Polub nas na Facebooku
Czytasz: Stan zapalny zębów – dlaczego jest niebezpieczny dla zdrowia?
menu
Polub nas na Facebooku

Stan zapalny zębów – dlaczego jest niebezpieczny dla zdrowia?

Próchnica

garysludden/getty images

Próchnica, a nawet kamień nazębny zwiększają ryzyko wielu chorób, w tym zawału serca oraz udaru mózgu. Niewiele osób wie, ale stan zdrowia jamy ustnej wpływa na ogólny stan całego organizmu. Dlatego nie należy lekceważyć pojawiąjących się zmian.

Zaniedbane zęby niszczą twoje zdrowie

Im gorszy stan naszych zębów, tym częściej w jamie ustnej rozwija się stan zapalny. Miejsce naturalnej flory bakteryjnej zajmują chorobotwórcze drobnoustroje. Po przeniknięciu do krwi będą nie tylko oddziaływały na tkanki jamy ustnej, ale również na tkanki naczyń krwionośnych oraz innych narządów.

Bagatelizowany stan zapalny

Każdy stan zapalny w naszym organizmie to duże obciążenie dla całego układu immunologicznego. Jesteśmy bardziej podatni na infekcje wirusowe czy bakteryjne. Dzieje się tak dlatego, że układ immunologiczny koncentruje się na walce z zapaleniem spowodowanym zepsutym zębem.

Gdy zmagamy się z próchnicą, w jamie ustnej toczy się stan zapalny, który rozprzestrzenia się nie tylko na kolejne zęby, ale też inne narządy, między innymi zauważono, że chore zęby to większe ryzyko infekcji gardła.

Choroby układu krążenia

Stan zapalny w organizmie powoduje, że wątrobą wyrzuca do krwi zwiększoną liczbę białek ostrej fazy, między innymi fibrynogen i białko C-reaktywne (CRP). Wysokie wartości CRP mogą zaszkodzić naczyniom krwionośnym i przyczynić się do ich zwapnienia. Z kolei podwyższenie fibrynogenu może powodować zamykanie naczyń krwionośnych, co może skutkować zawałem serca.

Co więcej w blaszce miażdżycowej znajdują się takie same bakterie, co w chorych zębach. Niektóre bakterie, które występują w zainfekowanych próchnicą zębach mogą uszkadzać śródbłonek naczyń wieńcowych, a więc zaniedbane zęby to zagrożenie dla wszystkich naczyń krwionośnych, co może skutkować np. udarem mózgu. W skrajnych przypadkach może nawet dojść do przewlekłej niewydolności nerek czy niedokrwienia kończyn dolnych.

Chore żeby zwiększają ryzyko cukrzycy?

Tak. Dowiedziono, że paradontoza to jeden z czynników ryzyka wystąpienia cukrzycy. Dlaczego? Dzieje się tak dlatego, że osoby z paradontozą mają wyższe stężenie glukozy we krwi niż ludzie zdrowi.

Problem z zatokami

Chore zęby mogą oznaczać również chore zatoki szczękowe. Wiele problemów zwłaszcza z tymi zatokami bierze swój początek od zainfekowanych próchnicą zębów. Stan zapalny zębów bardzo szybko przenosi się do zatok. Dlaczego tak ze względu na bliskie położenie korzeni zębowych z zatokami.

O zęby należy dbać od najmłodszych lat

Wielu rodziców bagatelizuje problem próchnicy w mlecznych zębach u swoich dzieci. Tłumaczą to tym, że mleczaki i tak szybko wypadną. Niestety zdrowe mleczne zęby to podstawa dla zdrowych zębów stałych. Co więcej, bywa tak, że wyleczenie mlecznych zębów kończy problem częstych infekcji organizmu czy problemów żołądkowych.

Zobacz film: Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej i nowy dokument Agaty Młynarskiej

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni