Polub nas na Facebooku
Czytasz: Te produkty są rakotwórcze! Sprawdź czego unikać
menu
Polub nas na Facebooku

Te produkty są rakotwórcze! Sprawdź czego unikać

Getty Images/David Malan

Organizacja WHO ogłosiła, że czeka nas wzrost zachorowań na raka o 81 %. To najwyższa pora, by zająć się swoim stanem zdrowia i działać, by minimalizować ryzyko zachorowania na nowotwory. Jak się chronić? Zacznij od wykluczenia z diety produktów, które posiadają potwierdzone działanie kancerogenna na organizm.

1. Cukier  biały

Biały cukier nazywany potocznie "białą śmiercią" jest produktem, który silnie uzależnia, a jego działanie jest porównywane do działania narkotyków. Cukier posiada także udokumentowane naukowo działanie rakotwórcze. Podstawowy składnik cukry, czyli węglowodany proste są główną pożywką dla komórek nowotworowych. Cukier wykazuje także silne rakotwórcze działanie obciążające trzustkę. Skutkami są przewlekłe stany zapalne organizmu, nadwaga i otyłość. Dodatkowe kilogramy powodują kolejne schorzenia, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów.

Przeczytaj więcej: Cukier - biała śmierć? Jak działa na nasz organizm

2. Sól kuchenna

Sól kuchenna to powszechny składnik diety, ale zwykle używany jest w nadmiarze, To sprzyja rozwojowi wielu rodzajów nowotworów Udowodniono naukowo, że nadmiar soli wpływa na rozwór raka gardła i nosa oraz nowotworów układu pokarmowego. Ryzyko dotyczy także spożywania dużej ilości słonych, smażonych produktów.

Przeczytaj także: Sól bocheńska - jakie ma właściwości?

3. Wędliny i wyroby garmażeryjne

Udowodniono naukowo, że duże ilości wędzonych oraz peklowanych wędlin i wyrobów garmażeryjnych zwiększają ryzyko rozwoju raka. Obecnie wędliny nie mogą pochwalić się prostym i zdrowym składem. Są zwykle głównie źródłem niezdrowego tłuszczu, soli i konserwantów. Niestety największe ryzyko dla zdrowia stanowią niebezpieczne dla zdrowia związki, które powstają podczas procesu wędzenia. Bardzo szkodliwe i rakotwórcze jest także spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa. 

Przeczytaj także: Spożycie wędlin zwiększa ryzyko zachorowania na raka

4. Fast foody i produkty smażone na głębokim tłuszczu

Produkty smażone to jeden z głównych produktów rakotwórczych, Powód? Wysoka kaloryczność i tłuszcze trans - szczególnie rakotwórcze. Kolejnym problemem jest wielokrotnie podgrzewany tłuszcz na którym przygotowywane są potrawy - to sprzyja rozwojowi raka. W chipsach oraz mrożonych frytkach znajduje się niebezpieczny dla zdrowia akrylamid, który niezwłocznie należy wykluczyć z diety.

Przeczytaj także: Co się dzieje w twoim organizmie po zjedzeniu fast-food'u?

5. Jedzenie grillowane na węglu drzewnym

Przygotowania produktów do spożycie, tj. gotowanie, smażenie, pieczenie ma bezpośredni wpływ nie tylko na smak produktów spożywczych, ale także na ich szkodliwość. Grillowanie mięsa, ryb i warzyw także jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Największe ryzyko rozwoju raka dotyczy spożywania mięsa grillowanego na węglu drzewnym. W trakcie procesu grillowania do mięsa przenikają rakotwórcze związki, które kumulują się w organizmie i zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów.

Przeczytaj także: Jak powinno się grillować, by było zdrowo?

Zobacz także video: Walka z chorobą nowotworową

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
50
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?