Sok z selera wykazuje dobroczynne działanie na ludzki organizm. Stanowi ważny element diet oczyszczających i odchudzających. Ze względu na zawartość kwasu foliowego poleca się go kobietom w ciąży. Doskonale uzupełnia niedobory beta-karotenu czy witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Może przynieść ulgę obolałym stawom, likwiduje zaparcia, pomaga trawić tłuszcze.
Seler - co z niego zrobić
Seler to znane od dawna warzywo. Doniesienia na jego temat pochodzą z czasów starożytnych, gdzie cieszył się ogromną popularnością – Rzymianie wybijali na monetach jego wizerunek. Do Polski dotarł za sprawą królowej Bony. Seler wykorzystywany jest jako składnik zup czy sałatek. Ostatnio pojawiło się wiele przepisów na sok z selera, który najczęściej sporządza się z odmiany naciowej. Ze względu na budowę jest zdecydowanie łatwiejsza w obróbce w porównaniu z korzeniową. Dodatkowo w stosunku do niej charakteryzuje się nieco większą zawartością witaminy C i składników mineralnych oraz mniejszą kalorycznością. Seler naciowy w ilości 100 g dostarcza około 16 kcal, a korzeniowy – średnio 30 kcal. Przygotowany z selera naciowego sok ma orzeźwiający smak i nie zawiera łykowatych włókien.
Sok z selera – właściwości i działanie
Sok z selera wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi, wpływa kojąco na system nerwowy, wspomaga pracę układu immunologicznego. Intensyfikuje proces oczyszczania organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Jego spożywanie wskazane jest zatem osobom zmagającym się z dną moczanową czy reumatyzmem. Sok selerowy wzmaga produkcję żółci oraz przeciwdziała jej zastojowi w woreczku, a w związku z tym powstawaniu kamieni. Warzywo działa moczopędnie i poprawia pracę nerek. Ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm i reguluje wypróżnianie. Ze względu na zawartość błonnika daje na dłużej uczucie sytości, zmniejsza apetyt, obniża poziom tzw. złego cholesterolu, zapobiega wzdęciom czy zaparciom. Polecany jest osobom zmagającym się z nadliczbowymi kilogramami oraz cukrzycą, ponieważ indeks glikemiczny (wskaźnik informujący o poziomie glukozy we krwi 2–3 godziny po jedzeniu) surowego selera naciowego wynosi 15. Warzywo wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne.
Sok z selera jako źródło witamin i minerałów
Soki z selera to skarbnica niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Warzywo w 100 g dostarcza takich makroelementów, jak:
- sód – 80 mg
- potas – 260 mg
- magnez – 11 mg
- wapń – 40 mg
- fosfor – 24 mg.
W selerze znajdują się liczne mikroelementów:
- mangan – 0,14 mg
- cynk – 0,17 mg
- miedź – 0,04 mg
- żelazo – 0,20 mg
- jod – 0,0011 mg.
W warzywie znajduje się do 2 razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Dodatkowo w 100 g selera występują witaminy, takie jak:
- E – 0,27 mg
- A – 449 IU
- K – 29,3 µg
- B6 – 0,09 mg
- B3 – 0,5 mg
- B2 – 0,08 mg
- B1 – 0,04 mg.
Sok z selera – eliksir młodości
Sok z selera naciowego i jabłek określany jest mianem „eliksiru młodości”. Nie dość, że wpływa korzystnie na kondycję skóry (nawilża ją i wygładza) i włosów, to dodatkowo likwiduje obrzęki. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które nasilają proces starzenia skóry i mogą powodować choroby nowotworowe, neurodegeneracyjne, sercowo-naczyniowe.
Sok z selera na potencję
Seler zaliczany jest do afrodyzjaków. Warzywo stymuluje krążenie krwi, dzięki czemu poprawia ukrwienie narządów płciowych. W konsekwencji wzrasta siła doznań erotycznych. Zawarte w selerze związki wpływają korzystnie na jakość nasienia i wzmagają potencję.
Jak zrobić sok z selera naciowego?
Sok z selera naciowego powinien być przygotowywany ze świeżego warzywa. Dobrze przechowywane, tj. nie myte, owinięte w ręcznik papierowy, można trzymać w lodówce nawet tydzień. Łodygi selera powinny być nieuszkodzone, jędrne, dające się łatwo łamać. Nieocenioną pomocą w przygotowywaniu napoju będzie wyciskarka wolnoobrotowa. Ze względu na dość specyficzny zapach i smak seler bywa łączony z różnymi owocami, w tym z kiwi, ananasem, pomarańczą, marchewką czy wspomnianymi wcześniej jabłkami.
Przepisy na sok z selera naciowego
Istnieje wiele rozmaitych przepisów na soki z selera naciowego. Poniżej przedstawiono wybrane z nich:
- 3 łodygi selera, 1 mała główka brokułu, 2 cm imbiru, 3 średnie marchewki
- 5 łodyg selera, 1/2 dużego ogórka, 1 mała główka brokułu, 2 cm imbiru
- 4 łodygi selera, 1/2 główki czerwonej kapusty, 4 średnie marchewki
- 5 łodyg selera, 1 jabłko, 5 liści botwinki
- 5 łodyg selera, 1 kapusta rzymska, 4 liście botwinki, 1 jabłko
- 7 łodyg selera, 1 duży ogórek, 100 g jarmużu, 2 jabłka, 1 pęczek natki pietruszki
- 5 łodyg selera, 1 mały burak, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 1 jabłko
- 7 łodyg selera, 8 marchewek, 2 buraki, 1/2 melona, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2/3 główki czerwonej kapusty
- 3 łodygi selera, 1 ogórek, 1 gruszka, 100 g liści jarmużu.
Zobacz film: Co można przygotować z selera?
Bibliografia:
1. G. Burnie, Botanica. Rośliny ogrodowe, Könemann, Kolonia 2005.
2. H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
3. W. Grajek, Przeciwutleniacze w żywności – aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne, WNT, Warszawa 2007.