Polub nas na Facebooku
Czytasz: Taniny - co to jest i jaki mają wpływ na zdrowie?
menu
Polub nas na Facebooku

Taniny - co to jest i jaki mają wpływ na zdrowie?

Warzywa i owoce

Fot: twomeows / gettyimages.com

Taniny to inaczej garbniki. Związki te naturalnie występują w roślinach. Mają korzystny wpływ na odporność, a także wykazują działanie antybakteryjne. W nadmiarze mogą być jednak toksyczne. Co warto wiedzieć o taninach i ich działaniu?

Taniny zaliczane są polifenoli, czyli związków, które nie tylko chronią przed rozwojem zmian nowotworowych, ale także wspomagają pracę układu krążenia. Roślinom garbniki potrzebne są przede wszystkim do ochrony - odstraszają roślinożerne zwierzęta.

Taniny - gdzie występują?

Taniny występują m.in. w korze dębu, wierzbie, świerku, kasztanowcu, modrzewiu, liściach orzecha włoskiego, szałwii, w winie, herbacie, orzechach, w wielu owocach (borówkach, truskawkach, malinach, żurawinie, winogronach, granatach, jabłkach), w zielu dziurawca, pięciornika, rzepiku, naparze z czystka oraz w nasionach roślin strączkowych, a także w gryce czy w gorzkiej czekoladzie i kakao.

Produkty, które zawierają dużo garbników są mają zazwyczaj cierpki smak.

Zobacz film i poznaj zaskakujące właściwości warzyw i owoców:

Zobacz film: Zaskakujące właściwości warzyw i owoców Źródło: Dzień Dobry TVN

Taniny - rodzaje

Taniny dzieli się na dwa rodzaje - hydrolizujące i niehydrolizujące. Taniny hydrolizujące zawierają przede wszystkim związki monosacharydów. Taniny niehydrolizujące, czyli skondensowane nie mają w swoim składzie sacharydu. Ten rodzaj garbników występuje przede wszystkim w niedojrzałych owocach i nasionach, które w czasie dojrzewania rozkładane są do związków o mniejszych cząsteczkach.

Taniny - jakie mają właściwości?

Taniny to związki, które łagodzą podrażnienia, swędzenie oraz pieczenie. Wykazują działanie przeciwbakteryjne. Wspomagają pracę układu odpornościowego, a także chronią przed rozwojem alergii. Ale na tym nie koniec! Taniny działają ściągająco na błony śluzowe, tym samym chronią - przede wszystkim układ pokarmowy - przed mikrokrwawieniami. Badania pokazują, że nie tylko zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój zmian nowotworowych, a także spowalniają rozwój już obecnych zmian nowotworowych. Hamują także namnażanie się wirusa HIV.

Taniny przedłużają trwałość niektórych artykułów spożywczych. To dzięki nim np. wino może leżakować nawet kilkadziesiąt lat. Wykorzystuje się je także do produkcji barwników.

Taniny - do czego może doprowadzić ich nadmiar?

Mimo że taniny mają korzystny wpływ na organizm, to w nadmiarze mogą być niebezpieczne. Zbyt częste sięganie po warzywa czy owoce bogate w garbniki może sprawić, że organizm będzie miał kłopot z przyswojeniem niektórych witamin oraz makro- i mikroelementów. Należy także pamiętać, że taniny niehydrolizujące są rozkładane w organizmie do związków toksycznych i mogą wywołać zatrucie pokarmowe.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?