan.
Dlaczego? Ananas zawiera bromelinę, czyli enzym, odpowiedzialny za przyspieszenie metabolizmu tłuszczu, wykorzystania go na procesy życiowe. Ananas spożywany regularnie powoduje zmniejszenie masy poprzez spalanie tkanki tłuszczowej.
Kurczak w ostrych smakach
Składniki na 2-3 porcje:
- 30 dag piersi z kurczaka,
- 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce,
- 2 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 1 mała papryczka chili,
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Świeże pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (z pestkami będzie jeszcze ostrzejsze)
- Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidorów z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić resztą przypraw.
Dlaczego? Kurczak to jedno z chudszych mięs, a jednocześnie bardzo dobre źródło białka. Trawienie białka jest bardzo dużym wyzwaniem energetycznym dla organizmu, dlatego jego zwiększona podaż w diecie przyspiesza metabolizm, ponieważ „motywuje” do większego wysiłku, aby przerobić białko na glukozę, czyli podstawowe paliwo energetyczne dla organizmu.
Dodatek ostrych przypraw dodatkowo przyspiesza metabolizm i szybciej daje uczucie sytości, a w związku z tym jemy zdecydowanie mniejsze porcje.
Sorbet brzoskwiniowy
- 250 ml syropu,
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń z czerwoną skórką,
- sok z 1 cytryn.
Aby uzyskać syrop zagotuj 250 ml wody, cukier, miód i odstaw. Zanurz na kilka minut listki żelatyny w zimnej wodzie, odciśnij i wrzuć do gorącego syropu. Wymieszaj i wystudź. Brzoskwinie wrzuć na minutę do garnka z wrzącą wodą i odsącz. Przekrój je, wyciągnij pestki i wrzuć do blendera razem z sokiem z cytryny. Przeciśnij purée przez gęste sito, a sok wymieszaj z syropem – teraz czas na zamrażalnik lub maszynę do lodów.
Dlaczego? Choć lody i sorbety postrzegane są jako kaloryczne przekąski, to jedno z lepszych i zdrowszych rozwiązań. Aby organizm mógł je strawić musi je najpierw „podgrzać” do temperatury 38 stopni, czyli takiej, jaka jest w naszym żołądku i w jakiej działają wszystkie enzymy trawienne. Aby podgrzać lody z temperatury minusowej do dodatniej organizm wykorzystuje energię, czasem potrzebuje jej więcej niż otrzymuje wraz z lodami. Spożywanie zimnych napojów i potraw np. wody z kostkami lodu, również podkręca metabolizm i przyspiesza gubienie zbędnych kilogramów.
Woda z pieprzem cayenne
Jeśli chodzi o proporcje, to na 1 l wody należy dodać pół łyżeczki pieprzu cayenne, do tego można dodać sok z połowy cytryny i (ewentualnie) łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Taki napój można pić przez cały dzień.
Ważne!
Ostre przyprawy zwiększają ukrwienie organizmu usprawniając tym samym jego pracę. W pieprzu cayenne znajdziemy kapsaicynę, czyli substancję, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Jednak nie wolno przesadzać - od nadmiaru ostrych przypraw można nabawić się nadżerek lub wrzodów!