Polub nas na Facebooku
Czytasz: Salmonella w gorczycy białej! Sprawdź, czy masz w ją w domu
menu
Polub nas na Facebooku

Salmonella w gorczycy białej! Sprawdź, czy masz w ją w domu

Gorczyca biała na łyżce

Fot. JohnnyMad / Getty Images

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia Salmonelli w produkcie Gorczyca biała cała 30 g marki Prymat. Spożycie tego produktu bez poddania go obróbce termicznej wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

W produkcie marki Prymat Gorczyca biała cała 30 g wykryto obecność bakterii Salmonella Typhimurium. Badanie wykazało, że bakterie są w 4 z 5 próbek produktu. Tym samym Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dla konsumentów i nie zaleca spożywania produktu szczególnie bez poddaniu go obróbce termicznej. 

Nazwa: Gorczyca biała cała Prymat

Masa netto: 30 g

Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój

Data minimalnej trwałości: 05.2022

Numer partii: 1298133

Państwowa Inspekcja Sanitarna podjęła już działania mające na celu wycofanie z obrotu wadliwej partii produktu. Z kolei firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców partii produktu z bakteriami Salmonelli i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji.

W razie wątpliwości można kontaktować się bezpośrednio z firmą Prymat pod numerem telefonu (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. 

Z filmu dowiecie się, jak uniknąć Salmonelli:

Zobacz film: Jak uniknąć salmonelli? Źródło: Dzień Dobry TVN

Salmonella w żywności

Salmonella to bakteria wywołująca stan zapalny żołądka i jelit, najczęściej zarażamy się nią właśnie poprzez spożycie zainfekowanej żywności. Bardzo często bakterie Salmonelli znajdują się w jajkach, dlatego należy dokładnie je myć przed spożyciem i poddawać obróbce termicznej. 

Do objawów Salmonelli zaliczamy wymioty, silne bóle brzucha, biegunkę i gorączkę. W przebiegu zakażenia gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni. Co ważne, w celu jednoznacznego potwierdzenia zakażenia wykonuje się posiew z kału.

Polecamy: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci

Salmonella jest chorobą, która nie wymaga leczenia szpitalnego. Należy pić dużo płynów i pilnować lekkostrawnej diety. W przypadku kobiet w ciąży, małych dzieci i niemowląt należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ choroba może być niebezpieczna. U małych dzieci szczególnie groźne jest odwodnienie organizmu, które objawia się:

  • zwiększonym pragnieniem,
  • suchością w ustach, 
  • bólem i zawrotami głowy,
  • osłabieniem,
  • problemami z koncentracją,
  • drżeniem mięśni,
  • przyspieszonym tętnem,
  • brzydkim zapach moczu,
  • małą ilością moczu,
  • brakiem apetytu,
  • sennością,
  • skurczami mięśni,
  • przyspieszoną akcją serca.

Zobacz też: Czym są elektrolity? Przyczyny i objawy ich niedoboru. Jak je uzupełnić?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?