Polub nas na Facebooku
Czytasz: Syrop prawoślazowy - wskazanie, dawkowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Syrop prawoślazowy - wskazanie, dawkowanie

NAN

Fot: fotolia.com

Syrop z prawoślazu lekarskiego jest często stosowanym środkiem na kaszel u dzieci. Jest dostępny w aptece bez recepty i stosunkowo tani (3 - 4 złote). Syrop często jest przepisywany przez lekarza w przypadku niegroźnych infekcji dróg oddechowych. Mogą go stosować również dorośli.

Zamiast syropu prawoślazowego, można przyrządzić w domu syrop z cebuli, który również pomaga zwalczać kaszel, a także gorączkę i katar (poprzez przyłożenie wacika nasączonego naparem do nosa).

Syrop prawoślazowy - właściwości prawoślazu

Prawoślaz lekarski jest rośliną leczniczą, która była stosowana w czasach starożytnych. W Polsce poza nazwą „prawoślaz” można się spotkać z malwą prawdziwą, ślazem leśnym lub polnym, zygmarkiem lekarskim lub topolówką. W medycynie ludowej prawoślaz był stosowany na różne rodzaje przeziębienia, który zwalczał główne objawy (katar, gorączkę, kaszel). 

Dziko rosnący prawoślaz można spotkać bardzo rzadko. Za to często uprawia się tę roślinę w celach zdrowotnych. Korzenie prawoślazu zawierają najwięcej substancji odżywczych, dlatego po jego wykopaniu należy umyć korzeń, a następnie obrać ze skórki. Prawoślaz posiada substancje ślazowe, skrobię, asparaginę, betainę (ma działanie łagodzące) i pektyny (zmniejszają wchłanianie cholesterolu), które mają działanie bakteriobójcze. Poza tym, w korzeniu znajdują się kumaryny (mają działanie przeciwobrzękowe i rozkurczowe), kwasy fenolowe oraz sole mineralne. Natomiast w kwiatach i liściach są polifenole (naturalne przeciwutleniacze) i śluzy.

Zobacz film: Domowe sposoby na przeziębienie. Źródło: 36,6.

Syrop prawoślazowy - jak działa prawoślaz?

Prawoślaz jest najbardziej skuteczny w leczeniu kaszlu oraz bólu gardła. Pomaga również chronić układ pokarmowy, łagodząc zmiany występujące w gardle i przełyku. Prawoślaz lekarski poleca się także osobom, które mają refluks lub problemy z jelitami bądź przewlekłym nieżytem gardła. Syrop warto pić również w przypadku długotrwałych zaparć, ponieważ poprawia perystaltykę jelit. 

Naparem można przemywać również stany zapalne pojawiające się na skórze lub przemywać oczy w czasie zapalenie spojówek. Poza syropem, z prawoślazu można zrobić także maść, która działa łagodząco na bakteryjne (ropne) zapalenie skóry.

Syrop prawoślazowy - na jaki rodzaj kaszlu go stosować?

Syrop prawoślazowy można stosować zarówno w przypadku suchego, jak i mokrego kaszlu. Roślina działa łagodząco oraz osłaniająco na górne drogi oddechowe. Zmniejsza również stan zapalny u osób, które mają suchy kaszel. Jeśli ktoś cierpi z powodu kaszlu mokrego, również może pić syrop prawoślazowy posiadający właściwości wykrztuśne.

Syrop prawoślazowy - skład

W składzie syropu ślazowy znajduje się macerat z korzenia prawoślazu, ekwiwalent korzenia prawoślazu, mieszanina wody i etanolu, kwas benzoesowy oraz sacharoza. Nie są znane działania niepożądane syropu, jednak warto przestrzegać zaleceń lekarza, który go wypisał lub stosować się do wskazówek podanych na ulotce leku. 

Ze względu na zawartość sacharozy, diabetycy powinni uważać pijąc lek. Poza tym, syropu nie mogą pic osoby cierpiące na chorobę alkoholową, padaczkę, problemy z wątrobą oraz astmę oskrzelową. Syrop prawoślazowy należy trzymać w zamkniętym pojemniku w miejscu, gdzie nie docierają promienie słoneczne (najlepiej w szafce z dala od dzieci). W aptece można kupić syrop prawoślazowy w butelce 125 g za 2 - 3 złote.

Zobacz film:Jak pozbyć się bólu gardła? Źródło:Wiem co kupuję

Syrop prawoślazowy - dawkowanie

Syrop ślazowy można podawać dzieciom po wcześniejszej konsultacji z lekarzem:

  • maluchy od 3. do 6. roku życia mogą przyjmować 5 ml syropu 3 razy dziennie;
  • dzieci od 6. roku życia mogą przyjmować 5 ml syropu 5 razy dziennie;
  • dzieci powyżej 13. roku życia mogą przyjmować 10 ml 6 razy dziennie.

Dzieciom można podawać syrop zarówno rano, jak i wieczorem (przed snem). Poza tym, syrop ma miodowy posmak, dzięki czemu rodzice chętniej po niego sięgają. Dorośli zazwyczaj piją po jednej łyżeczce 6 razy w ciągu dnia. 

Warto pamiętać, że jeśli kaszel nie ustępuje po siedmiu dniach od rozpoczęcia kuracji, należy udać się na ponowną wizytę do lekarza, który zmieni lek. Syrop powleka górne drogi oddechowe zmniejszając podrażnienie. Kobiety w ciąży przed rozpoczęciem kuracji syropem prawoślazowym powinny skonsultować się z lekarzem.

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję

Syrop prawoślazowy - jak zrobić w domu?

Syrop prawoślazowy można również przygotować w domu. Wystarczy kupić sproszkowany korzeń prawoślazu. Koszt torebki wynosi ok. 3 złotych za 50 g produktu. Łyżeczkę proszku należy zamoczyć w 500 ml ciepłej wody, poczekać 30 minut, a następnie przecedzić napar. Można również poczekać 6-8 korzeń. Macerat z prawoślazu warto pić po jednej szklance 2 razy dziennie. 

Na kaszel warto przyrządzić także mleko prawoślazowe, które robi się na bazie zioła, mleka i miodu. Napar pomaga również złagodzić objawy wrzodów żołądka. Jeśli ktoś ma zmiany chorobowe na skórze, może także zrobić okład z prawoślazu.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
320
13
Komentarze (1)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?