Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?
menu
Polub nas na Facebooku

Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?

makaron z cukinii

Fot. ASIFE / Getty Images

Spaghetti z cukinii może pojawić się w diecie diabetyków, a także w wegetariańskiej i odchudzającej. Cukinia jest ceniona za łagodny smak, niską kalorycznością i wysoką wartość odżywczą. Wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. 

Spaghetti z cukinii jest łatwym i szybkim w przygotowaniu daniem. Można go wzbogacić o dodatek mięsa lub przyrządzić wersję wegetariańską, bazującą wyłącznie na warzywach. Cukinia, będąca podstawowym składnikiem spaghetti i zastępująca makaron, jest źródłem cennych dla organizmu witamin i minerałów, m.in. potasu, magnezu, witaminy C.

Spaghetti z cukinii – jak zrobić?

Spaghetti z cukinii jest smacznym i pożywnym daniem, które doskonale sprawdza się w kuchni wegetariańskiej, jak też w tradycyjnej. Potrawę przygotowuje się na bazie cukinii, którą kroi się w bardzo cienkie paski lub przepuszcza przez specjalną tarkę spiralną. Do spaghetti z cukinii można dodawać rozmaite składniki, w zależności od indywidualnych preferencji. Danie można wzbogacać o produkty mięsne, np. wędzony boczek. Lekką i dietetyczną wersję spaghetti z cukinii przygotuje się, używając wyłącznie warzyw, np. pieczoną paprykę, pomidorki koktajlowe, cebulę, a także aromatyczne dodatki: świeże listki bazylii czy przyprawy korzenne (cynamon, gałka muszkatołowa). Spaghetti z cukinii jest zdrowym i niskokalorycznym zamiennikiem tradycyjnego spaghetti na bazie makaronu, dlatego może pojawić się w diecie odchudzającej.

Dietetyczne spaghetti z cukinii – przepis

Przygotowane spaghetti z cukinii (1 porcja) dostarcza około: 

kcal358
białko21.5 g
tłuszcz3.4 g
węglowodany52.5 g
błonnik pokarmowy22 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (najlepiej z miękką skórką),
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 papryka pieczona lub ze słoika z zalewy,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek ostrej papryki,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i osusz, a następnie pokrój na bardzo cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Otrzymane spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Do miski blendera wrzuć: pomidorki koktajlowe, paprykę bez skórki, obrany czosnek i cebulę, a także bazylię i sól. Całość zmiksuj.
  3. Spaghetti z cukinii polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Potrawę można podawać udekorowaną listkami bazylii.

Spaghetti z cukinii z wędzonym boczkiem i parmezanem – przepis

W przygotowanym spaghetti z cukinii (2 porcje) znajduje się około:

kcal1020
białko33.1 g
tłuszcz87 g
węglowodany21 g
błonnik pokarmowy8.4 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (około 600 g),
  • 120 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i osusz, a następnie pokrój w cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę. Na większej patelni na oliwie zeszklij, a następnie podsmaż cebulę i pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż.
  3. Na patelnię dodaj spaghetti z cukinii i natkę pietruszki. Całość smaż przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dopraw potrawę solą i pieprzem.
  4. Do dania na patelni wlej śmietankę. Dodaj starty parmezan i zagotuj. Całość wymieszaj. W razie konieczności danie można chwilę podgotować, aby sos zgęstniał.

Spaghetti z cukinii – wartość odżywcza cukinii

Cukinia, nazywana inaczej kabaczkiem, zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Największą popularność zdobyła cukinia zielona, ale na rynku dostępne są również inne odmiany cukinii w kolorze pomarańczowym, żółtym, a nawet mieszanym. Cukinia skrywa w sobie wiele zalet – jest lekkostrawna, łagodna w smaku i odznacza się wysoką wartością odżywczą oraz niską kalorycznością. 100 g cukinii dostarcza jedynie około 20 kcal. Cukinia jest bogatym źródłem witamin i minerałów. W jej składzie znajdują się: witaminy z grupy B, a także witaminy C, K i prowitamina A (beta-karoten). Cukinia dostarcza również potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz cynku. W 100 g cukinii znajduje się: 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów oraz 0,4 g tłuszczu. Warzywo to jest źródłem błonnika pokarmowego (1,1 g/100 g produktu).

Cukinia – właściwości zdrowotne

Cukinia wykazuje wiele korzystnych dla organizmu właściwości zdrowotnych. Jedną z nich jest usprawnianie procesów trawiennych i wspomaganie pracy układu pokarmowego. Związki zawarte w cukinii mają pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Regularne jedzenie cukinii zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi, zmniejsza napięcie nerwowe i działa redukująco na poziom stresu. Warzywo to sprzyja również oczyszczaniu organizmu z toksyn i przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, chroniąc przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniem. Cukinia ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Dzięki obecności beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny kabaczek chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Cukinia – właściwości odchudzające

Cukinia jest warzywem zalecanym w diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna i dostarcza wielu cennych składników. Kabaczek ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki temu chroni przed napadami głodu prowadzącymi do podjadania między posiłkami, a w konsekwencji do przyrostu wagi. Cukinia przyczynia się także do uregulowania, a tym samym przyspieszenia procesów przemiany materii, co sprzyja odchudzaniu. Wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn i działa moczopędnie, usuwając nadmiar wody. Zawarty w cukinii błonnik pokarmowy usprawnia trawienie i reguluje rytm wypróżnień, zapobiegając zaparciom.

Cukinia – w jakich dietach jest szczególnie zalecana?

Cukinia ma niski indeks glikemiczny, wynoszący jedynie 15, dlatego powinna pojawić się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Zalecana jest również przy chorobach i dolegliwościach związanych z przewodem pokarmowych, zwłaszcza przy nadkwasocie, chorobie wrzodowej i zgadze. Cukinia ma właściwości alkalizujące (zasadotwórcze), dzięki czemu zapobiega zakwaszeniu organizmu, które może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. 

Zobacz film: Modne produkty spożywcze. Czy naprawdę są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Makaron pełnoziarnisty – przepisy na zdrowe i pyszne dania
Makaron pełnoziarnisty – przepisy na zdrowe i pyszne dania Dzień Dobry TVN
Smalec z fasoli – wegetariański i dietetyczny 
Smalec z fasoli – wegetariański i dietetyczny  TVN zdrowie
Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne.
Jak ugotować kukurydzę?
Przepis na meksykańskie danie
Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Jak ugotować kukurydzę? Przepis na meksykańskie danie TVN zdrowie
Tofu z makaronem - pomysł na pyszne wegetariańskie danie
Tofu z makaronem - pomysł na pyszne wegetariańskie danie Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie