Polub nas na Facebooku
Czytasz: Święta wielkanocne w wersji wegańskiej i nie tylko. Co można czym zastąpić?
menu
Polub nas na Facebooku

Święta wielkanocne w wersji wegańskiej i nie tylko. Co można czym zastąpić?

Wielkanocny stół

Fot: GMVozd / gettyimages.com

Wielkanocny stół jest pełen mięsnych potraw lub takich, w których znajdują się produkty pochodzenia zwierzęcego. Osoby utrzymujące dietę wegańską lub wegetariańską często nie mają, co zjeść podczas wielkanocnego śniadania czy obiadu. Jednak wcale nie musi tak być! Poniżej kilka przepisów na wegańskie i wegetariańskie wersje wielkanocnych potraw.

Wegetariański pasztet z zielonej soczewicy

  • cała pietruszka
  • 6 łyżek drobnych otrębów, np. owsianych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 500g zielonej soczewicy
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały seler

Soczewicę gotować do miękkości razem z warzywami. Po ugotowaniu zawartość garnka należy odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do masy dodać jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Dodać przyprawy i wymieszać. Po dokładnym wymieszaniu przełożyć masę do formy posmarowanej oliwą. Na wierzchu posypać otrębami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec przez 45 minut. Po tym czasie pozostawić do ostygnięcia, po czym wyjąc z formy.

Wegański majonez z kalafiora

  • 1 mały kalafior
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka czarnej soli*
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sok z połowy cytryny

Kalafiora ugotować na parze. Powinien gotować się bardzo długo tak, aby był bardzo miękki wręcz rozpadający się. Kalafiora można również ugotować w wodzie jednak przy długim gotowaniu straci dużo składników odżywczych. Po lekkim ostudzeniu, kalafiora należy zblendować z dodatkiem czarnej soli i mleka kokosowego. Masę należy blendować do uzyskania gładkiej masy. Następnie bardzo cienkim strumieniem dodać olej słonecznikowy, ciągle blendując/miksując. Na koniec dodać sok z cytryny, ocet, cukier i musztardę. Po dokładnym wymieszaniu majonez jest gotowy do spożycia.

*Czarna sól dzięki zawartości siarczanów pachnie i smakuje jajecznie.

Wegańska biała kiełbasa

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • Sól i pieprz

Fasolę opłukać i osuszyć, a następnie zblendować na gładką masę. Dodać tofu, olej, wodę i czosnek i ponownie zmiksować. Do masy dodać mąkę, przyprawy i wymieszać. Z masy uformować podłużne kiełbaski, a następnie zawinąć w folię spożywczą i związać na końcach tworząc „cukierka”. Tak przygotowane kiełbaski gotować na parze przez około 20 minut.

Zobacz film i dowiedz się jak jeść zdrowo i smacznie:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn

Wegańska chrzanowa sałatka ziemniaczana

  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyki majonezu wegańskiego (np. z kalafiora)
  • 100 ml jogurtu sojowego
  • 2 łyżki chrzanu
  • Pieprz i sól

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrać ziemniaki ze skórek. Ogórki, cebulę oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Następnie posiekać koperek i wrzucić do pokrojonych warzyw wraz z fasolą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez, jogurt oraz chrzan, wymieszać. Wybierając chrzan zwróć uwagę na jego skład, większość może zawierać mleko w proszku. Gotowe!

Sos chrzanowy z żurawiną

  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • ½ szklanki wywaru warzywnego
  • 150g ostrego chrzanu
  • Sól, pieprz
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej (może być również ryżowa)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny

Bulion warzywny wymieszać z mlekiem kokosowym. Podgrzać, dodać chrzan, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Mąkę rozrobić z wodą, następnie stopniowo dodawać do sosu. Podgrzewać aż zgęstnieje. Dodać żurawinę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Sprawdź jak smakuje i ewentualnie dopraw chrzanem, solą lub pieprzem. Sos świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Wegańska waniliowa babka drożdżowa

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej + 1 łyżka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 50g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru + 1 łyżka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Do miski wykruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i cukru. Dodać połowę szklanki ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę mleka i oleju, mąkę, cukier, kurkumę, rodzynki i ekstrakt waniliowy. Foremkę do babki (średnica ok. 20 cm) lekko posmarować olejem i obsypać mąką. Wlać ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu piec w 180°C przez 40 minut. Po lekkim ostudzeniu, wyjąć babkę z formy i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Święta bez mięsa – da się!

Jak widać świętowanie Wielkanocy bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwe! Smak jajek w potrawach nada czarna sól, baza do sosów wcale nie musi być ze śmietany, mleko kokosowe sprawdzi się równie dobrze, a biała kiełbasa z fasoli będzie się świetnie komponowała z wegańskim żurkiem!

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
30
3
Komentarze (3)
Barbara
Niezłe, ale pracochłonne!
Czytaj całość
coco
zaczynam wprowadzać jedzenie wege super przepisy proszę o więcej
Czytaj całość
Mimmy
Go Vegan!
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?