Tuńczyk – wartości odżywcze
Tuńczyk jest drapieżną rybą, głownie zamieszkującą ocean Atlantycki, Indyjski, Spokojny oraz morza do nich przylegające. Niektóre gatunki tuńczyka osiągają wagę nawet do 800 kilogramów, a przeciętne tuńczyki ważą około 200 kilogramów. Istnieją również mniejsze gatunki, np. bonito, który osiąga wagę około 20 kilogramów i często stosowany jest to puszek. Mięso tuńczyka ma ciemny różowo - fioletowy odcień. Jest to wynik silnego ukrwienia mięśni i dużej zawartości mioglobiny, która magazynuje się w tkankach.
Popularne gatunki tuńczyka:
- Tuńczyk błękitnopłetwy,
- Tuńczyk długopłetwy,
- Opastun,
- Tuńczyk bonito.
Jeżeli chodzi o wartości odżywcze tego drapieżnika, to ma się czym pochwalić. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, który zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. W 100g tej ryby jest około 23g białka, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Białko jest niezbędnym elementem w diecie, gdyż jest głównym elementem budulcowym, wspomaga regenerację tkanek, a nawet wchodzi w skład wielu hormonów i enzymów.
Tuńczyk jest również świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezwykle ważne w diecie każdego człowieka. Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, zwiększają plastyczność mózgu i chronią go przed degeneracją oraz redukują poziom cholesterolu.
Oprócz cennego białka i zdrowych tłuszczy, tuńczyk jest źródłem witamin i minerałów, m.in. witaminy A, D, B3, B4, B12 oraz żelaza, magnezu, potasu, cynku czy selenu. Wszystkie te składniki są niezwykle cenne i wspierają szereg procesów zachodzących w organizmie.
Tuńczyk jest bogatym odżywczo produktem, dlatego działa pozytywnie na szereg procesów w organizmie. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, wspiera proces widzenia, podnosi odporność organizmu, działa przeciwdepresyjnie, a co więcej zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, np. raka piersi czy jelita grubego.
Jakie ryby warto jeść? Zobaczcie na filmie:
Czy Tuńczyk jest zdrowy?
Prawda jest taka, że wszystkie ryby gromadzą w sobie toksyny, jednak niektóre kumulują ich więcej. Z racji tego, że tuńczyk jest rybą drapieżną i znajduje się u góry łańcucha pokarmowego, gromadzi więcej rtęci i innych metali ciężkich niż ryby mniejsze i roślinożerne. Toksyny wchłaniane są wraz z wodą i pożywieniem, dlatego im większa i starsza jest ryba, tym większe będzie nagromadzenie szkodliwych związków.
Rtęć, która gromadzi się w mięsie ryb występuje w postaci metylortęci, czyli bardzo szkodliwego związku, który działa niekorzystnie na układ nerwowy. U dzieci może powodować opóźnienia rozwojowe, problemy ze wzrokiem, brak koordynacji oraz zaburzenia słuchu i mowy. Dlatego kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci powinni zrezygnować nie tylko z jedzenia tuńczyka, ale również z rekina i miecznika, które też są dużymi rybami drapieżnymi. Metylortęć przenika przez łożysko i do mleka matki, co stanowi duże zagrożenie dla prawidłowego rozwoju płodu i niemowlaka.
Istnieją określone normy ilości zawartości metali ciężkich w rybach, które muszą być spełnione. Dopuszczalny poziom w rybach to 0,5-1,0 mg/kg masy ciała. Natomiast średnie zanieczyszczenie ryb wynosi 0,033 mg/kg. Bezpieczna dawka dla dorosłej osoby to dwie 100g porcje tygodniowo.
Należy również zwrócić uwagę na obecność histaminy w mięsie. Histamina jest hormonem, który naturalnie występuje w organizmie człowieka, ale w nadmiarze u osób wrażliwych może wywołać silne reakcje alergiczne. Poziom histaminy wzrasta wraz z długością przechowywania i odpowiada za charakterystyczny zapach zepsutej ryby.
Propozycje podania tuńczyka
Roladki z tuńczykiem i kukurydzą
- 3 duże tortille
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- Ok. 1/3 puszki kukurydzy
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- Kilka marynowanych ostrych papryczek (wedle uznania)
- 150g tartej mozzarelli lub żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Tuńczyka odsączyć z oliwy, włożyć do miski, dodać również odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, posiekane ostre papryczki, starty ser, majonez oraz musztardę.
- Składniki doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać. Tortille posmarować masą, zwinąć w roladkę i pokroić na ok. 2-3 cm kawałki.