Syrop z pigwy dodany do herbaty nie tylko poprawia jej smak, aromat i kolor, ale też wzbogaca ją o właściwości lecznicze. Sam owoc zawiera aż 7 razy więcej witaminy C niż cytryna. Można go przygotować w domu, a sama receptura nie jest skomplikowana i nie wymaga wyszukanych składników.
Syrop z pigwy – jakie ma właściwości?
Syrop z pigwy wytwarza się na bazie bardzo popularnego owocu, który rośnie na krzewach. Roślina ta jest traktowana jako ozdoba wielu ogrodów, ale rośnie też dziko. Zdarza się, że owoce są widoczne w żywopłotach, które oryginalnie sadzone były z zupełnie innych gatunków. Na surowo nie nadają się do spożywania, ponieważ są twarde i bardzo kwaśne, ale można przyrządzić z nich wiele przetworów, np. miód, powidła, marmolady, dżemy czy soki. Pigwa nadaje się do kompotów, a także jako składnik nalewek na bazie alkoholu i dodatków do wina. W domu można z niej przyrządzić syrop.
Pigwa zawiera cukry i kwasy nasycone, ale jest też bogatym źródłem garbników, pektyn i olejku lotnego. W 100 g owoców znajduje się aż 15 mg witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Witaminy z grupy B również stanowią pomoc, zwłaszcza w jesienno-zimowym okresie zwiększonej ilości zachorowań. Dodatkowo w pigwie znajduje się wiele cennych składników mineralnych, m.in.: żelazo, miedź, wapń, fosfor i potas, które wzmacniają tzw. tarczę ochronną organizmu. Przy dolegliwościach typu suchy kaszel, jesienny spadek odporności, przemęczenie, przeziębienie i grypa wskazane jest stosowanie syropu z pigwy, który przywraca naturalną równowagę i w widoczny sposób poprawia kondycję organizmu.
Zobaczcie także, jak poprawić odporność organizmu dzięki naparom:
Syrop z pigwy – przepis
Przepis na syrop z pigwy wymaga wcześniejszego przygotowania kilku składników. Jest prosty do wykonania. Wcześniej zebrane owoce należy obrać, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne, usuwając pestki. Po wstępnym przygotowaniu należy je pokroić w bardzo małą kostkę i zasypać taką samą ilością cukru – np. 2 szklanki cukru na 2 szklanki pigwy. W ten sposób przygotowane owoce należy odstawić, aby na skutek kontaktu z cukrem zaczęły wypuszczać sok. Co jakiś czas zawartość naczynia trzeba przemieszać, aby cukier się rozpuścił. Po około 2 dniach można przelać syrop razem z kawałkami owoców do wcześniej przygotowanych słoiczków. Jeśli będzie musiał stać przez dłuższy czas, to konieczne jest jego pasteryzowanie przez gotowanie słoików w gorącej wodzie (około 5–7 min). Po spełnieniu wszystkich warunków syrop jest gotowy do spożycia.
Można go używać jako lekarstwo, ale też wzbogacać nim smak różnych potraw, napojów i deserów. Stanowi zdrowy zamiennik cukru. Warto pamiętać, aby nie wyrzucać pozostałych po syropie kawałków owoców, ponieważ to właśnie one mają najwięcej witaminy C i składników odżywczych.
Jakie działanie ma syrop z pigwy?
Dzięki zawartości garbników, pektyn i olejków syrop z pigwy posiada właściwości wzmacniania organizmu. Nie można też zapominać o cennych składnikach ukrytych w nasionach, które pozostają po produkcji syropu. Napar z nich (lub macerat) łagodzi niestrawność, ale także pomaga zmniejszyć nieprzyjemne konsekwencje zgagi i refluksu. Daje dobre efekty w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, nieżytu jelit i żołądka czy uszkodzeń śluzówki. Wyciąg z pestek dodany do herbaty lub pity w formie naparu jest też uważany za skuteczny środek pobudzający apetyt.
Należy pamiętać, że nasion nie wolno rozdrabniać, ponieważ stają się toksyczne dla organizmu – zawierają amigdalinę (ma smak gorzkich migdałów), która sama w sobie nie jest trująca, ale takie działanie mają już pochodne jej rozkładu, a jednym z nich jest niebezpieczny cyjanowodór. Dlatego też do sporządzania preparatów stosuje się tylko całe pestki.
Syrop z pigwy dla dzieci
Przetwory z tych owoców można podawać też najmłodszym. Syrop z pigwy jest skutecznym rozwiązaniem dla dzieci w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Nie tylko skutecznie łagodzi efekty infekcji i skraca ich przebieg, ale też, co szczególnie ważne w leczeniu najmłodszych, wspomaga apetyt, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom, przez co poprawia komfort malucha i zapobiega nadmiernemu osłabieniu i odwodnieniu.
Dzieciom można też podawać inne przetwory. Pigwa dodana do konfitur z innych owoców nadaje im wyrazisty i kwaskowaty smak. Jest używana do sporządzania galaretek, kompotów czy soków, ale należy pamiętać, że wymaga długiego czasu gotowania (około 40 min), a poddana wyższym temperaturom zyskuje ciemniejszą barwę. Dobrze komponuje się jako dodatek do potraw mięsnych, zwłaszcza dziczyzny. Jej kawałki można dodać do gulaszów, ponieważ nadaje im aromat i przełamuje ich smak, co jest doceniane przez największych smakoszy.
Poznajcie zioła, które leczą! Kiedyś wykorzystywano je w medycynie ludowej i dalej można z nich korzystać: