Wegetariański pasztet z zielonej soczewicy
- cała pietruszka
- 2 sztuki jajka
- 6 łyżek drobnych otrębów, np. owsianych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 500g zielonej soczewicy
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 mały seler
Soczewicę gotować do miękkości razem z warzywami. Po ugotowaniu zawartość garnka należy odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do masy dodać jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Dodać przyprawy i wymieszać. Po dokładnym wymieszaniu przełożyć masę do formy posmarowanej oliwą. Na wierzchu posypać otrębami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Piec przez 45 minut. Po tym czasie pozostawić do ostygnięcia, po czym wyjąc z formy.
Wegański majonez z kalafiora
- 1 mały kalafior
- 125 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka czarnej soli*
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sok z połowy cytryny
Kalafiora ugotować na parze. Powinien gotować się bardzo długo tak, aby był bardzo miękki wręcz rozpadający się. Kalafiora można również ugotować w wodzie jednak przy długim gotowaniu straci dużo składników odżywczych. Po lekkim ostudzeniu, kalafiora należy zblendować z dodatkiem czarnej soli i mleka kokosowego. Masę należy blendować do uzyskania gładkiej masy. Następnie bardzo cienkim strumieniem dodać olej słonecznikowy, ciągle blendując/miksując. Na koniec dodać sok z cytryny, ocet, cukier i musztardę. Po dokładnym wymieszaniu majonez jest gotowy do spożycia.
*Czarna sól dzięki zawartości siarczanów pachnie i smakuje jajecznie.
Wegańska biała kiełbasa
- 1 puszka białej fasoli
- 1 kostka wędzonego tofu
- ½ szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 4 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- Sól i pieprz
Fasolę opłukać i osuszyć, a następnie zblendować na gładką masę. Dodać tofu, olej, wodę i czosnek i ponownie zmiksować. Do masy dodać mąkę, przyprawy i wymieszać. Z masy uformować podłużne kiełbaski, a następnie zawinąć w folię spożywczą i związać na końcach tworząc „cukierka”. Tak przygotowane kiełbaski gotować na parze przez około 20 minut.
Zobacz film i dowiedz się jak jeść zdrowo i smacznie:
Wegańska chrzanowa sałatka ziemniaczana
- Ok. 1 kg ziemniaków
- 6 ogórków kiszonych
- 2 cebule
- 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
- 1 pęczek koperku
- 2 łyki majonezu wegańskiego (np. z kalafiora)
- 100 ml jogurtu sojowego
- 2 łyżki chrzanu
- Pieprz i sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrać ziemniaki ze skórek. Ogórki, cebulę oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Następnie posiekać koperek i wrzucić do pokrojonych warzyw wraz z fasolą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez, jogurt oraz chrzan, wymieszać. Wybierając chrzan zwróć uwagę na jego skład, większość może zawierać mleko w proszku. Gotowe!
Sos chrzanowy z żurawiną
- 200 ml gęstego mleka kokosowego
- ½ szklanki wywaru warzywnego
- 150g ostrego chrzanu
- Sól, pieprz
- Ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej (może być również ryżowa)
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
Bulion warzywny wymieszać z mlekiem kokosowym. Podgrzać, dodać chrzan, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Mąkę rozrobić z wodą, następnie stopniowo dodawać do sosu. Podgrzewać aż zgęstnieje. Dodać żurawinę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Sprawdź jak smakuje i ewentualnie dopraw chrzanem, solą lub pieprzem. Sos świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Wegańska waniliowa babka drożdżowa
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej + 1 łyżka
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 50g świeżych drożdży
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 szklanka rodzynek lub żurawiny
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru + 1 łyżka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Do miski wykruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i cukru. Dodać połowę szklanki ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę mleka i oleju, mąkę, cukier, kurkumę, rodzynki i ekstrakt waniliowy. Foremkę do babki (średnica ok. 20 cm) lekko posmarować olejem i obsypać mąką. Wlać ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu piec w 180°C przez 40 minut. Po lekkim ostudzeniu, wyjąć babkę z formy i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Święta bez mięsa – da się!
Jak widać świętowanie Wielkanocy bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwe! Smak jajek w potrawach nada czarna sól, baza do sosów wcale nie musi być ze śmietany, mleko kokosowe sprawdzi się równie dobrze, a biała kiełbasa z fasoli będzie się świetnie komponowała z wegańskim żurkiem!