Żurawina jest coraz bardziej popularna na polskim rynku i dostępna pod wieloma postaciami. Nie zaleca się jedzenia żurawiny na surowo z uwagi na jej bardzo kwaśny smak. Można ją natomiast konsumować w formie suszonych lub kandyzowanych owoców, herbatki, wyciągu, syropu, sosu, dżemu bądź konfitury. Coraz częściej spożywa się żurawinę w wypiekach, w sałatkach czy też dodaną do porannej owsianki. Owoce te sprawdzają się w daniach słodkich, jak i słonych, dlatego w sezonie warto zrobić na nie miejsce w lodówce. Można je także zamrozić, dzięki czemu zachowają wartości prozdrowotne przez mniej więcej rok (co więcej – stracą cierpkość). Doskonałą alternatywą dla spożywania kwaśnej żurawiny jest sporządzanie z niej smacznego soku, który zachowuje wszystkie cenne wartości odżywcze świeżych owoców.
Sok z żurawiny – wartości odżywcze
Szklanka soku z żurawiny zawiera:
- dużą ilość błonnika,
- witaminę C w ilości, która zaspokaja około 1/3 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka,
- witaminy A, B1, B2, B3, B6, E i K,
- minerały: wapń, fosfor, miedź, jod, sód, potas, magnez, żelazo,
- flawonoidy, m.in.: poliantocyjanidy, kwercetynę, kemferol, glikozydy flawonoidowe,
- taniny,
- fruktozę,
- kwasy, m.in.: cytrynowy, jabłkowy, benzoesowy, salicylowy, chinowy.
Zobacz film i przekonaj się dlaczego warto jeść owoce
Sok z żurawiny – właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzięki bogatemu składowi sok z żurawiny ma szereg właściwości prozdrowotnych. Regularnie spożywany zapobiega zapaleniom pęcherza moczowego i wspomaga działanie układu odpornościowego. Zawarte w nim składniki mają korzystny wpływ na układ krwionośny – wzmacniają naczynia, regulują pracę serca, pomagają utrzymać odpowiedni poziom „dobrego cholesterolu” (HDL), zmniejszają ryzyko miażdżycy i wielu innych chorób. Sok z żurawiny stanowi doskonałe źródło silnych antyoksydantów, które mają działanie antynowotworowe, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu. Wśród leczniczych właściwości soku można wymienić także przeciwdziałanie chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (zawarte w żurawinie substancje niszczą szczepy bakterii Helicobacter pylori) oraz ograniczanie ryzyka próchnicy i chorób przyzębia. Sok z żurawiny znajduje ponadto zastosowanie w odchudzaniu, gdyż pomaga oczyszczać organizm z toksyn oraz reguluje przemianę materii.
Naturalny sok z żurawiny
W Polsce sok z żurawiny dostępny jest w większości dużych sklepów, często w koktajlach owocowych, np. w połączeniu z sokiem winogronowym lub malinowym. Zwykle są to soki „z koncentratu”, z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących. Niekiedy produkty opatrzone nazwą „sok z żurawiny” nawet nie są uzyskiwane z owoców, a jedynie zawierają sztuczny aromat. Z tego powodu wybierając właściwy artykuł, należy zawsze zapoznać się z informacją producenta na temat jego składu. Pełnowartościowy produkt łatwiej zakupić w aptekach. Sprzedawany w nich sok z żurawiny jest stosunkowo drogi, ale zwykle składa się w 100% z owoców bez dodatku cukru.
Jak zrobić sok z żurawiny?
Zdrowy sok z żurawiny można samodzielnie przygotować w domu. Najprościej użyć do tego celu wyciskarki do soków. Aby napój był smaczniejszy (mniej cierpki), można wymieszać go z innym, słodkim sokiem lub dodać do niego nieco miodu. Pomysłem na bezcukrową wersję napoju jest także mus żurawinowy. Aby owoce były mniej cierpkie, można je zamrozić, a następnie gotować do czasu, aż zaczną pękać. Przestudzone zblendować i tak otrzymany mus przechowywać w lodówce.
Amatorzy słodkości mogą uniknąć przemysłowych konserwantów i ulepszaczy, przygotowując domowym sposobem sok żurawinowy z cukrem. Kilogram owoców zasypuje się 500 g cukru (najzdrowiej – nierafinowanego, trzcinowego) i pozostawia na kilkanaście godzin pod przykryciem. Następnie zalewa wodą (tak, by zakryć owoce) i gotuje 2 godziny na małym ogniu. Wystudzony sok cedzi się przez sitko, przegotowuje ponownie i przelewa do czystych, suchych słoików. Po szczelnym zamknięciu nie wymaga on dodatkowej pasteryzacji.
Sok z żurawiny – dawkowanie
Medycyna nie wypowiada się na temat tego, ile soku żurawinowego powinno się pić dziennie, głównie ze względu na zróżnicowaną jakość produktów dostępnych na rynku. Niektóre źródła uznają, iż dzienna dawka soku z żurawiny to około jednej szklanki. Można ją zastąpić 1/3 szklanki żurawiny suszonej, sosu, dżemu bądź konfitury żurawinowej.
Potencjalne zagrożenia i przeciwwskazania
Sok żurawinowy zalecany jest dzieciom cierpiącym na nawracające zapalenie pęcherza moczowego – dowiedziono, że może zmniejszyć ilość nawrotów nawet o 2/3. Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą za pomocą soku z żurawiny zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i związki mineralne oraz zadbać o drogi moczowe, które po porodzie są szczególnie narażone na infekcje. Ze względu na brak danych dotyczących optymalnych dawek napoju, zaleca się tym grupom ostrożność. Spożywanie soku w zbyt dużej ilości może prowadzić do problemów gastrycznych, np. biegunki. Sok z żurawiny nie jest zalecany osobom przyjmującym leki obniżające krzepliwość krwi (zawierające warfarynę), gdyż może on wzmocnić ich działanie, w krańcowych, bardzo rzadkich przypadkach powodując nawet śmierć chorego.
Jak działa układ moczowy? Dowiesz się tego z naszego filmu