Tapioka jest produktem, który wymaga gotowania przed spożyciem. Najczęściej dostępna jest w formie różnej wielkości kulek – jest gotowa do podania, kiedy staną się one niemal przezroczyste.
Tapioka – czym jest?
Tapioka jest produktem z bulw manioku, rośliny występującej oryginalnie w Ameryce Południowej, a obecnie hodowanej też w rejonach Brazylii, Gujany i Azji. Stanowi podstawę diety wielu kuchni narodowych, gdzie jej popularność można porównać do polskiego ziemniaka. Bulwy manioku nadają się do spożycia wyłącznie po ugotowaniu, ponieważ w surowej postaci zawierają trujące związki – zawarty w nich glikozyd manihotoksynowy bardzo łatwo zamienia się w niebezpieczny kwas pruski. Tapioka nie jest jedynym produktem uzyskiwanym z tej rośliny. Bulw używa się do wytwarzania mąki skrobiowej, czyli tzw. kassawy, z której można następnie wypiekać placki lub chleb, a także sporządzać tradycyjny napój alkoholowy, czyli masato. Można ją też stosować do wyrobu kaszy.
Tapioka – właściwości
Właściwości tapioki doceniane są przede wszystkim przez alergików pokarmowych i osoby z celiakią. Nie tylko jest hipoalergiczna, ale też nie zawiera glutenu. Dodatkowo w odróżnieniu od innych kasz bezglutenowych jest w niej bardzo mała ilość białka, ale duża zawartość węglowodanów, bo składa się z nich aż w 90%.
W 100 g tapioki jest zaledwie 358 kcal, przez co jest ona lekkostrawna i może być elementem diety dzieci i osób starszych, których układ pokarmowy nie toleruje obciążającego go pożywienia. Ponadto zalecana jest przy chorobie wrzodowej czy kłopotach z układem pokarmowym, np. po zabiegach operacyjnych i w okresie rekonwalescencji po nich.
Skrobia z tapioki
Skrobia z tapioki (inaczej mąka z manioku) ma wiele zastosowań, głównie przez przejrzystość sporządzanych z niej produktów oraz stabilność przy zamrażaniu i odmrażaniu. Mączka produkowana i formowana jest w wielu postaciach – perełek, pasków lub pałeczek. Produkt bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ponieważ poddane procesom gotowania kulki mają zdolność do pęcznienia i stają się przezroczyste, znalazły wiele zastosowań w kuchni, np. do zagęszczania deserów, zup i sosów. Nadaje się do wyrobu słodkich potraw mącznych, np. naleśników, racuchów, omletów, galaretek czy budyniu. W Polsce coraz większą popularnością cieszy się napój herbaciany z jej dodatkiem (tzw. bubble tea). Przygotowuje się go na bazie ciepłej herbaty, mleka, soków owocowych i kostek lodu z dodatkiem przezroczystych kulek. Jest także dobrym zamiennikiem kasz (np. kuskus) i makaronów (można ją stosować również jako dodatek do zup).
Perełki tapioki
Bulwy manioku w ich naturalnej postaci nie są towarem ogólnodostępnym, ale można kupić je w internecie. Znacznie popularniejsza jest mączka, określana jako perełki tapioki, chociaż nadal nie można powiedzieć, że dostępna jest w każdym sklepie. Wydaje się, że Polacy dopiero poznają i coraz bardziej doceniają ten egzotyczny produkt. W sklepach ze zdrową żywnością lub produktami orientalnymi za 400 g kaszy trzeba zapłacić około 10 zł.
Przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej szklanym, ma długi okres przydatności, sięgający aż 2 lata. Zawsze należy zapoznać się z instrukcją jej przygotowania, aby osiągnąć zadowalający efekt końcowy. Małe kulki wymagają dość długiego procesu przygotowania – niekiedy czas gotowania sięga aż 40 min. Większe (w formie instant) najczęściej wystarczy zalać gorąca wodą, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na około 5 min. Przed podaniem warto jest je przelać zimną wodą. W sklepach dostępna jest też tapioka czarna lub zielona – jej kolor zależy od użytych do wytwarzania mączki składników. Niezależnie od barwy ma neutralny smak i właśnie dlatego dobrze jest ją łączyć z miodem, cukrem i innymi słodkimi dodatkami. Coraz bardziej popularny jest deser, który jest odpowiednikiem ryżu na mleku. Do jego przygotowania trzeba ugotować tapiokę w mleku kokosowym.
Mimo że tapioka jest wskazana jako składnik kuchni dla alergików i osób z nietolerancją glutenu czy laktozy, ma dość wysoki indeks glikemiczny (ig = 85). Jest on wyższy niż ten, który posiada skrobia pochodząca m.in. z jęczmienia czy żyta. Osoby z cukrzycą, które włączają ją do diety, koniecznie muszą pamiętać, aby stosować produkt w mniejszych ilościach. Zaleca się też, aby, w przypadku diabetyków, łączyć ją z dużą ilością wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, właśnie w celu unikania wysokiej glikemii poposiłkowej. Zawarte w tapioce białka i węglowodany należą do tych łatwo trawionych przez żołądek i ulegają szybkiemu wchłanianiu.
Sprawdźcie do czego wykorzystuje się mąkę sojową: