Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sposoby na ograniczenie spożycia słodyczy
menu
Polub nas na Facebooku

Sposoby na ograniczenie spożycia słodyczy

NAN

Fot.: Voyagerix / stock.adobe.com

Cukier dodawany jest wszędzie, przede wszystkim dlatego, że większość społeczeństwa ceni sobie słodki smak. Nadmiar cukru prowadzi do problemów zdrowotnych, dlatego lepiej nie przesadzać ze spożyciem słodkości. Jak wyeliminować cukier z diety? Czy to w ogóle możliwe?

Polak spożywa średnio 39 kilogramów cukru rocznie, co daje nam 19 łyżeczek dziennie! To bardzo dużo, zwłaszcza, że norma rekomendowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) to 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego, czyli maksymalnie 12 łyżeczek dziennie, a najlepiej zejść do 5% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przy tak niskim spożyciu nie odczulibyśmy negatywnych skutków oddziaływania cukru na organizm. A te są ogromne! Choroby serca, nerek, szybsze starzenie się organizmu, próchnica, wysoki cholesterol, osłabienie układu nerwowego i immunologicznego, otyłość i osłabienie układu kostnego, a nawet cukrzyca.

Zobacz film: Odwyk cukrowy - objawy. Źródło: 36,6.

Cukier znajdziemy wszędzie, a przede wszystkim w gotowych produktach spożywczych.  Syrop z agawy, syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstroza, glukoza, laktoza, melasa - produkty spożywcze z takimi składnikami lepiej zostawić w sklepie.

Rodzaje cukru:

  • glukoza - znajduje się w owocach i warzywach;
  • fruktoza - znajduje się w owocach;
  • dekstroza - jest wydobywana syntetycznie ze skrobi;
  • maltoza jest cukrem pochodzącym ze słodu;
  • laktoza jest cukrem mlecznym;
  • sacharoza jest rafinowanym cukrem produkowanym z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Składa się z glukozy i fruktozy.

Zobacz film: Dlaczego tak łatwo uzależniamy się od cukru? Źródło: Dzień Dobry TVN.

    Cukier cukrowi nie jest równy

    Cukier zawarty w owocach (fruktoza) wchłania się zupełnie inaczej niż cukier spożywczy (sacharoza). Dzieje się tak dlatego, że owoce zawierają naturalnie występujące składniki i minerały oraz błonnik pokarmowy, który "utrudnia" wchłanianie cukru do organizmu. Cukier spożywczy, czyli węglowodany proste, niemal natychmiast dostaje się do krwi i podnosi poziom glukozy. Dzięki temu w mózgu uwalniane są hormony szczęścia, czyli serotonina i dopamina. Uwalniana jest również insulina z trzustki, która ma za zadanie obniżyć poziom glukozy. Gdy ten spada robimy się głodni i niezadowoleni. Znowu mamy ochotę na cukier. Dodatkowo organizm do przetworzenia cukru pobiera substancje mineralne (witaminy z grupy B, wapń, magnez, chrom) z innych pokarmów, a potem z organizmu. 

    Polecamy: Negatywny skutki jedzenia słodyczy

    Zobacz film: Detoks cukrowy. Źródło: 36,6.

    Jak wyeliminować cukier z diety?

    Przede wszystkim należy zaznaczyć, że nie jest to łatwe. Cukier znajdziemy niemalże wszędzie, dlatego najlepiej zacząć przygotowywać posiłki samemu w domu z surowych składników. Ważne jest spożywanie dużej ilości warzyw, produktów pełnoziarnistych, picie przynajmniej 2 litrów wody dziennie. Z diety muszą zniknąć wszystkie słodycze, napoje, gotowe sosy, a nawet soki owocowe! Dozwolone są tylko owoce...

    Teoretycznie najgorsze są pierwsze dni bez cukru. Mogą pojawić się wtedy bóle głowy, zawroty głowy, nudności, wymioty, problemy z koncentracją, złość i wzmożony apetyt. To oznacza, że nasz organizm domaga się cukru, od którego jesteśmy uzależnieni. Cukier, podobnie jak nikotyna, obniża jakość odczuwanego smaku, zatem wyeliminowanie go z diety spowoduje, że słodkie staną się dla nas np. owoce. 

    Najważniejsza jest silna wola i odrobina chęci. Należy uważnie czytać etykiety kupowanych produktów, a po dwóch tygodniach detoksu odczujemy inną jakość życia. Odstawienie cukru z diety pozytywnie wpłynie na cały organizm - poprawi pamięć, koncentrację, odczuwanie smaków, metabolizm. 

    Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem


    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    29
    7
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
    Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
    Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
    Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
    O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
    O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
    Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
    Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?