1. Cukier biały
Biały cukier nazywany potocznie "białą śmiercią" jest produktem, który silnie uzależnia, a jego działanie jest porównywane do działania narkotyków. Cukier posiada także udokumentowane naukowo działanie rakotwórcze. Podstawowy składnik cukry, czyli węglowodany proste są główną pożywką dla komórek nowotworowych. Cukier wykazuje także silne rakotwórcze działanie obciążające trzustkę. Skutkami są przewlekłe stany zapalne organizmu, nadwaga i otyłość. Dodatkowe kilogramy powodują kolejne schorzenia, które zwiększają ryzyko
rozwoju nowotworów.
Przeczytaj więcej: Cukier - biała śmierć? Jak działa na nasz organizm
2. Sól kuchenna
Sól kuchenna to powszechny składnik diety, ale zwykle używany jest w nadmiarze, To sprzyja rozwojowi wielu rodzajów nowotworów Udowodniono naukowo, że nadmiar soli wpływa na rozwór raka gardła i nosa oraz nowotworów układu pokarmowego. Ryzyko dotyczy także spożywania dużej ilości słonych, smażonych produktów.
Przeczytaj także: Sól bocheńska - jakie ma właściwości?
3. Wędliny i wyroby garmażeryjne
Udowodniono naukowo, że duże ilości wędzonych oraz peklowanych wędlin i wyrobów garmażeryjnych zwiększają ryzyko rozwoju raka. Obecnie wędliny nie mogą pochwalić się prostym i zdrowym składem. Są zwykle głównie źródłem niezdrowego tłuszczu, soli i konserwantów. Niestety największe ryzyko dla zdrowia stanowią niebezpieczne dla zdrowia związki, które powstają podczas procesu wędzenia. Bardzo szkodliwe i rakotwórcze jest także spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa.
Przeczytaj także: Spożycie wędlin zwiększa ryzyko zachorowania na raka
4. Fast foody i produkty smażone na głębokim tłuszczu
Produkty smażone to jeden z głównych produktów rakotwórczych, Powód? Wysoka kaloryczność i tłuszcze trans - szczególnie rakotwórcze. Kolejnym problemem jest wielokrotnie podgrzewany tłuszcz na którym przygotowywane są potrawy - to sprzyja rozwojowi raka. W chipsach oraz mrożonych frytkach znajduje się niebezpieczny dla zdrowia
akrylamid, który niezwłocznie należy wykluczyć z diety.
Przeczytaj także: Co się dzieje w twoim organizmie po zjedzeniu fast-food'u?
5. Jedzenie grillowane na węglu drzewnym
Przygotowania produktów do spożycie, tj. gotowanie, smażenie, pieczenie ma bezpośredni wpływ nie tylko na smak produktów spożywczych, ale także
na ich szkodliwość. Grillowanie mięsa, ryb i warzyw także jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Największe ryzyko rozwoju raka dotyczy spożywania mięsa grillowanego na węglu drzewnym. W trakcie procesu grillowania
do mięsa przenikają rakotwórcze związki, które
kumulują się w organizmie i zwiększają ryzyko rozwoju
nowotworów.
Przeczytaj także: Jak powinno się grillować, by było zdrowo?
Zobacz także video: Walka z chorobą nowotworową